Dimecres 21 febrer 2024

Dimecres 21 febrer 2024

Sara Lovera 55 copia copia

El debat sobre la Ciutat de Mèxic: I les dones què?

 

 OPINIÓ

El primer debat entre aspirants a governar la Ciutat de Mèxic va ser descolorit i sense contingut.

Tres grans absents en la discussió: les dones, no només com a víctimes de violència; la nova Constitució com un desafiament molt clar i la governança que demanen més de vuit milions d’habitants que han transitat per un procés de democratització que avui sembla oblidat per les contradiccions intrapartidàries, en les que lamentablement es troben les candidates.

Cal dir que importa i molt escoltar, avui, i esperar, avui, sobre nosaltres, perquè és gairebé segur que hi haurà una dona governant aquesta ciutat, entre 2018 i 2024, que segons l’ONU és una de les cinc més grans del món; de major potencial progressista i democràtic; on han nascut i s’han escrit les millors lleis a favor de l’emancipació femenina.

Cap de les cinc aspirants té el xip feminista -seria demanar massa-, però ni tan sols de gènere o reconeixement de les diferències que havien de plantejar-se com a part d’un projecte de govern. Mai li va fer vergonya a Michelle Bachelet reconèixer la importància que les dones arribessin els llocs de decisió, dues vegades presidenta de Xile i la primera dona cap d’ONU Dones, amb lloc de subsecretària de l’ONU.

No, aquestes aspirants estan higiènicament distants de la ideologia, filosofia i pràctica feminista. M’estranya perquè hi ha l’ assessoria de la feminista, Marta Lamas a Claudia Sheinbaum, del Moviment de Regeneració Nacional (Morena) o les dones i els grans “avenços” de gènere en el Partido de la Revolución Democrática (PRD) d’on ve Alejandra Barrales.

La jove Mariana Boy, del Partido Verde Ecologista de México, va reconèixer la violència feminicida en el transport públic, però també sense emoció; Purificació Carpinteyro, de Nova Aliança, ex subsecretària de Comunicacions, ex priista o panista, res, i Lorena Osornio, la candidata independent tampoc. Totes van parlar en un llenguatge masculí sense ruboritzar-se. He de dir que Clàudia Sheinbaum, ho va intentar i ho va oblidar ràpidament.

Va ser Marco Rascón, del Partido Humanista, qui més es va acostar a la diversitat, en definir la pluriculturalitat d’aquesta vibrant ciutat, on durant els últims 40 anys les feministes han habitat, proposat, lluitat, celebrat i aconseguit dues coses transcendents: la interrupció legal de l’embaràs fins a les primeres 12 setmanes i els matrimonis igualitaris; més institucions, lleis, acords, mobilització de dones i un pla amb programa i accions per fer de la ciutat una amigable i segura per a les dones.

De Mikel Arriola, del Partido Revolucionario Institucional (PRI), cal dir que el sí té clarament una concepció de gènere, és a dir, està convençut que les feministes són com “comunistes” i parla de la família abans de la Revolució Francesa. Però, compte, ho té clar, d’ aquí el seu projecte i la seva postura. Suposo que, en el PRI, d’on va arrencar, perquè no n’hi havia d’altre, la lluita pels drets de les dones i el seu president actual, Enrique Peña Nieto, va decretar la seva tercera línia d’acció per transversalitzar el gènere; va voler enviar una iniciativa per donar drets a la diversitat sexual, bé, però d’això no se n’ ha assabentat.

Però deia. Debat desacolorit i insubstancial. No els ha emocionat res aquesta gran ciutat, amb molts problemes, és clar, amb grans extensions territorials sense aigua -assumpte que els va ocupar molt- pensant, segur, que la major part dels vots estan en les demarcacions, que ara seran municipis, com Iztapalapa, Gustavo A. Madero i Cuauhtémoc, aquesta última pel seu potencial econòmic.

