Friday 13 September 2024

Friday 13 September 2024

Compartir

14 de juny: Bloqueig de les entrades al Parlament Català

El 14 de juny el moviment social conegut com 15M  ha bloquejat les entrades del Parlament de Catalunya i ha acampat durant la nit a les zones properes a les portes del Parc de la Ciutadella de Barcelona que dóna accés al Parlament.

Aquest moviment havia convocat a bloquejar l’entrada al Parlament, fent una crida a una acció pacífica, mostrant el seu rebuig contundent a l’aprovació dels pressupostos que implica diversos retallades als drets socials i en consequència i més accentuadament als drets de les dones. “Reivindiquem la legitimitat de la desobediència civil per a oposar-nos a l’aprovació de lleis injustes. Serà una acció absolutament pacífica, no violenta, massiva, i determinada”, assenyalava la convocatòria al bloqueig per part de les indignades i dels indignats.

  

Bloqueig a l’accés al parc de la Ciutadella

El dia 14 de juny A les 6.30 de la matinada arribaren diverses furgonetes d’antiavalots, un total de 550 efectius segons dades de la Conselleria d’Interior de la Generalitat. Els mossos van arribar a la porta del carrer Pujades amb Wellington i van encerclar a persones acampades que eren davant la porta de forma pacífica i en part seien a terra. Una per una els antiavalots les van anar agafant i les treieren a la força de la porta.


 

La policia va detenir 6 persones i va fer càrregues colpejant als manifestants. Segons la Conselleria d’Interior de la Generalitat hi va haver un total de 3000 manifestants, per contra l’acampada de Barcelona n’assenyala 4000.

D’altra banda, segons el Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM) hi va haver un total de 45 persones ferides, 18 traslladades a l’Hospital del Mar (una persona greu ferida a l’ull).

Segons un comunicat dels indignats i indignades, els agents policials i antiavalots van actuar de manera “manifestament violenta”,i continuaven anant sense identificació que és obligatòria d’acord a la normativa de 2008.


 

L’acció dels mossos també van impedir en part que es prenguessin fotos, confiscant mòbils. També van tancar a la premsa en un cordó policial, impedint durant una part del matí poder-se moure lliurement per cobrir el que estava passant.

Diputades i diputats van accedir a peu, però al final van optar pels vehicles dels mossos i per un helicòpter, segons el Departament de l’interior van entrar 32 persones per aquest darrer mitjà durant 10 viatges.


 

S’han atribuït actes violents als indignats tot i que ells simpre s’han expressat com pacistas i no s’han donat proves contundents sobre la violència dels indignats. Per aixo, El moviment pacifista de l’15M manifiesta dubtes sobre els veritables actors dels fets violents. Un vídeo que circula a Internet (“Qui són els violents” trobat en Youtube) mostra algunes de les accions violentes realitzades per un grup suposadament  de policies infiltrats que finalment van ser descoberts pels manifestants i van ser recollits pels mossos separant-los de la resta de manifestants.

Després, les i els manifestants van fer una assemblea i van decidir traslladar-se a la Plaça Sant Jaume, on es van concentrar. També convoquen el dia 19 de Juny a una manifestació.

 

Per què es volia bloquejar l’accés al Parlament?

L’accés al Parlament es va prendre en decisions en les assemblees de les indignades i dels indignats perquè: “Els Pressupostos que vol aprovar aquest mes de juny Convergència i Unió i el vistiplau del PP suposen una retallada general del 10% sobre la despesa pública. Els seus arguments catastrofistes, segons els quals la baixada pressupostària es mostra com a inevitable, no expliquen la desigualtat entre sectors i l’especial incidència de les retallades en les partides destinades als serveis més bàsics, que són al seu torn les més necessàries per al gruix de la ciutadania: retallades absolutament anti-socials que, a més de limitar els recursos bàsics, provoquen un greu descens de llocs de treball i l’empitjorament de les actuals condicions laborals.” assenyala un document fet per els indignants i indignades de Barcelona.

 

Què dieun les feministes indignades sobre els pressupostos?

 

Entre els punts que rebutja les feministes indignades que formen part de les comissions de l’assemblea de Barcelona, hi ha “la preocupació per les retallades fetes a sectors que tradicionalment estan feminitzats com és l’educació o el sector sanitari on hi ha molta ocupació femenina, a les empreses públiques”.

Després de les retallades salarials directes de l’any passat i de la reducció d’ingressos complementaris a la funció pública, la supressió de llocs de treball a les administracions i serveis públics afecta greument les dones en un triple sentit: com a treballadores, per la degradació de les condicions laborals, la precarietat i l’augment de l’atur en sectors que tradicionalment compten amb una forta presència femenina; en tant que usuàries… i en tant que col·lectiu que depèn de l’efectivitat d’aquests serveis per avançar cap a la igualtat i l’autonomia personal”, assenyala un comunicat fet per Les feministes indignades.

Hi ha diversos temes que es poden trobar al bloc de les feministes indignades on s’assenyala els greus retallades de la llei. Un tema entre els analitzats és el de la salut, on les retallades augmentan les tasques de la cura que són tradicionalment fetes per les dones.


També la qualitat de vida de les dones es veurà afectada. Donant que el servei de salut es veurà reduït en quant a qualitat i quantitat de personal sanitari. Aixo també afecta les dones perque al viure mes anys son mes afectades per malalties croniques i al servei sanitari hi aura una disminició de la prevenció i  l’allargament de les llistes d’espera. 


Compartir

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Search

There is no Event

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

Per sortir de les guerres i viure en pau cal comptar amb les propostes de les dones

Un grup de colombianes va explicar a Barcelona  l’intercanvi d’experiències i l’aprenentatge comparatiu que han...

“Cal incorporar perspectiva de gènere a la prevenció i la salut laboral”

La pandèmia ha tingut greus conseqüències, sobretot per a les dones que solen encarregar-se...

Barcelona: LABORATORI DE TESI La dimensió filosòfica de la tradició literàra en Simone Weil

El Seminari Filosofia i Gènere, del Grup de Recerca Consolidat Creació i Pensament de les...