Wednesday 17 July 2024

Wednesday 17 July 2024

Victòria o una estratègia política del PP?

Silvia Aldavert García

 

 

 

El govern “retira” l’avantprojecte de llei sobre l’avortament, però cal estar alerta, afirma Silvia Aldavert García.

La resposta de la societat civil organitzada, contrària a aquest avantprojecte de llei, no s’ha fet esperar.

Després que el president del Govern, Mariano Rajoy, anunciés aquest dimarts que retirava l’avantprojecte de llei sobre l’avortament per “falta de consens” i després que, per aquesta raó, el seu impulsor, Alberto Ruiz-Gallardón, dimitís com a ministre deJustícia, la resposta de la societat civil organitzada, i contrària a aquest avantprojecte de llei, no s’ha fet esperar.

Sílvia Aldavert García, coordinadora de “L’Associació de Planificació Familiar de Catalunya i Balears” (Apfcib), en una entrevista amb La Independent, adverteix que no s’ha de baixar la guàrdia ja que considera que es tracta d’una estratègia planificada des del partit del govern de l’Estat.

La Apfcib és una entitat no governamental interdisciplinària d’àmbit autonòmic formada per persones interessades en la promoció i defensa dels drets sexuals i reproductius. Es proposa impulsar, fomentar i facilitar la sensibilització, la prevenció i l’educació de la societat en l’àmbit de la salut sexual i reproductiva.

 

L’estratègia

Silvia Aldavert explica que, des dels moviments feministes i les organitzacions socials especialitzades en el tema que, es pensa que després de la seva batalla perduda pels costos electorals que representaria aprovar en aquest moment l’avantprojecte de Llei, l’estratègia política del PP serà el Tribunal Constitucional. El ministre d’Educació, José Ignacio Wert, va puntualitzar fa pocs dies que encara està pendent un recurs d’inconstitucionalitat presentat contra la llei actual pel Partit Popular el 2010.

Comenta que des de la Apfcib es preveu que sortirà una resolució del Tribunal Constitucional i no trigarà gaire, però això dependrà dels temps electorals del PP i la seva estratègia planificada per a les pròximes eleccions. La seva intenció és inhabilitar l’actual Llei o parts d’ella a través del Constitucional.

“No es pot oblidar que la Llei de l’avortament era una promesa electoral del partit i el seu electorat no està content ni els sectors conservadors d’aquest país, inclosa la Conferència Episcopal que els dóna suport, per això estan buscant la forma d’intervenir entre la dreta més reaccionària i el centre dret del mateix partit. Tot això seria cara a les pròximes eleccions”, diu Aldavert.

 

Valorar la vida

I per què els grups feministes consideren positiva la retirada de l’avantprojecte? Perquè valoren la vida de les dones i, igual que milions de persones, organitzacions i institucions científiques en aquest país, defensen els drets sexuals i reproductius.

 

 

Belinda 2

 

L’aprovació d’aquesta llei hagués suposat retrocedir a un model més restrictiu que el que va entrar en vigor fa 30 anys. Un model que, malauradament, encara persisteix principalment en alguns països d’Àfrica, Àsia i Amèrica Llatina, continents on existeixen grans problemes de salut pública derivats d’aquesta situació.

Segons l’Organització Mundial de la Salut (OMS) 47.000 dones moren cada any al món per interrompre el seu embaràs de forma clandestina i insegura. A més, les dades demostren que el nombre d’interrupcions de l’embaràs no disminueix quan es restringeixen les lleis.

Si s’hagués aprovat la Llei de l’avortament de Gallardón, hauria també incrementat la bretxa de la desigualtat entre dones sense recursos i amb ells, aquestes últimes, segurament, anirien a avortar a l’estranger en condicions més afortunades.

 

Mobilitzacions reeixides

D’altra banda, les notícies de la jubilació de l’avantprojecte de llei i la renúncia del ministre signifiquen una satisfacció afegida per al feminisme que va promoure i participar en una important mobilització social.

Milers de dones i homes es van manifestar contra l’avantprojecte, hi va haver qui va pujar al “Tren de la Llibertat” i s’hi van unir gent de diferents parts d’Europa i del món; les àvies amb les seves nétes van sortir al carrer a defensar els seus drets sexuals, dues generacions juntes per un ideal comú: el drets a decidir pel seu propi cos.

Es poden descriure centenars de manifestacions viscudes des del desembre del 2013 quan el Govern del PP va anunciar que aprovava l’avantprojecte de Llei Orgànica de Protecció de Concebut i els Drets de l’Embarassada.

 

Al carrer el 28 de setembre

S’ha frenat una proposta irresponsable pel que fa a salut pública i que contradiu els convenis internacionals signats per Espanya en matèria de drets sexuals i reproductius; però hi ha molt a denunciar i malauradament hi ha indicis que ens fan pensar que també poden haver-hi sorpreses poc grates en un futur molt proper, ens recorda Silvia Aldavert.

Les dones hem d’estar preparades per sortir al carrer aquest 28 de setembre, Dia per la Despenalització de l’Avortament, conclou Aldavert.

 

Més informació:
Apfcif

Compartir

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Picture of Drina Ergueta

Drina Ergueta

Periodista y antropóloga. Comunicación y feminismo son sus temas predilectos desde hace más de una década. Articulista en medios bolivianos y portales feministas de España/México.
Search

There is no Event

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

Dones, a primera línia davant els efectes del canvi climàtic

L’ escassetat dels recursos essencials provoca un efecte negatiu en la producció agrícola de...

Internacional. Noruega: Nobel per l’eradicació de la violació com a arma de guerra / La Independent / Notícies Gènere

Nadia Murad i Denis Mukwege han rebut el guardó, aquest divendres 5 d’octubre, amb el...

Premiades per lluitar per la pau

Luz Marina i Maria caminaven abillades de blanc, un vestit que simbolitza la pau,...