Dissabte 09 desembre 2023

Dissabte 09 desembre 2023

Compartir

COMUNICAT : Fundació Casa del Tibet en el 16è aniversari del segrest del XI PANCHEN LAMA

 

El proper 17 de maig, la Fundació Casa del Tibet i la Comunitat Tibetana han convocat una CONCENTRACIÓ PACÍFICA davant del consolat de la Xina a Barcelona amb motiu del 16è aniversari del segrest del XI PANCHEN LAMA del Tibet per forces de l’exèrcit xinès.
El títol de “Panchen Lama” es dóna al cap espiritual que ve en segon lloc en la jerarquia del budisme tibetà, després del Dalai Lama. “Panchen” és una paraula que ve del terme sànscrit “pandita”: savi, i del tibetà “chenpo”: gran. Pels tibetans, els Panchen Lama són les emanacions del Buda Amitabha, el Buda de la Infinita Llum. No tenen responsabilitats polítiques, encara que són els encarregats de dirigir la recerca dels nous Dalai Lama.
L’actual Panchen Lama, Gendun Choekyi Nyima, tenia 6 anys quan el govern xinès el va segrestar juntament amb la seva família pocs dies després d’haver estat anomenat XI Panchen Lama per SS. el Dalai Lama.
El 14 de maig de 1995, després de sis anys de recerques i consultes, SS. el Dalai Lama anuncià que havia trobat  el nou Panchen Lama: Gendun Choekyi Nyima, nascut el 25 d’abril de 1989 a la localitat de Lhari (Tibet). El nou Panchen Lama, de família humil, va passar totes les proves a les que va ser sotmès per a la seva verificació com l’onzena reencarnació del Panchen Lama.
El 17 de maig, tres dies després de la seva proclamació, Gendun i la seva família desaparegueren. Durant un any, el govern xinès no va voler donar cap informació del lloc on eren el nen i els seus pares.
El 28 de maig de 1996, l’agència oficial de notícies xinesa Xinhua anuncià que Gendun estava “sota la protecció del govern a petició dels seus pares, degut al risc d’ésser segrestat pels separatistes”. En realitat, el 17 de maig de 1995 un grup especial de l’exèrcit xinès, en una operació sorpresa i amb aterratge de nombrosos helicòpters a l’aldea de Gendun, va aconseguir segrestar el petit lama i traslladar-lo a un lloc desconegut dins el territori xinès. Gendun Choekyi Nyima es convertia en el presoner polític més jove del món.
Setze anys més tard, encara ningú sap on és ni com es troba.
El 29 de novembre de 1996 el govern xinès anul·là el nomenament del Panchen Lama fet per SS. el Dalai Lama i, al mateix temps, anunciava el seu propi nomenament al càrrec de Panchen Lama en la persona de Gyaltsen Norbu, un nen de la mateixa edat que en Gendun i que, casualment, era el fill d’un membre del Partit Comunista Xinès.
La CONCENTRACIÓ PACÍFICA tindrà lloc des de les 18.00 hores fins les 19.00 hores davant el consolat de la República Popular de la Xina, el proper 17 de maig.
A la següent web: http://www.freepanchenlama.org podreu trobar informació sobre el Panchen Lama i diverses campanyes de sensibilització.

Us podem atendre, si desitgeu més informació, a la Fundació Casa del Tibet (93 207 59 66)

 

Compartir

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Tona Gusi

Tona Gusi

Fundadora i Co-coordinadora de La Independent. També és psicòloga menció en Psicologia d'Intervenció Clínica i menció en Psicologia del Treball i les Organitzacions.

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

La crisi mundial i el dilema de la migració

Ja fa més d’una dècada, recentment acabat el batxillerat i sense poder cursar estudis a...

Estat Espanyol: 7N cap a la Marxa / La Independent / Notícies Génere

A la recta final de la Marxa a Madrid del 7N per l’eradicació de la...

Els punys de Jennifer Salinas*

*Publicat parcialment a La Malhablada, revista feminista Mujeres Creando de Bolivia Jennifer Salinas (Foto: El...