Friday 08 November 2024

Friday 08 November 2024

23-11-2015 12.50 25 de novembre. Jornada: Reconeguem les violències sexuals. Jornada de reflexió i debat

Dia internacional per a l’eliminació de la violència envers les dones
Montse Gatell “Les mutilacions genitals, el tràfic amb finalitat d’explotació sexual i els matrimonis forçats també són violències sexuals”.

 

 

 

 

 

 

La presidenta de l’Institut Català de les Dones, Montse Gatell, ha explicat aquest matí que “la violència sexual és un fenomen més ampli que una agressió sexual o una violació al carrer. Es pot donar en qualsevol dels àmbits de la violència masclista, pot ser exercida per la parella, pare, germà, cap, company de feina, amic, o amic d’un amic. La mutilació genital femenina, el tràfic amb finalitat d’explotació sexual i els matrimonis forçats són també manifestacions de les violències sexuals”.

Gatell ha anunciat que “el nou model d’intervenció integral per a l’abordatge de les violències sexuals aplicarà la perspectiva dels drets sexuals i reproductius, entendrà que les violències sexuals són una privació de l’autonomia i de la llibertat de les dones, i tindrà en compte el camp de les violències simbòliques i els mandats de gènere entorn la sexualitat i al cos de les dones”. Finalment ha destacat que “les dades són preocupants i les hem d’utilitzar per dimensionar correctament les violències sexuals”.

La presidenta de l’ICD ha fet aquestes declaracions davant 250 professionals dels circuits per a l’abordatge de la violència masclista que han assistit a la sessió Reconeguem les violències sexuals. Jornada de reflexió i debat, on s’han exposat algunes de les reflexions del Grup de Treball tècnic d’Abordatge de les Violències Sexuals a Catalunya, de la Comissió Nacional per a una Intervenció Coordinada contra la Violència Masclista. Aquest grup treballa en la reconceptualització i la diagnosi de les violències sexuals a Catalunya, amb la finalitat d’elaborar durant l’any vinent un model d’intervenció integral per a l’abordatge en aquest àmbit, tant per a les dones com per a les adolescents i nenes, que impliqui tots els recursos i serveis d’intervenció (atenció a dones, atenció a infants, àmbit social, àmbit sanitari, àmbit judicial, d’execució penal i àmbit policial).

La Llei 5/2008, del dret de les dones a eradicar la violència masclista defineix la violència sexual i abusos sexuals com qualsevol acte de naturalesa sexual no consentit per les dones, inclosa l’exhibició, l’observació i la imposició, per mitjà de violència, d’intimidació, de prevalença o de manipulació emocional, de relacions sexuals, amb independència que la persona agressora pugui tenir amb la dona o la menor una relació conjugal, de parella, afectiva o de parentiu. Inclou l’assetjament sexual i les agressions sexuals.

El Grup de Treball tècnic d’Abordatge de les Violències Sexuals a Catalunya va iniciar la seva activitat el passat mes de febrer sota el lideratge de l’Institut Català de les Dones i compta amb la participació de diferents departaments i unitats orgàniques de la Generalitat, el circuit Barcelona contra la violència vers les dones, el Consell Nacional de Dones de Catalunya, i d’altres institucions com la Diputació de Barcelona, el Col·legi de Psicologia de Catalunya, l’Associació Catalana de Llevadores, el Col·legi de Pedagogs de Catalunya, el Col·legi de diplomats en treball social i assistents socials de Catalunya, i el Consell de Col·legis de Metges de Catalunya.

 

Jornada Reconeguem les violències sexuals. Jornada de reflexió i debat

La sessió, que ha tingut lloc a la Casa del Mar de Barcelona, ha comptat amb la conferència marc “El significat de les violències sexuals”, a càrrec de Ruth Mestre, professora de filosofia del dret de la Universitat de València. Seguidament s’ha celebrat la Taula de diàleg “Reflexions des de l’experiència de les diferents manifestacions de les violències sexuals”, que sota la dinamització de Montse Pineda, de Creación Positiva, ha comptat amb la participació de Lluïsa Garcia-Esteve, psiquiatra responsable del Programa de prevenció i tractament de les seqüeles psíquiques amb dones víctimes d’una agressió sexual; Ana Fábregas, coordinadora de Projectes de l’Associació Genera; Miquel Missé, coordinador de l’Observatori Noctambul@s; Alba Garcia, secretària de la Dona i de Cohesió Social de CCOO de Catalunya; i Noelia Igareda, professora de filosofia del dret de la UAB i investigadora del Grup de Recerca Antígona, UAB.

