Wednesday 18 September 2024

Wednesday 18 September 2024

136 agressions a periodistes el 2012 a Perú

Van ser víctimes d’atemptats 87 homes, 33 dones i 16 mitjans de comunicació.

Un total de 136 atemptats es van cometre contra les i els periodistes peruans durant el 2012, segons el balanç preparat per l’Oficina de Drets Humans del Periodista (OFIP), de l’Associació Nacional de Periodistes del Perú (ANP).

S’han registrat 50 casos d’agressions físiques i verbals. El segueixen 39 amenaces / fustigacions, 22 pressions jurídiques, vuit traves a l’exercici periodístic, així com cinc pressions administratives.

 

 

La OFIP registra, així mateix, quatre danys a la propietat, tres detencions arbitràries, tres segrestos i dos robatoris.

Els atemptats van ser perpetrats per civils (40), funcionaris civils (35), seguit per elements no identificats (33); policies (22) i propietaris de mitjans / gerent (6).

Lima, Cajamarca i Huamanga amb més agressions

La regió Lima amb 28 atacs a la premsa, Cajamarca amb 16 i Huamanga amb 11, es van convertir el 2012 en les zones de major risc per exercir el periodisme al Perú. Altres localitats d’alt risc per a la premsa nacional han estat Chepén amb vuit atemptats, Huaraz amb catorze i Chiclayo amb sis.

També es van registrar cinc atemptats contra els comunicadors peruans a San Martín, així com a Lambayeque, mentre a Huánuco, Maynas, Piura i Tumbes es van produir quatre agressions respectivament.

Altres llocs de perill per a la premsa peruana van ser Chincha amb tres agressions i Tacna amb igual xifra, així com dos a Huanta, Hualgayoc i Moyobamba.

Un atemptat es va produir a Arequipa, Atalaya, Alto Amazonas, Barranca, Calca, Celendín, Cutervo, Chucuito, Espinar, Huancayo, Huaylas, Huari, Pacasmayo, Padre Abad, Palpa, Puerto Maldonado, San Román, Talara, Tocache i Utcubamba, d’acord amb la OFIP.

Un total de 42 periodistes de premsa escrita van patir atemptats aquest 2012 i 40 del mitjà radial. Similar xifra es va reportar en comunicadors de l’àmbit televisiu, quatre en periodistes d’internet i deu de la premsa estatal.

D’aquest total, d’acord amb el balanç, van ser víctimes d’atemptats 87 homes, 33 dones i 16 mitjans de comunicació.

Agressions, amenaces i persecució judicial

Sens dubte les dues cobertures de major risc per als periodistes el 2012 s’han donat a Cajamarca, tot el relacionat al projecte miner Conga i a Lima la cobertura del desallotjament del mercat majorista La Parada.

En els primers mesos de l’any, en Cajamarca, el periodista Michel Chumbe Ortiz, conductor del programa La Rotativa Regional de la filial Cajamarca de Radio Programas del Perú i la reportera de Frecuencia Latina, Vanesa Bedoya, van ser agredits quan complien una tasca informativa donant cobertura a les mobilitzacions de protesta contra el projecte miner Conga. Enviats especials de tots els mitjans de Lima van ser víctimes de l’hostilitat no només dels manifestants, sinó també de les forces de l’ordre.

Un dels fets de major gravetat va tenir com a protagonista el periodista Éler Alcántara Rojas, de radio El Edén de Celendín, Cajamarca, que va ser segrestat durant dues hores i mitja per un grup de Ronderos qui ho van humiliar i amenaçar amb fer-li mal físic si no s’alineava les seves informacions a favor de la seva lluita contra el projecte miner.

A Lima, al mes d’octubre, els periodistes Luis García Barahona, de TV Perú, canal 7, Peter Román, d’Amèrica TV, canal 4, Hugo Alejos, de la revista Caretas, així com, membres de l’equip periodístic de canal N , van ser violentament atacats per una banda de delinqüents quan donaven cobertura a un operatiu municipal als voltants del mercat majorista conegut com La Parada. El fet es va produir al districte la Victòria en el moment que els periodistes registraven imatges de com els delinqüents atacaven amb pedres, ferros i pals a efectius policials que donaven compliment a una ordenança del municipi metropolità de Lima que assenyalava la restricció a l’accés de vehicles de càrrega pesada als voltants de l’ara ex mercat majorista. El reporter gràfic Mario Zapata, de RPP Notícies, va ser atacat a cops per delinqüents amb la intenció de robar-li la seva càmera fotogràfica, mentre la reportera Alicia Retto, de Andina de Televisión i la seva càmera van ser atacats i Nataly Florián, reportera del diari El Trome, va ser víctima de robatori.

Entre els periodistes als quals se’ls ha volgut silenciar mitjançant l’amenaça judicial hi ha, a Maynas, Iquitos, Mary Pérez Cora, directora del programa Arpegi Notícies, que transmet radio Arpegi.

El mes de juny, a Lima, el jutge José Rolando Chávez, del 12è Jutjat Penal de Lima, va condemnar a dos anys de presó suspesa el director de Diari 16, Juan Carlos Tafur i el periodista Roberto More, obligant-lo, a més, a un pagament de 60 mil soles, per concepte de reparació civil. La decisió va ser apel·lada.

Huamanga ha estat també escenari de persecució judicial de l’autoritat regional contra el periodisme independent. A les querelles per difamació contra un grup de periodistes que han denunciat irregularitats en el govern de la regió es suma una campanya de desprestigi contra els periodistes de ràdio Estación Wari i Diario La Calle, principals mitjans crítics.

El mes de maig, a la província de Espinar, departament del Cusco, el periodista Victoriano Noa Inca va ser segrestat i colpejat per aproximadament trenta persones que participaven activament de les mesures de protesta contra les operacions de la minera Xstrata Tintaya. En circumstàncies en què el comunicador cobria les incidències d’aquesta manifestació va ser envoltat per la gernió i sotmès a cops.

El mes de desembre, a la província de Piura, Roger Valle García, periodista de Sol TV, va ser ferit amb una arma de foc.

Compartir

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Picture of Tona Gusi

Tona Gusi

Fundadora i Co-coordinadora de La Independent. També és psicòloga menció en Psicologia d'Intervenció Clínica i menció en Psicologia del Treball i les Organitzacions.
Search

There is no Event

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

Madrid: “Voluntat comú i escola feminista”, lema IV Jornades Clara Campoamor / La Independent / Notícies Gènere

L’Escola del Pensament Feminista, Clara Campoamor, organitza els dies 20 i 21 d’abril les IV...

Ada Colau obre la VI trobada de la XIPVG

La “VI trobada de la la Xarxa Internacional de Periodistes amb Visió de Gènere”...

Barcelona: El cicle de cinema Dones: accions i resistències / La Independent / Notícies Gènere

El cicle continua a la Sala Phenomena Experience el proper 6 d’octubre amb la pel•lícula...