Dimarts 28 maig 2024

Dimarts 28 maig 2024

Compartir

El cor vegetal de Maria-Mercè Marçal

S’inaugura Tèrbol atzur, una instal·lació poètica que evoca l’obra de la Maria-Mercè Marçal i el seu vincle amb la natura.

La instal·lació poètica “Tèrbol atzur- Evocació de Maria-Mercè Marçal” de Júlia Bel es va inaugurar ahir dimecres dia 4 de desembre a la Sala Titán de la Biblioteca Marta Mata, a Cornellà de Llobregat. Aquesta instal·lació és la primera de les activitats literàries programades en el marc dels actes commemoratius MMMXV, Maria-Mercè Marçal, XVè aniversari.

L’acte d’inauguració va estar presentat per Ramon Montserrat, director del Departament de Cultura de Cornellà de Llobregat, que va comentar la programació sencera de les activitats. La poeta Júlia Bel va intervenir amb una breu presentació de la seva instal·lació, on va referir-se a l’experiència de crear una obra visual a partir de la poesia i va dir que “els veritables grans poetes sempre són inspiradors i l’obra poètica de Maria-Mercè Marçal és realment inspiradora”.

Van assistir a l’acte, entre d’altres, la directora de la Biblioteca Marta Marta, Anna Sàlvia, el cap de Patrimoni, Joan Fernàndez, la regidora de Cultura de Cornellà de Llobregat, Rocío García, i la filòsofa Fina Birulés, membre de la junta de la Fundació Maria-Mercè Marçal.

La instal·lació Tèrbol atzur consisteix en la confecció d’una mena d’herbari fotogràfic, a partir de les referències vegetals que es poden trobar a la poesia de Maria-Mercè Marçal. Les fotografies de plantes, fruits, branques, arrels, escorces, fulles, dialoguen amb els versos de Marçal on apareixen, tot relacionant-los amb l’experiència amorosa, l’erotisme, la maternitat, la joia, la revolta, l’alfabet o la dansa. Una poètica realment d’una gran frondositat que ha estat reflec

tida en la instal·lació, on el treball fotogràfic s’ha elaborat procurant reproduir les metàfores marçalianes i els motius relacionats amb la natura més significatius en la seva obra com són la magrana, l’olivera, l’heura o la lluna.

 

olivera júlia bel   

 

heura júlia bel   

herba júlia bel  escorça júlia bel

 

 

La instal·lació Tèrbol atzur s’ha concebut orgànicament, i es conforma en tres espais expositius relacionats, respectivament, amb el bosc, el jardí i l’hort. Les fotografies estan penjant de fils, creant formes semblants a arbres o plantes que s’enfilen. Els fulls amb les fotografies impreses en color blau es mouen com el vent mou les fulles i les branques dels arbres. Una instal·lació d’una gran delicadesa que convida a passejar-hi per ella. Tèrbol atzur es podrà visitar fins en proper dia 21 de desembre, en horari de biblioteca. A la Sala d’actes Titán, també s’ha disposat d’una taula destacant els llibres i cd’s amb l’obra de Maria-Mercè Marçal que hi consten al catàleg de la Biblioteca Marta Mata, una biblioteca que es va inaugurar el 2009 i que té un fons bibliogràfic especialitzat en Dona, amb publicacions sobre feminisme, i sobretot un fons especial de Dona i Cinema.

La propera cita dins del marc MMMXV és el dimecres dia 11 de desembre a les 19:30h amb la conferència Maria-Mercè Marçal. Una barca hacia la libertad, que impartirà la poeta Neus Aguado. La conferència versarà sobre els diferents símbols que amaren la poesia marçaliana, des dels esotèrics fins als feministes i els relacionats amb el món vegetal, així com també farà especial esment en la part transgressora de l’obra Maria-Mercè Marçal, sense oblidar l’amor en llibertat i l’amistat entre dones, i la celebració pagana de l’amor. Un paisatge violeta que és el color del feminisme, però, també el color de l’ànima.

 

Compartir

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Picture of Tona Gusi

Tona Gusi

Fundadora i Co-coordinadora de La Independent. També és psicòloga menció en Psicologia d'Intervenció Clínica i menció en Psicologia del Treball i les Organitzacions.
Search

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

Paraules de Marie-Monique Robin en rebre la Legió d’Honor de la República Francesa

Gràcies, Dominique, per haver acceptat acompanyar-me en aquest improbable lliurament de la legió d’honor. Dic...

Colombia: Que les dones decideixin

OPINIÓ Com a mare i en la meva realitat, resulta difícil entendre, quines altres...

La Cooperació Catalana al Desenvolupament ja te Directrius d’Equitat entre Dones i Homes en les seves polítiques al Desenvolupament

El director general de la Cooperació al Desenvolupament de Catalunya, Carles Llorens i la...