Saturday 12 October 2024

Saturday 12 October 2024

Maria Rosa Nogué

A la recerca del model literari femení dels nostres dies

Scarlett, Mila, Miss Marple, Colometa? El Curs de Personatges de la Biblioteca Antonio Martín, a l’entorn del Premi Delta de Narrativa per a Dones, clou amb una recerca de la protagonista literària d’avui.

 

Aquesta setmana es va cloure, en un ambient de gran cordialitat, el Curs de Creació de Personatges que durant sis sessions s’ha estat desenvolupant a la Biblioteca Antonio Martín d’El Prat de Llobregat, en el marc del Premi Delta de Narrativa per a Dones.

Han estat sis setmanes intenses, que han coincidit amb l’octubre més convuls de la Catalunya del segle XXI: vam ajornar l’inici per la primera Aturada de País, vam seguir amb la quasi-Declaració d’Independència; vam viure, finalment, la Declaració completa, aixafada al moment per l’aplicació de l’article 155…I, en fi, un dels pocs dies que no hi havia cap fet polític destacat, va ser la vigília de la Castanyada!

De manera que tant les alumnes com la professora, aquesta cronista, vam haver de fer un ferm esforç de distanciament de la realitat abassegadora per entrar en el fèrtil camp de la ficció. Però, un cop assolit l’exercici, cal dir que valia la pena.

L’escriptura ajuda a entendre la realitat; potser no la immediata, més lligada a la informació i al periodisme, però sí a la que ens mou individualment, la famosa “realitat quotidiana” on vivim en l’equilibri entre allò que ens toca fer i el que volem o voldríem fer. Entre la realitat i el somni, igual que els personatges literaris.

 

Biblioteca 1

10 d’octubre. Primera sessió a la Biblioteca Antonio Martín del Prat de Llobregat. D’esquerra a dreta: Mar González, Magda Pola, Núria López, Maria Rosa Nogué, Merche Pérez, Anna Maria Llobet, Núria Ruiz, Núria Abelló i Assumpta Vendrell.

Després de treballar durant sis sessions, contra vent i marea, en la creació i en la caracterització dels personatges literaris propis, l’últim dia del curs vam fer una llista dels personatges literaris universals que, d’alguna manera, haguessin servit d’inspiració o fins i tot de model per a les alumnes i escriptores del curs.

Sense especificar si havien de ser protagonistes masculins o femenins, la llista va ser la següent: Edmon Dantès (El comte de Montecristo) i Jean Valjean (Els miserables), Phileas Fogg i Gambalesta (La volta al món en 80 dies), Monsieur Poirot i Mrs. Marple, de la incombustible Agatha Christie, i Miquel Strogoff, del no menys incombustible Jules Verne. Van aparèixer també Scarlett O’Hara (Allò que el vent s’endugué), la Colometa (La plaça del diamant), Anna Karènina i Madame Bovary. Se’ns va colar Mary Poppins, del món del cinema, i la Sigrid del Capitán Trueno. També va sortir, del teatre, l’Abbie d’Eugene O’Neil (Descans sota els oms); la protagonista de Cims Borrascosos, i l’Emma, i d’altres, de Jane Austen. 10 heroïnes envers 5 herois, finalment la nòmina guanyadora va ser la femenina.

Tot seguit, però, una reflexió: quina seria la representant literària de les dones d’ara? On hi hauria aquesta protagonista real, forta, però no tràgica, no pas Antígona, però tampoc (forçosament) Colometa, que no és Bridget Jones ni tampoc Lisbeth Salander?

La resposta la tenim nosaltres, i la porta està oberta: dones escriptores, animem-nos a retratar els tipus femenins que veiem al nostre voltant, que fins i tot encarnem, potser, però que no solen ser personatges literaris.

O que potser van apareixent, tímidament: aquí al nostre curs ja van sortint. Tenim la Rosa, una pagesa del Prat, la Clara, una dona a qui el seu marit ha deixat per un altre home, la Carmen, fascinada pel seu veí del davant, un home rus d’aspecte imponent; la Joana, una detectiu perspicaç que soluciona casos en un món d’homes; la Clara, una berlinesa aficionada al jazz que viu a Barcelona els bombardeigs de la Guerra Civil, la Mara, que troba un amor apassionat durant un viatge a Egipte, l’Ermessenda, una dona que vol viure-ho tot i lluita per aconseguir-ho, l’Alícia, una pintora jove perseguida per un crític d’art…En seguirem la pista!

 

Biblioteca 2

14 de novembre. Pica-pica al Cèntric, per celebrar el final de curs. D’esquerra a dreta: Merche Pérez, Rosa Fuixart, Maria Rosa Nogué, Núria Abelló, Anna Maria Llobet, Mar González, Antònia Mostazo i Assumpta Vendrell.

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Picture of Drina Ergueta

Drina Ergueta

Periodista y antropóloga. Comunicación y feminismo son sus temas predilectos desde hace más de una década. Articulista en medios bolivianos y portales feministas de España/México.
Search

There is no Event

Newsletter

Subscribe to our weekly newsletter with the latest published news.

You may also be interested

“Sola” de Carlota Gurt

Ressenya Es podria dir que el llibre “Sola” de Carlota Gurt (editorial Proa en català,...

Sobre la Mostra FEMART 2023. Resistències Fantasmes 1

Què ens diuen de més les imatges d’obres artístiques feministes? Desvelar, descobrir, contradir la memòria...

Per què fem vaga el 8 de març?

#FemVaga Fa unes quantes setmanes, les activistes feministes de Catalunya es mobilitzen per dur...