La periodista Ana Satchi, fundadora i directora, és al capdavant d’InOutRadio des del 2008. Explica a La Independent els inicis d’aquesta ràdio online feta per dones i enfocada cap a les dones, una emissora que dirigeix amb humor, amor i humanitat, que ha estat guardonada pels European Podcast Award per segon any consecutiu i que tot just ha començat les emissions en streaming.
Foto de l’arxiu de Carme Pollina
Què significa per a InOutRadio haver guanyat un primer premi i haver col·locat 6 programes seus entre els 20 primers del rànquing dels European Podcast Award 2011?
Molta felicitat, alegria, i que finalment la nostra feina de més de dos anys comença a donar fruits. Que la passió pel projecte d’InOutRadio creix. Aquests premis ajuden a continuar lluitant i a mirar el futur amb alegria i més dedicació encara.
Pots explicar-nos més detalls sobre aquest certamen? Què premia i com s’atorguen els guardons?
Els “European Podcast Award” és un certamen en què participen diferents països europeus, els podcasts que s’hi presenten es classifiquen en diverses categories: Professional, Personal, Negocis, etc. Els que vam presentar a InOutRadio estaven inclosos en la categoria Professional. Premien la qualitat i el contingut i els voten les oients, a més d’un jurat professional.
Com i quan va néixer InOutRadio?
L’any 2007 vaig començar a interessar-me pel tema del podcast i la ràdio online, fent un programa que es deia “Déjate Dormir”. A partir d’aquell programa d’una hora vaig decidir posar-me al món del podcast i fer-ho en episodis. El podcast és una manera d’arribar a més audiència, perquè pots escoltar-lo on vulguis i quan vulguis, i més ara, amb les noves tecnologies. Va ser una aposta, i arran del Déjate Dormir vaig pensar que per què no feia una ràdio podcast amb diferents espais dedicats a la dona en general i a la dona lesbiana en particular.
Com definiries InOutRadio avui?
InOutRadio és una proposta diferent de ràdio, amb espais ràpids, humorístics, irònics, amb un llenguatge clar, espais curts, és una opció diferent perquè no està subjecta a un horari per poder escoltar els espais. És una ràdio que va amb la novetat, amb la innovació. Llancem missatges per tal que les oients pensin, es moguin, i sobretot, es mostrin.
Fa pocs mesos, InOutRadio ha començat a emetre en streaming. Quins canvis i/o millores ha suposat l’emissió de programes en directe?
A InOutRadio hem seguit el procés invers d’altres ràdios convencionals, que pengen a Internet els seus programes sencers i a vegades és difícil descarregar aquella entrevista que t’interessa perquè has d’escoltar tot el programa. Nosaltres anem al gran, els nostres espais estan pensats especialment per al format podcast, hem començat amb els espais curts i ara oferim el programa llarg, en streaming: el programa es diu BerenjenaLES i s’emet cada dijous de 20:00 a 21:00 a www.inoutradio.listen2myradio.com. És un programa magazine amb diferents seccions: entrevistes, música, actualitat, agenda, coaching, xafarderies i tot allò que se’ns va acudint, ens estem adonant que una hora se’ns fa curta.
D’altra banda, l’emissió en streaming ha suposat també una millora per a les nostres anunciants, perquè en aquest programa en directe tenen més presència. Pel que fa a les oients, també poden participar en directe, i això ens fa guanyar interactivitat. I a més, si no poden escoltar el programa en directe, poden fer-ho l’endemà o quan els vingui de gust a la pàgina de BerenjenaLES d’InOutRadio (www.inoutradio.com).
Quins projectes de futur tens pensats per a InOutRadio?
Ens agradaria tenir més programes en directe i més finançament per poder créixer en continguts i qualitat. Poder emetre les 24 hores en directe estaria molt bé.
Les dones necessiten mitjans de comunicació propis i específics?
Sí, necessitem tenir els nostres mitjans de comunicació per tal que s’escolti la nostra veu, per opinar lliurement, per crear, per fer-nos un lloc en aquest món boig, un lloc en femení, un lloc per a nosaltres. Un lloc on puguem ser i puguem créixer.
Què creus que fa falta per aconseguir una igualtat real entre homes i dones i desterrar per sempre paraules com homofòbia, lesbofòbia, bifòbia i transfòbia?
Fan falta tantes coses… La llista és llarga, molt llarga, i tal com va el món ara mateix, quan estem retrocedint altre cop, falta tot, molt, per a la igualtat real. Hem de mantenir-nos al peu del canó, i com sempre, continuar lluitant.