Rabaa Aljuma, CEO i editora en cap de Bareeq Al-Dana @tc
Per segona vegada l’Associació de Periodistes de Kuwait (APK), que es va crear l’any 1964, ha escollit a una dona Rabaa Aljuma perquè s’integri a la seva Junta.
Rabaa Aljuma, CEO i editora en Cap del mensual Bareeq Al-Dana, ha parlat amb la Independent després d’haver participat a la Conferència de Gènere de la Federació Internacional de Periodistes (FIP), que es va fer a Santander.
Fa alguns anys, mentre les periodistes dels seus veïns del Golf Pèrsic buscaven més llibertat d’expressió i més drets per a elles, com a dones, Kuwait tenia ja un alt nivell de llibertat de premsa. Avui, les guerres al Iemen i a Qatar han produït molta pobresa, misèria a la regió, segons Rabaa Aljuma. Una de les seves prioritats es continuar treballant per la igualtat de gènere dins una lluita pels drets de les persones a tot el món. Les dones, va dir, en la seva presentació a Santander, hem de lluitar perquè les noves tecnologies ens permetin protegir les diferents cultures de la nostra regió. I no hem de permetre que la tecnologia intel·ligent ens controli com a instruments. A través del periodisme lliure i honest em comprometo a treballar per la igualtat, va afegir.
L’any 2001 l’assassinat de l’activista i periodista kuwaitiana, Hidaya Sultan al Salem, directora de la revista Al Mayalis va commocionar al món. Com ho va viure?
La pèrdua de la vida de la periodista assassinada no va ser envà. Volia aconseguir plens drets polítics per a les dones. Malauradament va ser un cop molt dur per a tota la premsa del país. Tothom es va adonar que Hidaya Sultan al Salem treballava per un periodisme lliure malgrat les condicions socials de l’època. Sens dubte va ajudar a obrir camí. Des d’aleshores ençà s’ha fet un gran recorregut i les periodistes kuwaitianes treballem colze a colze amb els nostres companys masculins.
Rabaa Aljuma davant el cartell del Congrés de la FIP @tc
Què aportarà vostè a l’Associació de Periodistes de Kuwait?
No fa gaire més d’un any que vaig ésser anomenada membre de la Junta per l’Assemblea General. A través de l’Associació hem d’enfortir els llaços amb els països àrabs i explicar millor les històries locals. A Kuwait hi ha moltes dones periodistes. I jo em vaig comprometre a treballar per la igualtat, contra l’assetjament i especialment contra l’assetjament al ciberespai.
Com veu la situació de les dones periodistes a Kuwait. Estan en una situació d’igualtat? Hi ha bretxa salarial?
La situació actual de les dones periodistes a Kuwait es bona en comparació a la situació del molts dels nostres països veïns. Però la bretxa salarial existeix. No tinc dades de la professió. Segons les darreres xifres oficials la bretxa salarial es del 28%. El salari mig de les dones es de 1257 dinars en front als 1748 dels homes. No hi ha una gran esquerda salarial en el sous del sector governamental. No tinc els del sector privat. Jo diria que aquesta esquerda es produeix perquè els homes reben del govern unes quantitats per ajudar a la seva família. Les dones que treballen al sector públic són el 48%. Mentre les que treballen en el sector privat són el 45%. Algunes d’elles ocupen llocs de lideratge en ministeris i empreses. Des de l’Associació de Periodistes m’he compromès a treballar per la igualtat i perquè augmenti la proporció de dones líders. Això ens ajudarà a superar els desafiaments que ens venen.
Foto esquerra: Teresa Carreras i Rabaa Aljuma. Foto dreta: Pla Gral Sala al Palacio de la Magdalena @MM
Vostès poden votar des del 2006. Però en molts dels altres països del Golf, com Aràbia Saudita, van molt més a poc a poc. A què es deu que tot sigui tan lent?
No hi ha dubte que les dones de Kuwait no oblidarem el 16 de maig del 2005 quan l’Assemblea Nacional va aprovar el dret a vot i a presentar-nos. Avui les dones del meu país tenen la possibilitat de participar plenament en el procés legislatiu igual que els homes. L’Assemblea Nacional de Kuwait és un òrgan legislatiu ple molt diferent a molts dels Consells d’alguns països àrabs que són cosmètics. El Parlament de Kuwait representa a la seva gent i els seus membres són triats per elecció directa. Totes les lleis surten del Parlament. Els membres de l’Assemblea Nacional no són responsables del retard. Tenim també lleis contra l’assetjament que es compleixen.
Kuwait té un Codi Penal que castiga als que critiquen al Govern o als líders religiosos. És així?
En Codi Penal de Kuwait no castiga amb presó. Però hi ha una llei aprovada per l’Assemblea Nacional que diu que tothom, inclosos els residents, tenen dret a criticar al govern, d’acord amb la llei, sense poder difamar. També hi ha una llei del 2012 que diu que qualsevol que inciti a l’odi, provocant sedició sectària o tribal, o propagant idees que incitin a la superioritat de la raça, religió, origen o ascendència. Qualsevol persona que violi aquets principis es castigada amb set anys de presó i una multa.Les dones a Kuwait fa anys que tenim dret a vot i a la participació política. Estem en un món canviant i hem de treballar cada vegada més pels drets socials. Hem de treballar amb els nostres companys periodistes i denunciar les desigualtats contra les dones que es donen en les redaccions. Prevenir i identificar situacions de discriminació o assetjament sexual. Hi estem treballant.
Foto esquerra: Rabaa Aljuma seguint la Conferència. Foto dreta: Ana Gaitero, Áurea Sánchez i Natalia Golosnova @MM
La idea de llibertat d’expressió no és el mateix en les societats occidentals que en països musulmans. Què estan fent els periodistes de Kuwait per trobar-se?
Els drets d’expressió i d’opinió estan garantides d’acord amb la Constitució del país. L’article 36 de la Carta Magna garanteix la llibertat d’opinió i la recerca científica. I segons l’article 35 l’Estat respecta les diferents religions d’acord amb els costums establerts, sempre que no pertorbin l’ordre públic, ni violin la moralitat. Per això nosaltres des de l’Associació de Periodistes de Kuwait farem esforços i avançarem d’acord amb la llei i la Constitució.
A l’Estat Espanyol i a Europa hi ha un retrocés de llibertats. Com està la situació a Kuwait. Hi ha presos de consciència?
Jo no noto que a Kuwait hi hagi un retrocés de llibertats. Ara bé després de l’aparició de les xarxes socials estic segura que tot s’ha tornat més permissiu. I la censura s’ha tornat més interna i depèn de la ètica abans que res.
A Kuwait no hi ha presos de consciència. Però hi ha persones, ja siguin polítics o persones que fan servir el twitter que han violat les lleis i han estat acusats per la judicatura de Kuwait país conegut per la seva integritat i han rebut sancions establertes per la llei.