Diumenge 21 abril 2024

Diumenge 21 abril 2024

El Tribunal d’Estrasburg paralitza el desallotjament del bloc de Salt propietat de la SAREB

Es tracta d’una mesura cautelar presa pel tribunal en considerar que no es complien totes les garanties del procés, el dia 29 hi haurà una sentència en ferm.

 

Concentracio “Bloc de Salt” Foto Amada Santos

No hi haurà desallotjament per ara al bloc de Salt. L’alegria s’ha desfermat a l’edifici de la localitat gironina poc després de les 8 h, quan l’advocat dels ocupants els ha comunicat que el Tribunal Europeu de Drets Humans d’Estrasburg ha ordenat la paralització temporal del desallotjament. La notícia ha arribat mentre centenars d’activistes esmorzaven a l’edifici, després d’haver passat la nit precisament per defensar de l’expulsió a les més de 40 persones -21 d’elles menors- que viuen en l’immoble, propietat de la SAREB, l’anomenat banc dolent. Segons l’advocat, es tracta d’una mesura cautelar: el tribunal ha d’emetre una sentència en ferm sobre el cas el proper 29 d’octubre.

Arran d’un recurs presentat per la defensa dels habitants del bloc, Estrasburg va considerar que no es complien totes les garanties en el procés de desallotjament, com ara el dret a audiència de les famílies, que no han tingut veu en tot el procés. A més, abans de prendre una decisió el tribunal insta el govern espanyol a explicar com garantirà el dret a l’habitatge per a totes les persones reallotjades. ” Demana que es compleixi el dret a l’habitatge que Espanya reconeix a través del Conveni europeu de protecció Drets Humans”, interpretava l’advocat del cas, Benet Salellas.

En concret, el tribunal dictava la suspensió cautelar en base als articles tercer i vuitè del conveni, segons Romina Tuliano, de l’Observatori DESC. Aquests punts sostenen que l’Estat no pot oferir un tracte inhumà i degradant a les persones, per una banda, i que tot el món té dret al respecte de la vida privada i familiar. Tuliano afegeix que cal destacar que la mesura senta precedents, tot i que recorda que el Tribunal ja s’havia pronunciat en contra de dos desnonaments de famílies a Madrid.

“És important per als centenars de milers de famílies que, en silenci, s’han quedat al carrer”, expressava la PAH de Terrassa. ” Europa considera que no s’està garantint el dret a l’habitatge a Espanya”, afegia , enmig de l’eufòria que s’ha apoderat del bloc de Salt.

Aquest edifici, buit des de feia tres anys, va ser ocupat per la PAH de Girona al març, en el marc de l’Obra Social de la PAH, i en ell s’hi va reallotjar a 16 famílies que havien estat víctimes de desnonaments. No obstant això, l’Audiència de Girona va ordenar el seu desallotjament aquest estiu després que ho demanés la propietat, el SAREB .

Mentre l’advocat, alguns portaveus i les famílies atenien la gran quantitat de mitjans de comunicació presents, alguns activistes de la PAH i veïns del bloc han sortit a una balconada per informar amb més detalls a la gent del carrer. Durant la celebració s’han corejat els clàssics”sí es pot” i ” el poble, unit, mai serà vençut “. Després les PAH s’han dispersat pels carrers continus al bloc i han omplert els bars de la zona per culminar la celebració amb un esmorzar. A les 10.30 h activistes que seguien a Salt han començat una manifestació pels carrers de la ciutat.

 

Hadiu yallo Pah

Hadiu Yallo, afectada. Foto Amada Santos

 

Gran mobilització 

La Plataforma d’ Afectats per la Hipoteca de Girona va registrar ahir al voltant de 700 persones que van acudir a l’anomenat ‘ Bloc Salt’, el bloc de pisos on viuen unes quaranta persones reallotjades després d’haver passat per processos de desnonament. Tots aquests activistes van desembarcar a la localitat gironina de Salt convocats per la PAH, amb l’objectiu de participar en la resistència a una desallotjament que estava previst per a aquest matí. La plataforma va haver d’habilitar un edifici contigu-que també estava ocupat però encara buit- per acomodar totes les persones que arribaven.

Des de primera hora de la tarda l’edifici va ser ahir un bullici de gent, la majoria membres de diferents PAH catalanes, que circulaven en un ambient cada vegada més festiu a mesura que començaven les activitats i concerts d’artistes com Amparo Sánchez o Gossos. Set autobusos van arribar des de l’àrea metropolitana de Barcelona, a més d’activistes de les PAH de Madrid, València, La Rioja i Palència. Fins i tot desenes de bombers dels diferents parcs de Catalunya van optar per sumar-se a l’acció.

 

salt

“Bloc de Salt”. Foto Amada Santos

Mentre ahir arribava a l’edifici gent sobretot de la plataforma, al matí hi ha acudit un gran nombre d’activistes d’altres lluites socials i locals. ” Aquest dimecres aquí hi haurà una demostració de força molt clara”, advertia amb encert Domingo, de la PAH de Terrassa. Tenim l’esperança que això faci canviar l’escenari i que les coses vagin d’una altra manera”.

 

 

 

 

 

Compartir

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Amada Santos

Amada Santos

Fotoperiodista i Socióloga. Activista Feminista, Defensora DDHH i Cooperant. Presidenta de la XIDPIC.Cat. Co-coordinadora i Editora de La Independent. Coordinadora Internacional a la RIPVG
Search

There is no Event

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

Sanitàries davant la pandèmia: Xaro Bautista Castells

Sèrie d’entrevistes Parlem amb Xaro Bautista Castells, infermera al consultori municipal de Tivenys. El centre...

Hostafrancs dedica el seu debat de Festa Major a la participació de les dones

La participació de les dones en les festes majors ha estat el tema que ha...

SEMlac, guardonada amb la medalla Omecíhuatl 2018

    Executiu SEMlac, guardonada amb la medalla Omecíhuatl 2018 GCDMX a través d’Inmujeres CDMX....