Divendres 19 abril 2024

Divendres 19 abril 2024

Compartir

El dimecres negre a Amèrica Llatina

 

 

 

Durant una hora milers de dones de diferents llocs d’Argentina i d’altres països d’Amèrica Llatina van deixar de treballar i van assistir a múltiples manifestacions a diverses ciutats, responent a la convocatòria general #MiercolesNegro.

 

Ha estar un acte de protesta i denúncia sobre la impunitat existent davant de fets que es repeteixen constantment i quotidianament de violència contra les dones i nenes, i contra el terrorisme masclista, que s’ha institucionalitzat a nivell global, i que està assassinant a milers de dones a tot el món.

Aquesta crida urgent, de sortir al carrer, i parar en els llocs de treball durant una hora va ser consignada a través de les xarxes socials amb diferents hashtag, #NiUnaMenos, # VivaNosQueremos, # MiercolesNegro, motivada concretament pel feminicidi brutal dut a terme per diversos homes contra una jove de 16 anys, Lucia Perez.

 

 

Segunda

 

 

Aquest assassinat ha commocionat especialment al país sencer, a causa de la crueltat amb què s’ha realitzat. Milers de dones vestides de negre, van marxar  amb crits de “Vives ens Volem, ni una menys” i pancartes amb lemes com “El masclisme Mata”.

A Argentina, tot i la pluja torrencial, milers de persones es van donar cita al Obelisc, en ple centre de Buenos Aires, per marxar des d’allà fins a la Plaza de Mayo i reclamar polítiques institucionals de xoc per frenar l’alarmant xifra de casos de violència de gènere.

En xarxes socials, també a Catalunya, les dones estan difonent aquest lamentable fet i exigint la fi de tota impunitat en referència a les violències en contra de les dones.

Fa un any hi va haver una de les mobilitzacions més multitudinària a l’Argentina, també a causa de l’assassinat d’una altra jove de 14 anys, Chiara Paez.

 

 

Tres

 

 


També en altres països d’Amèrica Llatina s’han adherit a aquesta manifestació de rebuig unànime i exigint justícia i la fi de la violència.

A Xile hi va haver una concentració multitudinària que va tenir lloc a la Plaça d’Itàlia a Santiago. Igualment hi ha hagut una manifestació a Guatemala.

A Quito (Equador) amb la consigna #NiUnaMenos, per les Dones del Món”, el Comitè Equatorià de de Dones, Habitat III, van convocar una altra manifestació.

 

Primera

 

 

A La Paz  Bolívia, el punt de concentració va ser el carrer Comerç, davant del Museu Nacional d’Art, a la plaça Murillo. Desenes de dones es van concentrar vestides de negre i amb cartells on exigien: “Ni una més, ni una morta més”. La marxa va recórrer per voltants de la plaça Murillo i diversos carrers limítrofs fins a arribar a les oficines de la Fiscalia. Manifestacions semblants es van fer també a altres ciutats d’aquest pais. 

En aquesta manifestació hi van participar col·lectius de defensa de les dones, la representant de l’Organització de Nacions Unides (ONU) Dones per a Bolívia, Elizabeth Salguero i la presidenta de la Cambra de Diputats, Gabriela Montaño.

Les dades oficials que ha donat l’Organització Mundial de la Salut sobre la violència que afecta les dones a Llatinoamèrica és d’un 36%. Malgrat el treball que estan realitzant les organitzacions de dones, organitzacions feministes, polítiques i societat civil, no està disminuint la violència, sinó que s’està incrementant de mica en mica.

Segons investigacions de l’Observatori d’Igualtat de Gènere d’Amèrica Llatina i el Carib, les dades que han donat del 2014 és de 1.678 assassinats de dones en 14 països d’Amèrica Llatina i tres països del Carib.

Dades obtingudes a través d’organitzacions socials, a Mèxic la xifra anual de feminicidis és de 500 i a l’Argentina arriben als 235 casos. Segons organitzacions de dones, un dels motius, responsables que persisteixi la xacra de la violència contra les dones, és la manca de recursos que els governs destinen específicament per lluitar contra ella.

 

 

alto  a la violencia

 

 

La periodista de la Xarxa Internacional de Dones Periodistes i Comunicadors amb Visió de Gènere, de l’Argentina i membre de Comissió de Denúncies, Miriam Boadilla, envia aquestes línies en solidaritat amb totes les dones:

“La constant pluja i el fred no van delmar els ànims als i a les qui massivament es van concentrar a l’Obelisc a les 17hs i després van marxar cap a la Plaza de Mayo. Els paraigües van ser incomptables, tots i totes vam ser allà dient #NiUnaMenos #VivasNosQueremos.

“Les organitzadores van llegir un document que sintetitza el motiu del primer atur de dones a Argentina. La idea va sorgir a la Ciutat Autònoma de Buenos Aires però ràpidament s’hi van sumar les províncies i països de diferents llocs del món.

“Seguim emocionades per la gran convocatòria. Seguim emocionades perquè juntes som poderoses, avui ho hem demostrat: les dones diem prou a la violència masclista”.

 

 

 

Compartir

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Amada Santos

Amada Santos

Fotoperiodista i Socióloga. Activista Feminista, Defensora DDHH i Cooperant. Presidenta de la XIDPIC.Cat. Co-coordinadora i Editora de La Independent. Coordinadora Internacional a la RIPVG
Search

There is no Event

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

LGTBQI+: “Contra l’Homofòbia, Ara, Sempre i Arreu”

Aquest dissabte 25 de juny la manifestació convocada per la Comissió Unitària del 28 de juny, que...

Colòmbia: Solidaritat i suport amb les activistes de La Tremenda Revoltosa / La Independent / Notícies gènere

© La Tremenda Revoltosa   La Tremenda Revoltosa és una batucada que entén que els tambors...

Al 7N hi va haver molts nois

OPINIÓ Van ser molts els homes que hi van acudir, o hi van desitjar anar,...