Dimecres 29 març 2023

Dimecres 29 març 2023

Compartir

“Del juego al estadio. Reflexiones sobre ética y deporte” de Jacobo Rivero i Claudio Tamburrini

 

Una visió social de l’esport amb els seus valors i contravalors, amb pàgines molt suggerents sobre les qüestions de gènere.

‘Assaig i esports’, ‘ filosofía i futbol’, dos binomis d’aparent mala o escassa relació, sobre la que els autors dialoguen en l’inexplorat nínxol de la teoría ética en l’esport i de dinàmiques més complexes com la relegació esportiva de les dones.

Jacobo Rivero, periodista espanyol i autor d’altres llibres sobre esport i Claudio Tamburrini, argentí, ex porter de futbol, perseguit per la dictadura argentina i exiliat a Suècia, investigador del Healthcares Ethics de la Universitat d’Estocolm, dialoguen i denúncien el déficit de comprensió crítica en l’esport.

La seva preocupació es centra en els valors, en el recorregut entre el joc recreatiu, ‘amateur’ i el professional, en els jugadors d’èlit, el dopatge, la mercantilització a ultrança, focalitzada sobretot en històries d’èxit i diner. També en l’absència de la funció pedagògica en els estadis i períodes de formació, tan important entre els equips infantils i en els joves esportistes –amb freqüèncias’estan donant conats de violencia i agressions en els camps de futbol infantils, i en altres camps, protagonitzats o promoguts pels seus progenitors, convertits en apassionats agitadors antideportius-.

Molt interessants i reinvindicatives resulten les reflexions sobre les qüestions de gènere, en el sentit de la segregació sexual en les competicions i la relegació de les dones en totes les àrees esportives i el paper negatiu i discriminatòri en els mitjans en aquesta qüestió –la majoria de l’esport femení està comprés en el bàsket, amb destacats èxits internacionals-. No hi ha capmitjà, amb alguna pobre i rara excepció, que reflecteixi el bàsquet femení-. Per aquesta i altres raons advoquen, com responsabilitat social i per l’ennobliment de l’esport, per un canvi en les narratives esportives dels mitjans de comunicació.

 

“Del juego al estadio. Reflexiones sobre ética y deporte”

Jacobo Rivero y Claudio Tamburrini

Ed. Clave Intelectual

Madrid, 2014

Compartir

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Tona Gusi

Tona Gusi

Fundadora i Co-coordinadora de La Independent. També és psicòloga menció en Psicologia d'Intervenció Clínica i menció en Psicologia del Treball i les Organitzacions.

També et pot interessar