Divendres 19 abril 2024

Divendres 19 abril 2024

Compartir

Des dels Feminismes d’Abya Yala

 

ACSUR Las Segovias va presentar el passat dia 7 de maig l’última publicació de la col·lecció Feminista Sempre titulada “Descolonització i Despatriarcalització de i des dels Feminismes d’Abya Yala”, escrita per María Galindo i Ochy Curiel.

 

Publicacio ACSUR

 

 

Els temes de la descolonització i la despatriarcalització formen part del nucli de reflexions i debats dels feminismes no hegemònics. Plantegen una crítica profunda al rol que molts estats, organismes internacionals i ONGs han tingut als anomenats països del Sud.

En l’acte, que es va realitzar el dijous 7 de maig a La Fede.cat, van participar-hi Alejandra Londoño, de la Xarxa Feminista i Antimilitarista de Colòmbia, i María Galindo, realitzadora audiovisual de Bolívia, artista, activista i fundadora de Mujeres Creando.

Londoño, que es defineix com a lesbiana feminista, afrodescendent, antiracista, anticapitalista i decolonial, va plantejar la importància d’entendre que l’acció política i la teoria no estan desconnectades. “El pensament construeix acció i l’acció construeix pensament”, va manifestar. I va agregar: “El pensament decolonial és una forma de resistència en la qual allò teòric travessa les nostres accions polítiques”.

Després, l’activista colombiana va desenvolupar les ruptures plantejades des del feminisme decolonial. Entre elles, la ruptura amb la “dependència intel·lectual i política eurocèntrica”. Va plantejar l’existència de la colonialitat del saber per després preguntar-se on es construeixen les veritats i quins són les veritats legitimades. Així, va parlar del “tràfic de teories i d’accions polítiques” que té com resultat l’apropiació de formes de lluita que no atenen les realitats concretes locals. Finalment, va plantejar la ruptura amb l’universalisme de la categoria “dona”.

Després va ser el torn de María Galindo, que va assegurar que no es pot seguir parlant de feminisme sense realitzar una anàlisi crítica del que ella anomena “una fallida revolució feminista, un fracàs polític històric”.

Galindo va ser una de les fundadores de Mujeres Creando, un moviment feminista anarquista de dones bolivianes amb més de 20 anys de trajectòria que combina la política concreta, la intervenció artística i la interpel·lació del poder.

“Cal desmitificar i desmuntar la fruita podrida que ens volen vendre sobre que els temps han canviat i que les coses van millor dins d’aquesta democràcia basura neoliberal”, va avisar Galindo.

Per explicar la seva posició, va parlar de l'”expropiació, cooptació i banalització” del llenguatge feminista. “També ens han tecnocratitzat les lluites”, va dir. En aquest sentit, va ressaltar que les lluites han deixat de ser subversives per convertir-se en llenguatges tecnocratitzats de les organitzacions no governamentals i de la cooperació internacional.

Especialment, es va manifestar contrària a la utilització del terme “gènere”. “Avui es diu violència de gènere i ja ningú entén de què estem parlant; el mateix succeeix amb els drets sexuals i reproductius, quan des de sempre parlem de separar sexualitat de reproducció”, va assegurar. Per a Galindo, la categoria “gènere” “s’ha convertit en una categoria inútil i inservible” que cal rebutjar. “Ja no té la capacitat d’il·lusionar, de cohesionar, de subvertir”.

A més, va manifestar que la despatriarcalizació té tres connotacions importants: com a mètode de lluita, com a punt de partida i com a horitzó.

Després de la presentació, va arribar el torn de les preguntes de les participants, que es va estendre per més d’una hora. Llavors, Alejandra va parlar de la cooptació institucional del feminisme. “De ser moviments populars amplis, barrials, passem a convertir-nos en ONGs que reben recursos, i ara parlem de gènere, que és més asèptic”, va dir.

En aquest ordre d’idees, Galindo va agregar: “Nosaltres tenim el carrer, lluitem al carrer, treballem al carrer, hem desenvolupat la nostra comunicació des del carrer. Som el carrer, som de carrer”. “Creiem que és fonamental enfortir al teixit social rebel”.

 

 

Publicacio ACSUR 1

 

 

 

La Col.lecció Feminista Sempre

Amb aquesta col·lecció, ACSUR Las Segovias busca aportar elements per al debat sobre les contribucions feministes als processos que busquen una transformació social, econòmica i política radical a ambdues ribes de l’Atlàntic, així com apropar-se a la història i els efectes del règim patriarcal i colonial des d’una mirada feminista crítica.

El dia de la presentació es van lliurar exemplars gratuïts als i a les participants. La publicació ha comptat amb el suport de l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament.

Compartir

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Tona Gusi

Tona Gusi

Fundadora i Co-coordinadora de La Independent. També és psicòloga menció en Psicologia d'Intervenció Clínica i menció en Psicologia del Treball i les Organitzacions.
Search

There is no Event

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

1 de maig. Les sindicalistes opinen

El primer de maig vist des de l’òptica dels treballs i els drets de les...

DECLARACIÓ DE LA COMISSIÓ 8 DE MARÇ DAVANT LA CRIMINALITZACIÓ DE L’ACCIÓ FEMINISTA A LA CAPELLA DE LA UNIVERSITAT COMPLUTENSE DE MADRID

Companyes, companys, La Plataforma Unitària de Feministes per la Laïcitat i en Solidaritat amb Somosaguas...

Front Line alerta sobre la seguretat da l’advocada tunisiana Najet Laabidi

  CIMAC .- L’organització Front Line, amb seu a Dublin, va manifestar la seva preocupació per...