Es reuniran, en una entrevista conjunta i que es preveu nombrosa, el proper divendres 15 d’abril. L’ACCD també hi ha donat ple suport. Per contra ha causat molta estranyesa l’absència de l’Institut Català de la Dona en aquest important Trobada Internacional de Periodistes amb Visió de Gènere, en la seva sisena edició.
Al Col·legi de Periodistes de Catalunya, on es realitza part de la trobada internacional, s’arribarà l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, per participar de l’entrevista en la qual hi haurà presents una seixantena de periodistes estrangeres i desenes més entre estatals i nacionals, en la seva gran majoria dones.
A l’6a Trobada Internacional s’han inscrit més de 120 periodistes de diversos llocs del món. A més, l’entrevista amb Ada Colau crida l’atenció de professionals del periodisme assistents a les reunions de la Xarxa Mediterrània d’Informació i Comunicació amb Visió de Gènere i de la GAMAG-Europa (Global Alliance for Media and Gender), que també hi seran presents.
Aquestes trobades tenen com a objectiu denunciar situacions de violació de drets humans, especialment centrats en les dones, aportar els treballs realitzats en cada territori, reforçar les xarxes de treball conjunt i denunciar la invisibilitat del treball femení, la feminització de la pobresa al món, el dret a viure en pau i sense violències, així com també els drets de les periodistes i la seva discriminació en els mitjans de comunicació.
Suports i absències
L’organització del 6è Trobada Internacional de Periodistes amb Visió de Gènere i les reunions de la Xarxa Mediterrània i de GAMAG-Europa compten amb el suport de diverses entitats, com l’Agència Catalana de Cooperació i Desenvolupament (ACCD), l’Ajuntament de Barcelona, l’Institut Europeu de la Mediterrània (IEMed), a més del Col•legi de Periodistes de Catalunya, la Universitat Pompeu Fabra i la Comissió Europea.
Ha cridat l’atenció que l’Institut Català de la Dona no hi doni suport, malgrat ser una trobada internacional on Barcelona i Catalunya en són les amfitriones (anteriorment hi hagueren altres cites a Mèxic, Colòmbia, Marroc, entre d’altres), tractant-se d’un sector professional de influència en l’opinió pública i que la temàtica i motivació d’aquestes reunions i les xarxes creades siguin lluitar contra tot tipus de discriminació i injustícia contra les dones.
Fa uns dies, en el diari online Vilaweb es va publicar un article d’opinió de Mercè Ibarz, titulat “El gènere (sexual) del periodisme”, on diu: “Les amfitriones tenen problemes de finançament, malgrat les contribucions aportades per la Generalitat (Cooperació), l’Ajuntament de Barcelona i l’Institut Europeu del Mediterrani. És ben curiós que no hagin trobat interlocució, fins ara, en la nova directora de l’Institut Català de les Dones (ICD), Teresa Maria Pitarch. Vol dir que fa bé, senyora Pitarch? Potser que les escolti, que, encara que per a vostè sigui nou aquest món de la igualtat de gènere, venint com ve d’Obres Públiques, si no hi fa res, la perspectiva de gènere continuarà sent només masculina respecte de tot allò que pugui posar en marxa a l’ICD, i aleshores se’n doldrà. La feina que ha de fer l’Institut és grossa, en bona mesura una variant, si ho vol veure així, de les obres públiques que en el terreny de la civilització és obligat de fer, i ara li toca a vostè”.
Més informació en:
http://genderinjournalism.org/index.html