Friday 29 March 2024

Friday 29 March 2024

Compartir

35 periodistes d’11 països Mediterranis*: denuncia de les violències i potenciació dels DH de les Dones

 

El 14 i 15 d’abril té lloc, a l’IEMed a Barcelona, una Reunió de la Xarxa Mediterrània d’Informació i Comunicació amb Visió de Gènere, organitzada per la Xarxa Internacional de Periodistes amb Visió de Gènere de Catalunya. Amb tres eixos centrals de debat: violència, Drets de les dones i situació de les periodistes.

Els tres eixos desenvolupats són: la violència contra les dones en situació de risc: les refugiades del pròxim orient; la cobertura jurídica i social després de les revolucions en els països àrabs; i els avenços i retrocessos del periodisme amb visió de gènere i la situació de les periodistes i comunicadores.

Tal i com explica la Xarxa Internacional de Periodistes amb Visió de Gènere de Catalunya (XIDPIC.CAT) en la seva convocatòria, paral·lelament hi haurà la reunió de la Xarxa GAMAG Europe i posteriorment la VI Trobada Internacional de la Xarxa Internacional de Periodistes amb Visió de Gènere, que se celebrarà els dies 15 tarda – 16 i 17 matí d’abril de 2016 també a Barcelona.

Aquestes reunions i trobades  són una oportunitat d’enriquiment i construcció des de les experiències del periodisme i des de la comunicació amb visió de gènere per una societat més democràtica i igualitària.Acullen tant els mitjans generalistes com els alternatius, bloguistes i xarxes socials (facebook i twitter).

L’apartat “J” de la Conferència de Beijing sobre Dona i mitjans de comunicació i les conclussions Beijing + 20 a Nova York (2015); el seguiment de la CEDAW; l’aplicació de la Resolució 1325; les Recomanacions de les Conferencies Ministerials Euromediterrànies; així com la tasca continuada d’institucions com Nacions Unides i UE guiaran aquesta Reunió mediterrània que té com a objectius:

– la dona promotora del canvi per reforçar el diàleg social a favor dels Drets Humans de les dones i visibilitzar els moviments de defensa de la pau, des de la mirada de les dones en els mitjans de comunicació.
– Denunciar les violències contra les dones i exigir l’aplicació de les normes de protecció internacional. Defensa de la llibertat de premsa i d’expressió, denuncia de les violències específiques contra les periodistes i comunicadores. Creació d’un Premi Mediterrani de reconeixement del periodisme amb visió de gènere.
– Difondre les aportacions i actuacions polítiques de les dones. Producció de notícies en torn dels drets civiles i socials i de les practiques amb perspectiva de gènere.

Per a aquest esdeveniment s’ha comptat amb el suport de l’ACCD de la Generalitat de Catalunya, de la Regidoria del Cicle de la Vida de l’Ajuntament de Barcelona i de l’IEMed, així com la col·laboració del CPC, la UPF i l’Oficina de la Comissió Europea a Catalunya.

La XIDPIC.CAT ha participat o liderat, abans ja com a Associació de Dones Periodistes de Catalunya (ADPC) les anteriors Trobades Mediterrànies:  1992 a Siracusa (Sicilia. Itàlia); Trobada del 1995 a Barcelona;  II Trobada el 2007 a Barcelona i el 2008  una trobada parcial de Països en Conflicte; III Trobada 2008 a Marràqueix (Marroc) i IV Trobada: 2010 a Roma (Itàlia). Aquesta doncs correspondria a la V Trobada.

Trobades que s’aprofiten per denunciar situacions de violació de DRETS HUMANS i dels DRETS DE LES DONES, aportar els treballs fets en cada territori i acordar el marc ideològic, que es sintetitza en denunciar la invisibilitat del treball fet per les dones, en la feminització de la pobresa al món i en el reclam internacional del dret a viure en PAU i sense violències.

 

REPRODUCCIÓ PROGRAMA

Barcelona, 14/15 d’abril de 2016
Reunió de la Xarxa Mediterrània d’Informació i Comunicació amb Visió de Gènere

Comunicadores de la Mediterrània : denuncia de les violències i potenciació dels Drets Humans de les Dones

Dijous 14 al matí hi ha la Benvinguda a l’acte a la Sala IEMed. Hi participen la representant de l’IEMed Maria-Àngels Roque (IEMed); Montserrat Minobis (XIDPIC.CAT) amb una exposició sobre la Xarxa Mediterrània (posada al dia), i la exdirectora de l’ACCD, Marta Macias. La presentació serà a càrrec de Salwa El Gharbi (Xarxa Mediterrània).

En una primera part de la jornada, en l’exposició de Països participants i en el Debat 1: Violència contra les dones en situació de risc: les refugiades del Pròxim Orient, es podrà escoltar a: Abir Fekih (Catalunya- Tunisia), Kawther Salam (Austria –Palestina), Rawan Al Basch (Catalunya –Palestina), Dionysia Vovou (Grecia) i Leila Chafai (Marroc). Amb la moderació de Salwa El Gharbi (Catalunya –Marroc) i la relatoria de Lídia Vilalta.

