Friday 20 September 2024

Friday 20 September 2024

17 de Maig Dia Internacional contra l’homofòbia, la transfòbia i la lesbofòbia

A Catalunya, tot i que legislativament l’homosexualitat està protegida, a nivell social encara hi ha persones que  se senten discriminades i que ho pateixen a la feina, al carrer i en les seves famílies 

El Front d’Alliberament Gai de Catalunya (FAGC) ha demanat al Govern de la Generalitat que recuperi el projecte de llei* contra l’homofòbia que va redactar el tripartit

El Dia Internacional contra l’homofòbia i la transfòbia (en anglès, International Day Against Homophobia, IDAHO) se celebra el 17 de maig coincidint amb l’eliminació el 1990 de les llistes de malalties mentals per part de l’Assemblea General de l’Organització Mundial de la Salut (OMS) de l’homosexualitat.

En aquesta edició, a través d’ Eurodiputats contra l’homofòbia , l’Eurocambra ha volgut centrar la campanya contra l’homofòbia i la transfòbia en el foment de valors a través de l’educació. Quines mesures han pres els Estats membres? Quins països protegeix a la seva ciutadania dels delictes homòfobs? Quines nacions donen els mateixos drets a totes les persones?.

Les respostes en  l’article del web d’Eurodiputats contra l’homofòbia  que ofereix també les dades sobre els països on està legalitzat el matrimoni de persones del mateix sexe (Països Baixos, Bèlgica, Espany, Suècia i Portugal); els països amb legislació sobre altres tipus d’unions civils; on està legalitzada l’adopció per part de parelles del mateix sexe; i finalment les sentències més dures contra delictes homòfobs i informació sobre els paísos on encara avui l’homosexualitat està condemdada amb la pena de mort: Aràbia Saudí,Iran, Mauritània, Nigèria, Somalia, Sudan i Iemen.

La pàgina web Eurodiputats contra l’homofòbia també mostra un video on demanen la millora de la situació i una infografía sobre la situació actual en els  Estats membres de la UE. 

Projecte de llei contra l’homofòbia

A començaments de setmana l’agència EFE difonia que el Front d’Alliberament Gai de Catalunya (FAGC) ha demanat al Govern de la Generalitat que recuperi el projecte de llei contra l’homofòbia que va redactar el tripartit, el tràmit parlamentari va decaure en convocar-se les eleccions.

En una entrevista amb Efe, amb motiu de la celebració aquest dijous del Dia contra l’Homofòbia, el president de l’Observatori contra l’Homofòbia i portaveu del FAGC, Eugeni Rodríguez, ha considerat “prioritari” i “inajornable” que es reprengui la tramitació de aquest projecte de llei.

“La llei ja està redactada i va comptar amb la col·laboració del moviment LGBT, es va redactar des de la Conselleria de Benestar Social i fins i tot la va aprovar l’executiu, però no va arribar a ser tramitada al Parlament”, ha recordat Rodríguez.

En no tenir Catalunya competències en matèria penal, el projecte de llei que va elaborar el tripartit només regula l’homofòbia i la discriminació per raó d’orientació sexual en l’administració pública, en els casos d’assetjament a les escoles, en la sanitat o en el món laboral.

 “Aquesta llei regula tot allò que no és de caràcter penal però que comporta molts problemes en el dia a dia dels homosexuals, com els drets de adminisió en locals, la discriminació en la pràctica d’esports, i estableix multes als que cometin actes homòfobs i inhabilitacions a funcionaris i empresaris “, ha explicat el portaveu del FAGC. 

Demanem a CiU que no deixi aquesta llei en el calaix, la feina ja està feta i per a nosaltres és molt important”, ha remarcat Rodríguez.

Actes commemoratius i reivindicatius

 Diversos col·lctius del país han organitzat diferents actes durant aquests dies per tal de commemorar la diada, reivindicar els drets del col·lectiu i denunciar els casos de discriminació que avui dia encara pateixen moltes persones degut a la seva condició sexual (veieu Agenda La Independent). El Grup LGTB i Avalot d’UGT han organitzat un partit de futból contra l’homofòbia.

El portal web del FAGC ofereix la guia antidiscriminatòria per a Gais, Lesbianes i Transsexuals, així com què fer en cas d’agressió o discriminació.

http://www.facebook.com/groups/45947626803/

Compartir

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Picture of Tona Gusi

Tona Gusi

Fundadora i Co-coordinadora de La Independent. També és psicòloga menció en Psicologia d'Intervenció Clínica i menció en Psicologia del Treball i les Organitzacions.
Search

There is no Event

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

Dones invisibles i súper explotades:Les que netegen els hotels

Foto: Ernest Cañada El treball de les cambreres d’habitacions és essencial per al sector...

Per la continuïtat i sostenibilitat del Pla Nacional sobre la Sida de l’Estat espanyol

Les ONG de VIH/sida de l’Estat espanyol demanen a la Ministra de Sanitat, Serveis Socials...

Natalya Radin, periodista de Bielorússia, guanya el Premi Internacional a la Llibertat de Premsa 2011

Aquesta periodista bielorussa i editora de la pàgina web Carta 97 serà guardonada amb el...