Dissabte 25 març 2023

Dissabte 25 març 2023

Compartir

CSW59 20 anys i mes força que mai, malgrat tot

 

Fa uns dies finalitzava la 59 Comissió sobre la Condició Jurídica i Social de la Dona (CSW) a Nova York, en el marc de les Nacions Unides i del 20è aniversari de la IV Conferència Mundial sobre la Dona de Beijing. I els resultats van ser bastant decebedors per a moltes de les persones que lluiten diàriament per aconseguir els drets sexuals i reproductius.

 “Estem enormement preocupades”, assegura Montserrat Pineda, Directora de Creació Positiva i activista social, “i aquesta precupació radica en l’ emmudiment i cas omís de les veus de moltes de les dones en aquest esdeveniment de i per a les dones.”

I aquesta preocupació no és només d’ella.

Més de 1.000 organitzacions de tot el món ho han denunciat de la mateixa manera i per les mateixes causes. “No volem deixar caure en l’oblit l’essència de la declaració del 95, liderada per la participació social en favor dels drets delas dones i les nenes. L’any passat es van complir 20 anys de la Conferència Internacional de Població i Desenvolupament del Caire (CIPD), on es va gestar el reconèixer uns drets fins aleshores oblidats: els drets sexuals i Reproductius (DsyR sigles en castellà), que va culminar en la IV Conferència Mundial sobre la Dona de Beijing. I aquest any, que planejàvem celebrar Beijing +20, ens trobem en plena elaboració de l’Agenda de Desenvolupament Post 2015: una nova fórmula per redefinir les prioritats en matèria de població i desenvolupament a nivell mundial una vegada finalitzat el termini de compliment dels Objectius del Mil·leni,que ja van significar una rebaixa important dels acords de Beijing i el Caire, però que tot i així han estat lluny de complir-se, sobretot pels mes vilipendiats de tots: els drets sexuals i reproductius: els drets de les dones.

 

 

alt

 

 

 

Segons Pineda, aquests drets, pels quals tan durament han lluitat les dones de tot el món al llarg especialment dels últims 10 anys, perden pes pel que fa a les agendes internacionals. “El mateix passa amb les agendes estatals, nacionals i locals dels diferents països, especialment els europeus, on sota l’argument de la crisi econòmica, s’estan implementant preocupants programes d’ajustament estructural que afecten negativament i greument amb la pèrdua de drets bàsics com la salut o l’educació, amb un impacte fonamental en la vida de les dones i dels col·lectius LGTBI.

L’arribada de moviments ultraconservadors, la debilitació a posta de l’Estat de benestar i les excuses de crisi 20 anys després de dibuixada l’esperança en un futur que marcava el compliment de mínims, no només frena les futures agendes que busquen satisfer els drets fonamentals de totes, sinó que fa retrocedir dràsticament els drets que ja s’havien obtingut.

Pineda està convençuda que en l’Estat Espanyol aquesta situació és gravíssima davant de la modificació de la situació legal dels DSyR per part dels conservadors en el poder. “Amb aquest panorama, el desafiament és encara més gran per als moviments socials que defensen els DDHH.

“En aquest context, la activista està convençuda que és imprescindible “contrarestar” la involució provocada pels qui estan ara en el poder. “Tant Creació Positiva, com Cooperacció i l’Associació de Planificació Familiar de Catalunya Balears (APFCIB), decidim embarcar-nos en el projecte Drets Sexuals i Reproductius a l’Agenda Global a l’Agenda de Catalunya per donar veu al teixit social que hi ha a Catalunya, que és divers, molt actiu i que treballen temàtiques i espais de presa de decisions internacionals: Dones, Salut i DSyR. Alhora, es realitzarà el mateix exercici amb altres agents de canvi importants de Catalunya, com són els governamentals i el personal que conforma els equips tècnics de les diferents administracions públiques”, assenyalava a La Independent.

“Acabar amb la desconnexió de les agendes locals i globals i generar circumstàncies que afavoreixin la creació d’oportunitats a l’hora d’establir aliances per portar a bon terme accions de mobilització ciutadana i incidència política conjunta en favor dels Drets Sexuals i Reproductius, és imprescindible”. puntualitza Pineda.


* Visiteu el blog Agendes dels Drets Sexuals i Reproductius. Hi trobareu el seguiment d’aquesta iniciativa i els esdeveniments locals, nacionals i internacionals que es realitzin en torn a aquesta problemàtica.

 

Compartir

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Fabiola Llanos

Fabiola Llanos

Ecofeminista. Periodista i comunicadora social xilena / catalana. Especialitzada en imatge, arts gràfiques, producció audiovisual, neurolingüística i drets de les dones. Vaig parir La Periòdica. Co fundadora de La Independent.

També et pot interessar