Dijous 25 abril 2024

Dijous 25 abril 2024

Compartir

Diputat Antoni García Acero: “En el primer any de legislatura hem desplegat 56 Plans d’Igualtat”

 

Antoni Garcia Acero, diputat delegat d’Igualtat i Ciutadania parla amb La Independent sobre els principals reptes que la Diputació de Barcelona empren per fer les polítiques d’igualtat més efectives.

El Diputat, Antoni García Acero afirma amb seguretat que ‘el que és personal és polític’: “La concepció política no només vol dir estar representant a l’Ajuntament o a nivell de l’institució, sinó  també participar activament a la comunitat de veïns, a una entitat social o a una iniciativa ecologista. Jo vinc d’aquesta experiència, treballo des d’aquesta experiència i faig política des dels catorze anys. Pertanyo al moviment independentista d’esquerres. Tinc clar que per fer política des de l’ institució s’ha de tenir un peu al carrer i un peu a la institució. Com a diputat crec que des de l’institució es pot contribuir a canviar les coses en  la societat, com una eina per transformar aquesta realitat que no ens agrada. I precisament, des de l’àmbit d’igualtat i ciutadania estem fen  a la practica aquelles coses que reivindicaven des del moviment social, on les veus de la ciutadania es concreten en politiques efectives que son aplicades”.

 

Politiques de Dones i LGTBI

Quan parla del compromís institucional de la Diputació de Barcelona amb les politiques d’igualtat afirma que creure en l’igualtat és reconèixer que qualsevol persona te els mateixos drets, independentment de la seva opció sexual, el seu color de pell o de la llengua que parli. “Una aposta clara per l’ igualtat és, per exemple, garantir el drets de les persones lGTBI i acabar amb les discriminacions i superar la situació de violències que esta patint aquest col·lectiu. El municipalisme ha estat històricament un abanderat de les politiques d’igualtat a les nostres ciutat, per tant, aquesta aposta pels drets de les dones i comunitat LGTBI es una aposta des de les politiques igualitàries per construir una societat més justa”, diu Garcia Acero.

Sobre els pressupostos explica que els recursos de la Diputació són molt diversos, segons cada àrea, però tots van destinats als municipis. Pel que fa pròpiament a les polítiques de dones són 2 milions d’euros que es destinen a dotar els ajuntaments de plans locals d’igualtat, protocols contra la violència, suport econòmic, tallers de sensibilització, projectes específics i formació per a personal tècnic i polític. En aquest còmput no hi ha tot el cost de personal, ni els recursos LGTBI, ni altres recursos que realitzem des de l’oficina cap al territori. Tampoc altres recursos, com la convocatòria de subvencions per entitats que realitzem conjuntament tota la gerència amb la gerència de benestar”, especifica el diputat.

L’oficina de les Dones i LGTBI, ens explica: com a organisme supramunicipal, dóna serveis als municipis. Específicament sobre les polítiques de dones, els 311 municipis de la demarcació reben suport per part de l’oficina. Fa molts anys que despleguem les polítiques d’igualtat, i hi ha un equip tècnic molt potent que està constantment en contacte amb les tècniques municipals”. I afeiex: en aquesta legislatura ha impulsat una iniciativa contra la violència masclista que té diferents eines com protocols contra el assetjament, formació del personal tècnic i campanyes de sensibilització arran del 8 de març i el 25 de novembre. I específicament les politiques LGTB i l’igualtat de dones son un eix prioritari a la Diputació”.

En el cas de dones trans, una de les propostes de la Diputació de Barcelona dins del pla LGTBI serà recomanar als municipis que hi incloguin als plans d’ocupació locals, plans d’ocupació per a dones trans. I concreta el diputat: “És per facilitar que aquests col·lectius que tenen dificultats de trobar feina puguin incorporar-se a l’àmbit laboral. Amb aquests diners que donem als ajuntaments, aquests poden decidir a quin tipus de col·lectiu anirà dirigit el pla: persones que tinguin mes de 45 anys, dones i dones trans. Específicament, en el cas de les dones trans, la nostra proposta es que sigui una eina útil als ajuntament per aplicar aquesta política als diferents àmbits d’actuació municipal que garanteix els drets de les persones LGTBI i també lluiti contra qualsevol cas de LGTBIfobia que es doni en l’àmbit municipal”. 

 

 

Captura

Declaració en video sobre el Pla LGTBI

 

 

 

Politiques assolidores

El municipalisme ha portat a terme campanyes de sensibilització i prevenció, contra la violència masclista, i ha facilitat circuits per atendre a una persona que ha patit qualsevol tipus de violència: suport jurídic i emocional. També s’ han destinat recursos per a la coeducació que incideixin en trancar la cultura patriarcal, contra el domini i control de l’autonomia de les dones. S’ha promogut  que les politiques d’igualtat siguin efectives. Es a dir, que arribin de manera concreta a la població. Per exemple, en el camp dels plans d’ocupació per a col·lectius LGTBI i dones i també donant suport a les entitats de dones i el moviment feminista. Una dada a destacar es que en el primer any d’aquesta legislatura  hem portat a terme 56 plans de igualtat, i això a un primer any es positiu. Hi ha molts ajuntaments implicats i es un gran assoliment per garantir l’igualtat entre homes i dones”, explica .

