Wednesday 26 June 2024

Wednesday 26 June 2024

Compartir

5a tertúlia Salambó amb Rosa Regàs: fer-se escriptora en la maduresa

El dimecres 30 d’octubre, cita* amb l’escriptora i ex directora de la Biblioteca Nacional Rosa Regàs

 


Aquest any tant el Premi Planeta com el finalista han anat a parar a mans de dues dones, Clara Sánchez i l’ex ministra de cultura Ángeles González Sinde. Un doblet femení que ja es va donar quan al 2001, en el 50é aniversari del premi, el va rebre Rosa Regàs per La canción de Dorotea, quedant finalista la xilena Marcela Serrano. Afegir que aquest any Regàs és la flamant guanyadora del Premi Biblioteca Breve 2013 per la novel·la Música de cámara.

Encara que tots i totes sabem que, en això de la paritat, els premis comercials acostumen a portar la davantera als institucionals, sent fins ara potser el cas de greuge comparatiu més flagrant el del Premi Nacional d’Assaig, concedit fins avui només a dues dones… d’un total de trenta-cinc premiats. Per no parlar del Premi Cervantes, destinat a distingir l’obra global d’un autor, que han rebut només tres dones… d’un total de trenta-vuit. Ens haurem de consolar amb el Premi Nobel de Literatura 2013, concedit a la canadenca Alice Munro!

Per motius de salut Munro no podrà anar a Estocolm a recollir el premi, però en canvi l’escriptora barcelonina Rosa Regàs està en plena forma i serà la nostra convidada a la 5ª Tertúlia Salambó, on ens donem cita dones de la cultura i quantes amigues vulguin participar. Després de l’equador de l’estiu, reprenem les nostres trobades (organitzades per CIMA i per l’OCG) fent balanç del curs anterior, en el que vam comptar amb la periodista Núria Ribó, Anna Mercader (directora de l’Observatori Dona Empresa i Economia de la Cambra de Comerç), la política Dolors Camats i la directora de teatre Carme Portacelli.

Ara li toca el torn a la literatura, i és per això que hem convidat a una de les deganes, orgullosa d’haver nascut durant la II República, i d’haver estat editora i també traductora per a les Nacions Unides en destinacions més que internacionals. Rosa Regàs va ser també directora de l’Ateneu Americà de la Casa Amèrica de Madrid, així com de la Biblioteca Nacional. Com a escriptora ha rebut, a més dels citats, diversos guardons com el Premi Nadal i el Premi Ciutat de Barcelona, i distincions com la Creu de Sant Jordi de la Generalitat i el prestigiós Chevalier de la Legion d’Honneur atorgat per la República Francesa.

Atès que la seva incorporació al món literari com a autora va ser tardana, doncs va publicar la seva primera novel·la, Memories de Almator, al 1991, ens sembla de gran interès que ens expliqui com es va fer escriptora tenint a les seves esquenes un bagatge ja notable en altres camps afins. No cal dir que Rosa Regàs és una feminista convençuda, com demostra un dels seus darrers llibres publicats, La desgràcia de ser dona (Ara Llibres).

LOGO OCG   CIMA home       logo salambo

* 30 d’octubre a les 19 hores, Cafè Salambó (c/Torrijos 51). Acte dirigit a dones de la cultura o amigues (es prega confirmació a l’adreça de correu de l’OCG: observatoricultural@gmail.com)

Compartir

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Picture of Tona Gusi

Tona Gusi

Fundadora i Co-coordinadora de La Independent. També és psicòloga menció en Psicologia d'Intervenció Clínica i menció en Psicologia del Treball i les Organitzacions.
Search

There is no Event

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

“Nosaltres busquem el nostre espai propi, no una habitació pròpia, sinó un espai col·lectiu propi.”

Per Ana Martínez Bombo Ndir és la presidenta de la Xarxa de Migració, Gènere i...

Veus en femení: El periodisme i la lluita de les dones

La Campanya d’Ajuda en Acció: “Dones i homes ens movem per la igualtat” farà...

Catalunya: tweets 27S: Juntes pel SÍ

Junts pel Sí ?@JuntsPelSi 20 set. No hi ha revolta democràtica que no hagi...