Dilluns 02 octubre 2023

Dilluns 02 octubre 2023

Compartir

COMUNICAT DE L ‘ASSOCIACIÒ de DONES JURISTES

  

El dia 25 de Novembre es commemora el “Dia Internacional per a l’eliminació de la violència contra la dona”.

El Dia Internacional per a l’eliminació de la violència contra les dones és el moment de l’any en el qual de forma específica s’estudia, parla, debat i denuncien les violències que pateixen les dones en el món, i aquí, de forma concreta, les que pateixen les dones del nostre país.

 

És el moment de fer una valoració de les lleis de que ens hem dotat, per a afrontar la terrible lacra que segueix assotant el nostre país, a pesar dels avançaments aconseguits, amb l’esforç i la lluita de tantes persones progressistes.

Totes les persones especialistes i tècniques coincideixen en senyalar el relaxament en l’aplicació de la llei, malgrat d’haver estat aprovada unànimement en el Parlament, essent la llei que més recursos d’inconstitucionalitat ha acaparat.

Avui l’atzar i la sort tenen un paper molt més determinant que la llei i la raó, quan es jutgen casos de violència o litigis de família. No es concedeixen les ordres de protecció o d’allunyament necessàries que protegeixin adequadament a les dones i als seus fills. Hi ha una nova arma, que es coneix tècnicament com a “prova diabòlica” perquè és d’impossible demostració, quan la carga de la prova la tenen les víctimes.

Hi ha Jutges/ses, Magistrades/ts que absolen als agressors quan arriben els casos a les Audiències, després d’ haver estat condemnats en 1ª Instancia, cosa que dóna ales als maltratadors, sentint-se recolzats en el seu comportament violent i enfonsa a les víctimes en una nova voràgine de més violència, de por, d’autodesvalorització, de impotència.

El Tribunal Suprem diu en una de les seves sentències, de 2.009, que l’agressió masclista no s’ha de considerar necessària i automàticament com a violència de gènere, perquè “es pot deure a una trifulga matrimonial, en la qual pot no haver dominació de l’home sobre la donar”: Per exemple, dormir a la catifa, a terra del dormitori, mentre que l’espòs dorm al llit, no és prova de “dominació”. No es donen ordres d’allunyament en casos de persones benestants, de classes mitges altes, perquè hi ha jutges que entenen que l agressor ja ha passat suficient vergonya, d’haver de contestar a una denuncia, i que segur que abandonarà el domicili familiar i ja acabaran els mals tractes.

En la web “donesjuristes.cat” es poden trobar les Conclusions de les Jornades que sobre Violència realitzarem els dies 2 i 3 de juny passat “Ley 1/2004 de medidas integrales contra la violencia de Género: Análisis de 6 años de aplicación”, en les quals varen intervenir juristes de reconegut prestigi .

Precisem de juristes millor preparats, en qüestions de violència de gènere: els jutges, fiscals, advocats, els funcionaris que intervenen en aquests processos han de tenir coneixements concrets sobre violència de gènere i una empatia envers les víctimes que precisen que se les acolli i se les protegeixi, no que se les revictimitzi, perquè en ocasions acaben essent jutjades elles: si obraren bé, es podrien haver pogut evitar l’agressió….

Las xifres de violència en el sí de la família són esborronadores (“la llar és un lloc 9 vegades més perillós per a les dones que el carrer i la violència masclista és el crim encobert més gran del món, més que les morts per accidents i el càncer junts”, diu la ONU). I el número de dones que moren cada any a mans del seu company) marit ex-marit/company no baixen, a pesar de les lleis de què ens hem dotat. Se segueixen justificant les agressions i fins i tot les morts, amb arguments peregrins: Ningú mereix rebre cops i menys la mort a mans de la seva parella.

Utilitzem el Dia Internacional per a l’eliminació de la violència contra les dones per a reflexionar tots, homes i dones, estaments públics, legisladors i els juristes que apliquen la llei, i posem les eines necessàries per a lluitar contra la terrible lacra a la qual hem de vèncer, perquè mentre segueixin morint cents de dones i altres pateixin en la seva llar un infern, el país no podrà anomenar-se democràtic ni avançat.

Montse Fernàndez Garrido, VicePresidenta de Dones Juristes.

Compartir

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Tona Gusi

Tona Gusi

Fundadora i Co-coordinadora de La Independent. També és psicòloga menció en Psicologia d'Intervenció Clínica i menció en Psicologia del Treball i les Organitzacions.

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

La Possibilitat de L’Impossible

Per Montserrat Moreno Marimón, escriptora Els treballs de recerca feministes, desenvolupats en diferents disciplines, han aportat...

Barcelona: IV Premi de Periodisme Feminista María Luz Morales / La Independent / Notícies gènere

LA CIBA. Espai de recursos per a dones, innovació i economia feminista i l’Observatori Cultural...

UAB: Congrés Internacional Feminisme i Migració. Intervenció Social i Acció Política

Fins 15 de desembre   Primera inscripció: Congrés Internacional Feminisme i Migració. Intervenció Social i Acció...