“Això no està en les mans d’un o d’una, però sí en les de tots i totes”
Aquest curs escolar, Ajuda en Acció ha posat en marxa un projecte d’atenció a la infància a 20 centres educatius de l’Estat espanyol
El projecte vol donar resposta a conseqüències concretes de la crisi, i a les retallades socials i en educació, que afecten greument a nens, nenes i famílies a Estat Espanyol
Video Campanya. Ajuda en Acció
La frase no és meva, és del ” Sr. Antonio ” president de la Penya del Dòmino de Cornellà, que col·laboren – al igual que amb moltes altres causes locals – amb Ajuda en Acció des de fa nou anys.
La frase concentra el principi bàsic de la convivència i de la solidaritat, junts i juntes podem aconseguir moltes coses, però és feina de cadascuna i cadascun de nosaltres donar aquest primer pas i unir-nos o participar en aquella causa que es consideri més justa. Sobren les causes i sempre – encara que hi hagi també moltes – falten les mans.
A Ajuda en Acció tenim una causa, treballem al costat d’algunes de les comunitats més pobres a l’Àfrica, a l’Àsia i a l’Amèrica Llatina per millorar les seves condicions de vida, contribuint a que cada vegada més persones puguin accedir als seus dretsmés bàsics. Per a l’organització, la manera més potent d’aconseguir aquest complicat repte, és enfortir i donar suport a les seves organitzacions locals. Gràcies a les nostres sòcies i socis, recolzem els seus propis projectes de vida digna.
En 30 anys, la xarxa de persones col·laboradores que hem teixit és immensa, la gran majoria particulars, juntament amb les empreses i les administracions, encara que aquestes, llevat d’honroses excepcions, estan en aquests moment oblidant-se d’aquestcompromís de solidaritat que una gran part de la ciutadania els exigeix (recorden el 0,7 %? ) … però això és una altra història … o potser no.
Potser no, perquè des d’Ajuda en Acció, en aquest curs acadèmic, hem ampliat el nostre àmbit d’actuació al costat de la comunitat educativa a l’estat espanyol , a les escoles que tenim al costat de les nostres llars, als nostres barris. Perquè tenim l’ambició, a mig i llarg termini, de contribuir a crear una xarxa de suport a lacomunitat escolar i fomentar el teixit productiu, enfortint capacitats, impulsant l’educació financera i possibles iniciatives que serveixin per donar un horitzó de sortida a aquestes famílies, més enllà de la cobertura de les seves necessitats bàsiques.
No obstant això, en 10 anys de treball de sensibilització a les escoles del nostre país, en els darrers dos anys, hem pogut constatar com, degut ala prolongada situació de crisi, el paisatge ha anat canviant i com cada vegada més famílies que fa un o dos anys podien fer front a necessitats bàsiques, han anat perdent la seva capacitat per fer-ho … estic parlant de la impossibilitat de pagar els llibres de text, el suport extraescolar, la participació a les activitats col·lectives com visites a museus o excursions … o el menjador escolar . Noves famílies que estan en risc de començar a relliscar per una pendent que et pot portar a la pobresa i a l’exclusió si no es prenen mesures. No cal dir que les retallades en serveis socials no només no estan ajudant, sinó que estan accelerant aquestes situacions i deixant el vestit de l’estat de benestar en parracs, i a milers de persones en el llindar de la pobresa.
En aquest context, des d’Ajuda en Acció comencem a treballar en aquest curs per contribuir, des de la nostra experiència de treball fora de l’estat espanyol i des de la humilitat d’iniciar un projecte novedòs per nosaltres, a recolzar aquestes necessitats bàsiques relacionades amb l’àmbit educatiu: menjador escolar , llibres de text i suport extraescolar, destinat a més de 6.500 alumnes en vuit localitats de sis comunitats autònomes.
Com moltes altres organitzacions, pensem que la millor manera de tenir un futur més just és invertint (també diners senyors i senyores del Govern ) en els i les més joves, i per això ens hem esforçat a intentar explicar-los què és això de la pobresa i l’exclusió, quines són les seves causes i què poden fer perquè el món sigui demà un lloc més just. Seguirem contribuint a crear infants responsables i solidaris amb altres persones.
Afrontem aquesta nova mirada al context de l’estat espanyol des de la corresponsabilitat que tenim com a organització compromesa amb la lluita contra les desigualtats, recolzats/des per part de la nostra base social preocupada per aquesta situació i amb la coherència de voler actuar aquí amb la mateixa ambició que portem perseguint des de fa 30 anys fora del nostre estat. És una tasca molt complicada , però afortunadament, amb persones com el ” Sr. Antonio ” podem continuar tenint esperança.
Article publicat també al diario.es