Dimarts 28 maig 2024

Dimarts 28 maig 2024

Compartir

El FSCAT fa balanç del FSM 2013

FSM 2013 La lluita de les dones de tot el món contra el capitalisme i el patriarcat

Una trentena de persones es van trobar dijous, dia 9 de maig, a l’espai La Torna del barri de Gràcia, de Barcelona per valorar, per part del grup català que va assistir la darrera setmana de març al Fòrum Social Mundial de Tunis (FSM), el que va ser el Fòrum d’enguany.

Es va fer una taula rodona moderada per Joan Lluís Jornet, membre del Centro Autogestionario de Solidaridad con America Latina (CASAL) i de la Xarxa d’Economia Solidària (XES) . Intervingué en primer lloc la periodista Teresa Carreras per fer una breu descripció de la situació política actual del país que resumí exposant que després de l’assassinat de Belaïd la societat tunisiana està dividida entre els que pensen que l’ actual govern de la troica – Ennhadha + Ettakatol i el Congrés per a la República- està traint la revolució i els que creuen que el procés no s’ha acabat i s’ha de deixar fer. També que després del 14 de gener s’ha estès la influència dels Germans Musulmans.

En relació al tema del FSM digué, en la seva opinió, li manca crear una dinàmica comunicativa millor per tal que els missatges elaborats durant el Fòrum puguin arribar a molta més gent. “El periodisme és una eina per ajudar a canviar el món. Per això un, dos missatges majoritaris en el Fòrum han d’arribar a l’agenda global per fer sentir la veu de les persones indignades i alternatives”, afirmà. Per això n’ha de sortir un missatge comunicatiu que pugui arribar a l’agenda de les potències mundials com el resultat de la veu de 50.000 persones.


Ateneu_La_Torna_4


A continuació intervingué Gianni Orsini, membre català del Consell Organitzatiu Internacional del FSM que digué que hi ha diverses postures respecte a la continuïtat dels FSM; per a alguns és una proposta que ja no pot donar més de si, mentre que per a altres, tot i que cal reformular-los, és quelcom imprescindible per avançar vers un altre món possible. Aquesta és la línia del FSCAT que va fer un taller al FSM on exposà la seva realitat i que creu que els FSM són necessaris.

Jordi Ribas de la XES Catalunya parlà de l’economia social en el FSM, dient que hi havia hagut tan sols 8 tallers sobre aquesta temàtica, amb poca representativitat dels països africans, però que és un procés que s’està iniciant i que la presència de RIPESS Àfrica és una bona notícia.


Ateneu_La_Torna_3


Maria Majó exposà l’àmbit de dones en el FSM. Començà parlant de la situació actual de la dona a Tunísia, on exposà que hi ha un sector de dones que se sent amenaçat per l’actual govern de caire islamista, que ja ha iniciat un procés per reduir la presència pública de la dona. Al FSM la força de les dones fou molt àmplia, començant per una massiva Assemblea de les dones, en la que s’exposà el que seria un concepte bàsic dels 104 tallers: la lluita del feminisme és contra el capitalisme, causant també de les injustícies de gènere i que només vencent-lo es podran superar les desigualtats home-dona i ha de ser una lluita conjunta però amb igualtat entre homes i dones en tots es aspectes.

Daniel Seco parlà de la relació entre moviments socials i FSM. Sembla que hi hagi una certa competència, quan en realitat són complementaris.

En un animat col·loqui David Minoves, que també havia assistit al Fòrum Social a Tunis plantejà la contradicció entre aspectes permesos del FSM que són contraris a la seva Carta de principis, però que tot i això, cal seguir avançant en trobar una nova i positiva actualització dels FSM.

 

Ateneu_La_Torna_1

Compartir

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Picture of Tona Gusi

Tona Gusi

Fundadora i Co-coordinadora de La Independent. També és psicòloga menció en Psicologia d'Intervenció Clínica i menció en Psicologia del Treball i les Organitzacions.
Search

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

Catalunya: Drac Màgic. Formació en llenguatges audiovisuals / La Independent / Notícies gènere

La formaciò en audiovisual que proposen des de Drac Màgic comporta conèixer els diferents oficis...

Barcelona: 25 Noviembre.. Mollet

...

El camí entre espines de Cécile Kyenge, ministra italo- congolesa per a la Integració

Era agitat el mar de Sicília, ara fa uns dies, quan va arribar una...