Wednesday 11 September 2024

Wednesday 11 September 2024

Compartir

A l’ Amazònia de Brasil les dones valoren més els boscos

Encara que les dones a l’Amazònia brasilera depenen en gran mesura dels recursos forestals per a proporcionar aliments i medicines a les seves famílies i comunitats, les decisions relacionades amb l’ús de la terra i la gestió dels boscos en reserves extractives [àrees de conservació destinades a la protecció de les comunitats que depenen dels boscos] continuen sent de domini exclusiu dels homes, va assenyalar un recent estudi del Centre per a la Investigació Forestal Internacional (CIFOR) i el Consell Nacional de Recol·lectors de cautxú (CNS per les seves sigles en portuguès).

 

Per canviar aquesta situació, revela l’estudi, titulat Moviment social, dones i boscos al Brasil: Estudi de cas del Consell Nacional de Recol·lectors de cautxú, les dones estan pressionant per un rol més prominent en la gestió sostenible dels boscos i defensant seu dret a tenir un ingrés i ser propietàries de la terra.

L’estudi també ha desvelat que mentre que per als homes la fusta és l’espècie amb més valor perquè s’hi guanyen més diners, les dones van esmentar diferents tipus de plantes usades en la nutrició i cura de la salut. “La majoria de les dones va considerar el valor econòmic i ús directe de les espècies per a l’alimentació, nutrició, medicina i cultura”, assenyala l’estudi. “Per a moltes dones a l’Amazònia rural, la conservació dels boscos significa el manteniment de les seves famílies i la continuïtat cultural”.

L’estudi emfatitza que és crucial promoure lideresses en les comunitats dels boscos per assegurar que es tinguin en compte els interessos i preocupacions de les dones en la presa de decisions. “En els casos en què les dones estan menys integrades en els processos de presa de decisions, hi ha menys probabilitat d’una negociació equitativa pel que fa a l’ús de recursos forestals, la qual cosa sovint condueix a resultats no sostenibles”, diu el document.

L’educadora Glòria Gaia, entrevistada per investigadors de CIFOR, afirma: “En cada comunitat són els homes els qui venen el bosc”, i explica que en algunes regions amazòniques són les dones les que estan reforestant per recuperar els arbres medicinals i fruiters.

Compartir

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Search

There is no Event

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

Catalunya: La biòloga Josefina Castellví rep el guardó de Catalana de l’Any 2013 /La Independent/Noticies de gènere

Josefina Castellví Per a ella “l’Antàrtida és com un assaig de la natura per...

Lleida: 3.500 persones depenents tenen supesa l’ajuda i la majoria d’elles no la rebran fins l’any 2014

115 persones se’ls ha reconegut aquest primer trimestre una dependencia moderada en grau 1 nivell...

#Tanquem la Bretxa

La Fundació Surt ha iniciat una campanya de sensibilització i recollida de signatures per...