Monday 01 July 2024

Monday 01 July 2024

Espai de Dones: L’Associació de Drets Sexuals i Reproductius

Abans coneguda com a Associació de Planificació Familiar de Catalunya i Balears – APFCIB, és una entitat no governamental interdisciplinària formada per persones interessades en la promoció i defensa del drets sexuals i reproductius.

Es va constituir a Barcelona l’any 1982, arran del sorgiment dels Centres de Planificació Familiar, i des de la seva fundació, l’Associació ha treballat per aconseguir que aquests drets sexuals i reproductius es fessin efectius per a la població. Així doncs, als seus inicis va liderar la campanya per visibilitzar i sensibilitzar sobre la necessitat dels centres de planificació familiar fins aconseguir la seva integració a la xarxa pública sanitària. De la mateixa manera, ha format part de totes les campanyes de reivindicació d’aquests drets com la legalització de l’avortament, la universalització dels mètodes contraceptius i de l’educació sexual i la millora dels serveis d’atenció a la població en aquest àmbit, entre d’altres.

atencio gent jove

Servei d’atenció per a adolescents i joves


L’Associació de Drets Sexuals i Reproductius té com a objectius: La promoció i defensa dels Drets Sexuals i Reproductius, impulsant, fomentant i facilitant la sensibilització, prevenció i educació de la societat en l’àmbit de la salut sexual i reproductiva.
El treball de forma transversal i interseccional de la dimensió de gènere, amb la complexitat que demana. L’impuls d’una manera interdisciplinària d’entendre la planificació familiar i la salut sexual, creant espais i canals de trobada, d’intercanvi i de reflexió per a debatre i aprofundir-hi des de diverses vessants. O el foment de la sensibilització i l’educació per al desenvolupament, incloent com a objectiu fonamental la defensa i promoció dels drets sexuals i reproductius com a part indissoluble dels Drets Humans.

intergrup parlamentReunió del Intergrup Parlamentari


Activitats


Una de les línies de treball és la Incidència Política, i des del 2009 que es va posar en marxa l’Intergrup Parlamentari Català sobre Població, Desenvolupament i Salut Reproductiva, hi participen duent a terme la secretaria tècnica d’aquest Intergrup per tal de facilitar un fòrum de treball i discussió sobre temes d’interès comú relacionats amb els drets sexuals i drets reproductius. Alhora es treballen qüestions derivades dels temes de població i el desenvolupament en el marc de la cooperació autonòmica, estatal, europea i internacional.

A través de l’Intergrup treballen conjuntament per incrementar la consciència, l’experiència i la incidència en relació a aquests temes en els àmbits autonòmic, estatal i internacional mitjançant el Parlament de Catalunya, el Congrés dels Diputats, el Consell d’Europa, la Unió Europea i en la resta de fòrums adients. També promouen el coneixement, l’enteniment i l’acceptació dels drets sexuals i reproductius a través de la convocatòria i participació en conferències, compareixences, visites d’estudi, etc. relacionades amb aquests temes.

suport campanya avortament

Suport a la campanya d’avortament


Forma organitzativa


Està registrada al Cens d’Entitats No-Lucratives de la Generalitat de Catalunya i funciona de forma assembleària, tot i que la Junta Directiva és l’òrgan que defineix i supervisa el dia a dia de L’Associació.

L’Associació de Drets Sexuals i Reproductius és una de les entitats fundadores de la Federació de Planificació Familiar d’Espanya (FPFE), organisme que integra a totes les associacions que treballen a nivell estatal. Així mateix, forma part de la Federació de Planificació Familiar Internacional (IPPF) dedicada a la promoció i defensa de la salut sexual i reproductiva, amb representació a diversos països d’arreu del món. A nivell autonòmic, també forma part de la Xarxa de Dones per la Salut, la Xarxa de Sida i Món Local i col·labora activament amb Ca la Dona i altres entitats de Catalunya.

De cara al futur comenten a La Independent: “Volem seguir sent referents en la defensa i garantia dels drets sexuals i reproductius a Catalunya i al món, amb un espai d’incidència política i interlocució directa consolidat amb les institucions públiques que contribueixi a la millora de les polítiques públiques i la transformació social”.

logo associacio

Més informació:

L’Associació de Planificació Familiar de Catalunya i Balears – APFCIB, 

 

Compartir

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Picture of Alícia Oliver

Alícia Oliver

Periodista i activista feminista. Coordinadora de la Xarxa Europea de Dones Periodistes i de la Red Internacional de Periodistas con Visión de Género
Search

There is no Event

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

Buena

Les oblidades

OPINIÓ Ahir vaig llegir un missatge a twitter que deia literalment: “Quedan quince minutos...

En la seva primera compareixença al Parlament, Montse Gatell reitera el compromís del Govern en la lluita contra la violència masclista

FLAIX La presidenta de l’Institut Català de les Dones (ICD), Montse Gatell, ha anunciat la...

La melmelada artesana, el frec de les sabatilles, el so de la natura

Ha arribat a les nostres pantalles Una pastelería en Tokio, el darrer film de la...