Dimecres 24 abril 2024

Dimecres 24 abril 2024

Compartir

Dones pel control d’armes II

Els delegats de l’ONU no es posen d’acord per aprovar un Tractat sobre Comerç d’Armes 

El mes de juny informàvem de la imperiosa necessitat de regular el comerç mundial d’armes i evitar així la pèrdua de 500.000 vides humanes a l’any i la violència armada contra milions de dones. Estàvem davant una oportunitat històrica d’aconseguir-ho gràcies al procés iniciat per les Nacions Unides per a l’aprovació d’un Tractat de Comerç d’Armes (TCA) i que finalitzaria amb la conferència que tindria lloc al mes de juliol.

 

La conferència suposaria la culminació d’un treball iniciat fa deu anys per ONG d’arreu del món demanant una regulació del comerç internacional d’armes que impedeixi que siguin utilitzades per cometre o propiciar greus violacions dels drets humans o que puguin exacerbar conflictes i frenar la lluita contra la pobresa.

Uns dies abans de l’inici de la conferència, el 27 de juny, la societat civil mundial va demostrar de manera contundent la seva posició a favor d’un TCA “a prova de bales”, sortint al carrer en ciutats com Nova York, Washington, Londres, Barcelona o Madrid per reclamar als seus governs que aprovessin una regulació efectiva del comerç internacional d’armament.


wonet1

A l’Estat espanyol, la postura del Govern i la mobilització de la societat civil prèvia a la celebració de la conferència van demostrar que la població està decididament a favor d’un Tractat sobre Comerç d’Armes que salvi vides.

Així, a Barcelona es va celebrar un acte al Mercat de la Concepció organitzat per tres dones, una de cada entitat membre de la campanya internacional Armes Sota Control (Amnistia Internacional, la Fundació per la Pau i Intermón Oxfam) i protagonitzat per l’actriu Anna Sahún, qui es va convertir per una estona en una venedora d’armes. Diversos mitjans de comunicació van informar de l’acte, convertint-se en altaveu de la voluntat de la ciutadania de no autoritzar transferències d’armes quan hi hagi un risc substancial de que puguin arribar a utilitzar-se per cometre o facilitar violacions i abusos dels drets humans. La campanya a favor d’un TCA també va aconseguir les adhesions de nombroses ONG i personalitats públiques.

La conferència es va iniciar el 2 de juliol i es va desenvolupar fins el dia 27. No obstant això, després d’un mes de negociacions, inclosa una intensa setmana final, amb dos esborranys presentats, els delegats dels 193 països de les Nacions Unides no es van posar d’acord per aprovar un Tractat sobre Comerç d’Armes.

Durant tot el mes de juliol hi va haver una majoria de suport pel TCA per incloure totes les armes convencionals, amb municions incloses, i perquè es basés en les estrictes regles internacionals dels drets humans i del dret humanitari. En les hores finals de les negociacions, el consens va ser bloquejat pels Estats Units, Xina, Rússia, la República Democràtica de Corea, Cuba i Veneçuela, tots demanant més temps. El President de la Conferència, Roberto García Moritan, va demanar excuses per no haver pogut posar fi amb èxit la conferència i va agrair a tothom el seu esforç, també a les ONG.

Ara, resten moltes incerteses sobre com pot continuar el procés, però una cosa és clara: la coalició Armes Sota Control continuarà treballant perquè les armes estiguin sota control. Malgrat la manca d’acord, l’impuls dels darrers mesos s’ha de recollir per assolir un tractat internacional i legalment vinculant. Ara, els governs tenen una segona oportunitat per fer que el Tractat sigui una realitat portant el text a l’Assemblea General, a la tardor.

En aquest sentit cal destacar que un grup de més de 90 països han fet una declaració conjunta, llegida per Mèxic, dient que “estan determinats a garantir un Tractat sobre Comerç d’Armes el més aviat possible. Un que permeti un món més segur, pel bé de tota la humanitat.”

L’Assemblea General ha d’actuar amb rapidesa per millorar el text i establir un procés per aconseguir un acord. I des de la societat civil continuarem lluitant per assolir el necessari objectiu de salvar vides humanes, ja que, tal com assenyala en Jordi Armadans, director de la Fundació per la Pau, aquest procés ja és imparable: “És decebedor constatar la manca de responsabilitat d’alguns Governs en permetre que continuïn la proliferació i el descontrol de les armes, amb les terribles conseqüències en pèrdua de vides humanes que això provoca. Des de la societat civil hem de ser capaços de contrarestar aquesta manca de responsabilitat i de tornar a impulsar una dinàmica positiva que permeti aprovar un Tractat sobre Comerç d’Armes. Hem començat una dinàmica que ja no té aturardor. Estic plenament convençut que en un període de 5 anys tindrem un Tractat”.

Més informació sobre aquesta campanya i sobre altres temes de desarmament a Fundació per la Pau

 

Compartir

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Tona Gusi

Tona Gusi

Fundadora i Co-coordinadora de La Independent. També és psicòloga menció en Psicologia d'Intervenció Clínica i menció en Psicologia del Treball i les Organitzacions.
Search

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

Granada: ASAMBLEA FEMINISTA UNITARIA DE GRANADA ¿De quién es la calle?

La Asamblea Feminista Unitaria de Granada vuelve a denunciar otra agresión sexual en nuestra ciudad,...

Clàssiques i Modernes, esglaó necessari per a una igualtat cultural

L’associació Clásicas y Modernas para la igualdad de género en la cultura, es va fundar...

“La prostitució no afecta només a les prostituïdes, sinó a totes les dones”

  Fotos: AmecoPress A la Jornada Internacional sobre prostitució i tracta de dones, hi va...