Quan li pregunten, ara que ja no es té la figura de la Agent d’Igualtat als Ajuntaments, qui porta totes les tasques? ens explica: “Les politiques d’igualtat es porten a terme a través de les regidories i consells comarcals. Es fa un seguiment dels plans d’igualtat. Es un pla que acaben executant els equips de govern i han estat desenvolupats en el teixit social del propi municipi. A més, cada ajuntament fa la priorització de les propostes en politiques d’igualtat  tenint en compte que s’apliquin aquelles mesures que es van acordar entre els diferents sectors: entitats de dones, representants de partits politics, las tècniques i els tècnics i els professionals o altres tipus de associació”.

Sobre possibles dificultats i resistències del funcionariat o partits politics a l’hora de desplegar les politiques d’igualtat ens afirma que: “en l’àmbit municipalista pel que fa al tema de la violència masclista tothom és conscient que s’ha de combatre i tothom està prenent mesures, i s’estàn fent prevenció i coordinació amb altres institucions com la Generalitat de Catalunya, els mossos d’esquadra, i les pròpies entitats socials”.

“Pot ser que alguns colors politics no ho prioritzen tant, però crec que hi ha unanimitat política del programa contra la violència masclista de la Diputació de Barcelona, ha estat  un programa que ha tingut el suport de totes les forces politiques. El municipalisme, per tant, juga un paper actiu en l’àmbit de l’igualtat perquè es aquella administració més propera a la ciutadania, coneix millor quins son els problemes dels ciutadans i ciutadanes i es la que té més relació amb les entitats de dones i els referents feministes. Es així com no deixa de ser un actor important en el desplegament de politiques de igualtat”.

A més, destaca que: “el mes important es que anem a l’arrel de les causes de la violència masclista, a través d’ impulsar tasques de sensibilització i coeducació. Això implica canviar la societat”.

 

 

P1020048

 

 

 

El jovent a les politiques de la Diputació de Barcelona

Des de l’Oficina del Pla Jove s’han organitzat accions per tractar el tema de la violència masclista, degut a que hi ha un augment d’aquesta violència en les actituds dels joves. A més, perquè les dones menors de 35 anys son les que més pateixen violències. “Han augmentat les micro violències i el control de les seves parelles cap a les dones joves.  I per trancar qualsevol tipus de cultura patriarcal, s’han portat a terme campanyes de sensibilització, xerrades i tallers als instituts i es reforca les politiques publiques municipals que van dirigides al jovent”, ens explica..

En relació al Pla Jove, donen suport a plans locals de joventut en el tema de l’àmbit municipal: “Per exemple, fem plans d’ocupació per joves, perquè l’atur juvenil es una des les problemàtiques mes greus que tenim. El 50% de joves no troben feina, tot i que son la generació millor preparada de les ultimes dècades. Nosaltres a les administracions intentem que aquelles coses que podem fer en l’àmbit municipalista siguin efectives. Per exemple, destinem 30 millons d’euros a plans d’ocupació per a persones joves que estan l’atur i el nostre objectiu es assolir que aquests plans puguin continuar desenvolupant-se”.

 

El repte de la convivència, diversitat i participació ciutadana

En relació a les accions d’igualtat de gènere dins del Servei de Convivència, Diversitat i Participació Ciutadana explica que: les politiques d’igualtat les treballem en aquest àmbit a través d’accions de formació i campanyes sobre igualtat de gènere. I expliquem quines tasques i drets contenen les politiques d’igualtat. Treballem amb col·lectius de persones nouvingudes a traves dels ajuntaments per garantir els drets de totes les persones i l’igualtat de gènere”.

Sobre les persones refugiades exposa que: des del municipalisme hi ha un pla per atendre refugiats i amb pressupost assignat. El municipalisme està preparat, als diferents ajuntaments, per rebre a persones que han fugit del seu país per motius de fam, d’una guerra. Hem de garantir els seus drets. Aquest pla està coordinat amb les diferents  administracions del país, amb altres associacions municipalistes i amb entitats que treballen amb refugiats como Creu Roja, ACNUR, entre altres”. Sosté que degut a la política del Partit Popular, en aquest moment, no estan arribant el nombre de refugiats que haurien d’arribar.

Afirma que es compta amb un protocol de acollida: “El protocol de rebuda és el que marca la Generalitat de Catalunya. El que fem a nivell de l’ exercici municipal és que aquestes persones, al municipis on vagin, tinguin assegurats el tema del habitatge, l’educació, l’ocupació de treball. Cal tenir en compte les necessitat que aquestes persones nouvingudes poden tenir en el circuit de proximitat en relació a la salut, a la feina i a l’educació”.

Davant les pors i recels que es generen cap a les poblacions nouvingudes per causa del racisme, aclareix:”En relació a aquesta realitat hi ha  un gran sector de la població catalana que està molt conscienciada. La societat catalana es una societat de acollida, ho ha estat  històricament i ho continua essent i hem de treballar també per evitar qualsevol tipus d’acte de xenofòbia i que no sigui utilitzat el tema de la immigració per atacar a certs col·lectius. Per tant, des de la Diputació de Barcelona estem impulsant campanyes sobre els rumors, per conscienciar desplegar recursos per revertir qualsevol tipus de discriminació”.

 

 

 

P1020046

Compartir

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Search

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

El 8 de març a Colombia: equitat de gènere laboral?

El 8 de març el govern colombià va pretendre mostrar-se com un dels més garantistes...

Estat espanyol: Conclusions de la jornada participativa del CNDE / La Independent / Notícies gènere

  El Consell Nacional de Dones d’Espanya s’ha reunit en una Jornada Participativa, aquest passat...

Esther_Vivas

En mans de lladres

  OPINIÓ No hi ha dubte. Estem en mans de lladres. El cas Bárcenas, Pallerols,...