En la segona part de l’exposició per Països participants, en el Debat sobre: Cobertura jurídica i social de les dones després de les revoltes en els Països Àrabs, tindran la paraula: Salwa El Gharbi (Catalunya- Marroc), Saida Boudaghia (Espanya- Marroc), Olfa Belhassine (Tunisisa), Randa Achwani (Egipte – Gran Bretanya) i Ma. Àngels Roque (Catalunya). Moderarà: Tona Gusi i en serà relatora: Leonor Sedó.

El divendres 15, deprés de la Reunió – Entrevista col·lectiva (un format ben interessant)amb l’Alcaldessa de Barcelona, Ada Colau al CPC, es reprendran les sessions a l’IEMed amb el Debat 3: Repàs temes comuns d’actualitat i problemàtiques especifiques: avenços i retrocessos del periodisme amb visió de gènere i de la situació de les periodistes i comunicadores. En aquest debat es podran escoltar les refeflexions de Sara Bouchetob (Argelia- Bruselas) en la lectura que en farà Lídia Vilalta; Teresa Velázquez (UAB Catalunya); Tona Gusi (Catalunya); Lola F. Palenzuela (Andalusia); Intissar Rachdi (Marroc-Gran Bretanya); i Ibnou-cheikh Amina (Marroc).  La moderadora serà Montserrat Minobis (XIDPIC.CAT) i la relatora: Salwa El Gharbi (Xarxa Mediterrània). La taducció serà a càrrecde Montserrat Garcia Sosa.

Fnalment, als vols del migdia es definiran les Propostes organitzatives i l’ampliació de la Xarxa Mediterrània d’Informació I Comunicació amb Visió de Gènere. Es farà també la posta en comú de: Relatories, Conclussions i Declaratoria

En  acabar les participants aniran cap el Col·legi de Periodistes de Catalunya on juntament amb les companyes de GAMA Euroe i resta d’ internacionals faran una Concentració en defensa de les dones als mitjans i assistiran, tot seguit, a la inauguració de les primeres dues sessions de la VI Trobada Internacional de la Xarxa Internacional de Periodistes amb Visió de Gènere (RIPVG). Les que siguin de la RIPVG continuaran en la resta de sessions, dissabte tarda i diumenge matí a la UPF.

 

 

 

 

 

 

 

PARTICIPANTS

PALESTINA: Kawther Salam ALSHARABTA/KAWTHAR (Austria); Rawan Al Basch (Siria, Liban, Catalunya) / ARGELIA: Sara Bouchetob (Comunicació: Argelia – Brussel.les) / MARROC: Intissar Rachdi (Marroc -Gran Bretaña); Saida Boudaghia (Marroc – Espanya); Salwa El Gharbi (Catalunya – Marroc); Ibnou-cheikh Amina; Leila Chafai / EGIPTE: Randa Achmawi (Gran Bretaña) / LIBAN: Nariman El Chamaa / GRECIA: Dionysia Vovou / ITALIA: Gisella Evangelisti / JORDANIA: Haifa Haidar (lectura comunicació) / TUNÍSIA: Olfa Belhassine, Abir Fekih (Catalunya – Tunisia) / TURQUIA: pendent / CATALUNYA: Maria-Àngels Roque, Montserrat Minobis, Tona Gusi, Lídia Vilalta, Salwa El Gharbi, Leonor Sedó, Amada Santos, Diva Criado, Montserrat G. Sosa, Emilie Vidal (Fundació Dones Euromediterrànies), Maria Serrano, Teresa Vázquez (UAB), Alicia Oliver, Pilar Remirez/ ESTAT ESPANYOl: Andalusia: Lola F. Palenzuela.

 

Més informació:
www.genderinjournalism.org
http://genderinjournalism.org/index.html
twitter
facebook 

 

Compartir

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Tona Gusi

Tona Gusi

Fundadora i Co-coordinadora de La Independent. També és psicòloga menció en Psicologia d'Intervenció Clínica i menció en Psicologia del Treball i les Organitzacions.
Search

There is no Event

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

Ca La Dona, a Ripoll 25 “S’inicia el debat a casa nostra!!

L’espai de l’edifici del carrer Ripoll número 25 de Ciutat Vella, a Barcelona, té uns...

El tabú de la Mutilació Genital Femenina (MGF)

OPINIÓ Un grup de docents i investigadores de les universitats de Granada, Almería, Ramón Llull...

Barcelona: LABORATORI DE TESI Hibridisme, identitats i desplaçaments poblacionals / La Independent / Notícies gènere

El Seminari Filosofia i Gènere, del Centre de recerca Teoria, Gènere, Sexualitat (ADHUC), organitza el...