No coneixen la ciutat. Jo em poso en les seves sabates. En lloc de la xerrameca general, perquè no li van dir al públic coses importants. Ara que llegeixo el que succeeix a Nova York, on es discuteixen els drets de les i els indígenes, ho vaig recordar. Una ciutat molt diversa, amb indígenes i mig milió d’estrangers i estrangeres, la major concentració de migrants de tot el país. No en tenen ni idea, quanta inversió empresarial d’origen jueu i la força tremenda i encercladora de les grans empreses de comunicació. Res. Xerrameca sobre les càmeres de seguretat a cada lloc o a 100 quilòmetres del metro.

La ciutat de Mèxic és, diu INEGI, la ciutat de la diversitat, amb dos milions de persones d’origen indígena, on hi ha 370.000 ejidatarias, (són, sí, dones); on es produeixen milions de flores de noche buena cada any i són vitals els canals de Xochimilco, ara abandonats després dels sismes. Una ciutat amb Milpa Alta, i la seva zona rural immensa; lloc que no es poden explicar sense els milions d’habitatges en zones perilloses pels mals governs. No explicaré qui va donar els permisos. Però ho sé.

Què els diuen a aquestes candidatures quan una de cada dues dones a la ciutat viuen violencia, per això és interessant el tema dels fars culturals proposats per Rascón, perquè necessitem un canvi cultural per parlar de la pau, i no automàticament i sense anàlisi, que la pobresa produeix delinqüència.

Un gran menyspreu a les i els joves, elles que han protestat a milers per la violència. Ni ho van tractar. No entenc com varem arribar aquí. Com és possible que en els partits polítics, on tradicionalment les dones no existeixen, llevat que com ara, que estiguin obligats per la llei. Les cinc aspirants van oblidar que el seu lloc i la seva possibilitat tenen a veure amb aquesta lluita històrica de gairebé 150 anys de les dones per arribar a un lloc de presa de decisions. Gràcies, hem de dir a Rascón, que va dir que el priista que camina en campanya, està molt enujat amb la seguretat que el guanyarà una de les dues dones capdavanteres en les enquestes.

Segur que el PRI no té possibilitats de tornar a governar la Ciutat de Mèxic, d’això no en  tinc cap dubte. En fi. És alliçonador, en tot cas, que aquí, davant de les càmeres de televisió, les i els aspirants a dirigir i governar la meva ciutat, van perdre l’oportunitat de comunicar bé. Van fer propaganda, això sí, menys Rascón qui més aviat va parlar de coses de fons, bé, deia, van fer propaganda, llista de propostes, es van fer un garbell amb els costos de cada quilòmetre de metro. I, d’ entre tot, el més trist, és el diàleg entre les dues capdavanteres, clarament misogin, poc mesurat i enutjades, per moments plenes d’ira, entre si. Jo hauria aprofitat de Mikel aquí present per dir-li unes dues o tres coses de la seva ignorància i conservadorisme.

Tremendo l’home i vaig recordar que va ser ell, des de l’  Instituto Mexicano del Seguro Social (IMSS) que va dirigir, qui va posar tots els obstacles als drets a la salut de les parelles homosexuals i, segurament, el qui va al·legar “objecció de consciència” per realitzar els avortaments legals que en aquesta ciutat són en la llei i i amb el dret ratificat per la Suprema Corte de Justícia de la Nació. Bé elles tampoc saben defensar aquests assumptes. Ja ho veurem.

 

   

Compartir

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Amada Santos

Amada Santos

Fotoperiodista i Socióloga. Activista Feminista, Defensora DDHH i Cooperant. Presidenta de la XIDPIC.Cat. Co-coordinadora i Editora de La Independent. Coordinadora Internacional a la RIPVG
Search

There is no Event

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

A Espanya no et maten a trets, com a Mèxic, només t’esborren i no tornes a tenir feina

Lydia Cacho conversa amb Mariane Pearl sobre amor i rebel·lia

...

“Un mar de paraules”, 8a Edició del concurs literari

El concurs “Un mar de paraules”, que enguany arriba a la 8a edició, se celebra...

Barcelona: Vida de peix… sense espines amb Rosa Andreu i Mercè Comes / La Independent / Notícies gènere

És fantàstic passar una tarda de riures veient aquestes dues actrius de llarg recorregut dominant...