Wednesday 17 July 2024

Wednesday 17 July 2024

Compartir

Catalunya i Quebec: Fronteres obertes, però amb molt de “seny”

La ministra Kathleen Weil, advocada i mare de quatre fills, opina que  “Una immigració diversificada contribueix al dinamisme econòmic de la societat del Quebec.”


Kathleen Weil, ministra d’Immigració i comunitats culturals de Quebec i el conseller de Benestar Social i Família, Josep Lluís Cleries han contrastat les polítiques públiques per gestionar el fet migratori que impulsen ambdós governs.

l més destacat de la visita és l’oferta de treball del Quebec als i a les diplomades joves de Catalunya en sectors en fase d’expansió, com la bioquímica, l’aeronàutica, l’astronàutica, a més d’altres sectors tradicionals com la salut, l’enginyeria i la contrucció.
 
En la trobada, Cleries va destacar la descentralització en les competències d’estrangeria que Catalunya ha liderat recentment a l’Estat espanyol (en aspectes de treball, acreditació de la integració social i l’adequació de l’habitatge). Va informar a la ministra que l’ equilibri entre drets i deures de les persones immigrants es concreten en el Pacte Nacional per a la Immigració, el Pla de Ciutadania i Immigració, la Llei d’acollida de les persones immigrades o els òrgans de coordinació entre el sector públic, els agents socioeconòmics i el tercer sector. 

 

Segons l’acord de cooperació entre tots dos governs, signat el 1996 vigent a dia d’avui ( acord que suposà la creació del Comitè Mixt Quebec-Catalunya), entre els sectors prioritaris per al 2010-2012, hi ha dos punts en immigració: Centrar la cooperació en les qüestions comunes d’ambdues societats en matèria d’integració lingüística dels immigrants i de desenvolupament de la ciutadania en un context caracteritzat per la complexitat de la dinàmica sociolingüística i identitària, i afavorir l’intercanvi d’experiències i d’informació sobre les polítiques lingüístiques, l’aprenentatge de la segona llengua, i sobre les polítiques en matèria d’acollida, d’integració i de relacions interculturals, així com sobre permisos inicials de treball.
 
Actualment Canadà, un dels principals productors de petroli al món, es troba en una posició més estable i fort que Europa i els EUA, i segons Forbes, és el millor lloc del planeta per créixer i crear llocs de treball. Tenint una taxa de natalitat molt baixa, és evident que necessita immigrants per al seu desenvolupament, però, com ha subratllat el primer ministre conservador, Stephen Harper a Davos, el govern tracta d’atreure sobretot a immigrants amb possibilitat d’una integració reeixida en la societat canadenc i en fa una selecció acurada.
 
 
Política d’immigració al Quebec

 

Les polítiques d’immigració del Canadà són federals. Però poden haver-hi diferència en el nombre requerit d’immigrants en una determinada província per necessitat de mà d’obra o personal especialitzat: en el cas del Quebec, el seu pla d’immigració de l’any 2012 indica que almenys el 65% de les persones immigrades seran per motius econòmics, i que el 50% d’elles han de ser mà d’obra qualificada i d’acord a les necessitats del mercat canadenc. Hauran de conèixer el francès, i se’ls hi donarà facilitats per al seu aprenentatge.

 

A més marca que es mantindrà una quota entre el 65% i el 75% del total, per a menors de 35 anys en tots els ingressos i que s’intentarà mantenir la diversitat ètnica en la immigració, a través d’accions d’informació, promoció i selecció en diferents parts del món on hi hagi possibles candidats i candidates.
S’apuntarà a una relativa estabilització del volum d’ingressos en el període 2012-2015, de manera que al final del període, el 2015, els ingressos anuals mitjana siguin de 50.000 immigrant per any.

 

Compartir

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Picture of Tona Gusi

Tona Gusi

Fundadora i Co-coordinadora de La Independent. També és psicòloga menció en Psicologia d'Intervenció Clínica i menció en Psicologia del Treball i les Organitzacions.
Search

There is no Event

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

8 de marzo DIA INTERNACIONAL DE LA MUJER. Construcción história feminista México

La columnista nos presenta, a propósito de este 8 de marzo, una reflexión de cómo...

BARCELONA: Exposició ‘Dones trencant barreres. Transformant les ciutats mediterrànies’ a la Bonnemaison

“Dones trencant barreres. Transformant les ciutats mediterrànies” es l’exposició fotográfica que s’acaba de inaugurar...

Catalunya: Neus Munté referma el compromís de la Generalitat per la Reforma Horària / La Independent / Notícies gènere

El passat 28 de novembre, la consellera de la Presidència, Neus Munté, i el director...