Per acabar, Mireia Fontanet, coordinadora de Polítiques d’Igualtat de l’Ajuntament de Tàrrega ha presentat la campanya “Digues prou, no estàs sola”, seleccionada com a una bona pràctica de prevenció de les violències sexuals.

 

Dades

ONU
· 1 de cada 10 dones ha patit algun tipus de violència masclista.
· 1 de cada 10 dones ha patit una agressió sexual al llarg de la seva vida.
OMS
· El 35% de les dones experimenten violència ja sigui en les relacions de parella o fora d’ella en algun moment de les seves vides.
· El 7,2% de les dones del món han estat agredides sexualment per una persona diferent a la parella.
· Entre el 40 i 50% de les dones europees informen sobre alguna forma d’assetjament sexual o comportament sexual no desitjat al lloc de feina
Agència europea de drets fonamentals. Enquesta (2014)
Europa:
· 1 de cada 3 dones de la UE ha patit violència física o sexual des dels 15 anys (62 milions de dones)
· 1 de cada 20 dones ha estat violada des dels 15 anys (9 milions de dones).
· Al voltant del 12% de les enquestades van indicar que havien experimentat alguna forma d’agressió o incident sexual per part d’un adult abans dels 15 anys (21 milions de dones).
Espanya:
· El 4% de les dones afirmen haver patit violència sexual.
· En relació a l’assetjament sexual, el 50% de les espanyoles afirmen haver-ne patit en algun moment de la seva vida.
· L’11% indiquen haver patit violència sexual per part d’un adult abans dels 15 anys
Macroenquesta de violència contra la dona, Espanya (2015)
· El 7,2% de les dones residents a Espanya de més de 16 anys (1,5 milions) ha patit violència sexual al llarg de les seves vides per part d’una persona amb la que no mantenia ni havia mantingut mai una relació de parella.
· El 3,5 per cert de les dones de més de 16 anys residents a Espanya en van patir abans dels 15 anys.
Enquesta de violència masclista a Catalunya (2010)
· El 12,5% de les dones a Catalunya entre 18 i 70 anys havien patit violència sexual extrema (326.077 dones) al llarg de la seva vida: violacions, intents de violació, tocaments sexuals amb violència física o amenaces.
· Durant l’any 2009, el 3,2% de les dones (120.000) van patir assetjament sexual a la feina.

 

Dia internacional

L’ICD organitza aquesta jornada en el marc de la commemoració del Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència envers les Dones. Per aquest motiu divulga la imatge commemorativa “Construïm una Catalunya lliure de violència masclista”, missatge sota el qual es faran enguany els actes de rebuig a aquesta xacra. Aquesta imatge representa allò que cal a la societat per avançar en l’eradicació d’aquesta xacra: equitat de gènere, coeducació, dret al propi cos, feminismes, diversitat de models familiars, així com tot allò que sustenta que aquesta violència encara existeixi a la nostra societat: rols patriarcals, sexisme, cosificació del cos de les dones i estereotips de gènere.

En els actes es llegirà el Manifest Institucional unitari de rebuig de la violència masclista que signen la Generalitat de Catalunya, les quatre Diputacions, l’Associació Catalana de Municipis i la Federació de Municipis de Catalunya.

La Jornada és una actuació en el marc del Programa d’intervenció integral contra la violència masclista, instrument del Govern que estableix les línies estratègiques i les principals accions en aquest àmbit.

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Picture of Tona Gusi

Tona Gusi

Fundadora i Co-coordinadora de La Independent. També és psicòloga menció en Psicologia d'Intervenció Clínica i menció en Psicologia del Treball i les Organitzacions.
Search

There is no Event

Newsletter

Subscribe to our weekly newsletter with the latest published news.

You may also be interested

Qui dia passa, confinament empeny

OPINIÓ “La ociosidad, cuando no se interpreta como descanso, como distracción, es sufrimiento, castigo...

Estat Espanyol: 7N Cap a la Marxa a Madrid / La Independent / Notícies Génere

El proper dissabte 17 d’octubre, tindrà lloc a Madrid, una Assemblea per ultimar la preparació...

8M: Cooperació FEMINISTA

El passat 9 de febrer, el congrés dels Diputats aprovava amb el suport de la...