Dimarts 16 juliol 2024

Dimarts 16 juliol 2024

Compartir

El CAC Màlaga destaca per la seva paritat

Les associacions de dones del món de l’art i de la cultura: MAV (Mujeres de Artes Visuals) i Clásicas y Modernas (associació per a la igualtat de gènere en la cultura), que reuneixen entre ambdues un total d’unes 500 professionals -pintores, escriptores, compositores, dramaturgues, crítiques, professores, gestores, entre altres professions-, han dut a terme un estudi per valorar la presència de la dona en l’àmbit cultural, destacant el CAC Màlaga per la seva paritat.

L’informe, remès al CAC Màlaga, com un dels centres d’art estudiats, incideix en el percentatge femení i masculí dels conferenciants que han participat en diferents fundacions i museus espanyols, en el període comprès entre gener de 2011 i març de 2012. En aquest sentit, la majoria de les entitats estudiades presenten una oferta cultural fortament esbiaixada en favor dels homes, arribant algunes gairebé al 100 per cent de conferenciants homes. En canvi, el Centre d’Art Contemporani de Màlaga és una dels pocs en què tots dos sexes estan representats de manera paritaria.

El director del centre d’art, Fernando Francés, va valorar la importància d’aquest reconeixement: “Sens dubte ha estat una constant des de la seva inauguració fa 10 anys. Como exemple, el personal del CAC Málaga està format per només 3 homes per 14 dones. A les àrees que ens és possible busquem l’equilibri constantment, sempre en el marc del projecte general del centre d’art “, afirma.

L’estudi pretén demostrar i constatar l’escassa representació de la dona en aquest àmbit, especialment en les posicions més elevades. “Efectivament, estem comprovant que hi ha un contrast cridaner, i desolador, entre d’una banda la proporció de dones i homes que componen les promocions de llicenciats en carreres artística i humanístiques, i l’altra, la proporció de cada sexe en els esglaons més alts del món artístic i cultural. Aquesta desproporció no es pot atribuir, com sol fer, a una “qüestió de temps”, ja que les dones ja eren majoria entre els llicenciats en carreres artístiques i humanístiques en els anys 80, és a dir, en la generació que es troba ara  en plenitud de facultats i que ocupa els nivells més alts als quals al·ludíem “, expliquen des de les organitzacions.

“La dona ha estat tradicionalment molt més marginada que fins i tot en la ciència. I aquest recorregut costa molt de reconvertir”, explica el director. Tanmateix, segons Francés, hi ha fórmules per invertir aquesta tendència: “Buscant nous artistes entre les dones, donant-los la seva veu, recuperant figures femenines que no van tenir la seva importància amb els seus coetanis, equilibrant les llistes de contractats per a conferències i tallers, hi ha moltes formes. La seva forma de veure i entendre el món és radicalment diferent al de l’home. És més protectora i intuïtiva. En general ens aniria millor”, argumenta.

Les associacions han felicitat el director del CAC Màlaga, Fernando Francés, per aquest treball: “Volem transmetre-li per aquest motiu la nostra enhorabona, ja que això demostra un esperit democràtic i una sensibilitat social que diuen molt a favor del Centre d’Art Contemporani de Màlaga. Esperem que seu esperit democràtic es permei i contagiï a la resta dels centres i institucions culturals i que el seu exemple serveixi al progrés i desenvolupament en equitat d’altres entitats “, conclouen.

Compartir

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Picture of Tona Gusi

Tona Gusi

Fundadora i Co-coordinadora de La Independent. També és psicòloga menció en Psicologia d'Intervenció Clínica i menció en Psicologia del Treball i les Organitzacions.
Search

There is no Event

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

14 de juny: Bloqueig de les entrades al Parlament Català

El 14 de juny el moviment social conegut com 15M ha bloquejat les entrades del...

SEMINARI Antonio Monegal parlarà sobre reciclatge artístic en la fotografia de guerra /La Independent/Noticiés gènere

El Centre Dona i Literatura organitza el seminari “Políticas del reciclaje artístico de la fotografía...

NOTA DE PREMSA Campanya pel Dret a l’Avortament Lliure i Gratuït

NOTA DE PREMSA – 24 de juliol de 2012 Campanya pel Dret a l’Avortament Lliure...