Diumenge 30 juny 2024

Diumenge 30 juny 2024

Compartir

COMUNICAT DE CALALA

Nota de premsa amb motiu del 25 de novembre, Dia internacional per a l’Eliminació de la Violència contra les Dones, en la s’informa que Calala-Fons de Dones se suma a la Campanya Internacional 16 dies de Activisme contra la Violència de Gènere i convida a donar suport a les organitzacions de defensores de drets humans a la regió d’Amèrica Central, agrupades a la Iniciativa Mesoamericana de Mujeres Defensoras de Derechos Humanos.

 

Ajuda’ns a acabar amb la persecució a les Defensores de Drets Humans a Centreamèrica

Calala – Fons de Dones se suma a la Campanya 16 dies d’activisme contra la violència de gènere donant suport a la Iniciativa Mesoamericana de Defensoras de Derechos Humanos

• La violència de gènere causa més morts que la suma de totes les defuncions per guerres, càncer, malària i accidents de trànsit al món .

• La violència contra les dones té una dimensió internacional, intergeneracional i interclassista. Una de cada tres dones ha estat o serà objecte de violència física, psicològica i sexual al llarg de tota la seva vida .

• Les amenaces de mort explícites a les defensores de drets humans són una de les principals formes de violència a la regió de Centreamèrica .

• 15 defensores de drets humans van ser assassinades a Guatemala, Mèxic i Hondures el 2010 ..

Aquest 25 de novembre, Dia internacional per a l’Eliminació de la Violència contra les Dones, el Fons de Dones Calala se suma a la Campanya Internacional 16 dies de Activisme contra la Violència de Gènere i us convida a donar suport a les organitzacions de defensores de drets humans a la regió d’Amèrica Central. Des de 2011, Calala dóna suport a la Iniciativa Mesoamericana de Mujeres Defensoras de Derechos Humanos, organització que visibilitza el treball de les activistes pels drets humans (DDHH) a la regió de Centreamèrica, capacitant i brindant la protecció específica que la seva activitat requereix. Aquest 2012, Calala–Fons de Dones ha mobilitzat 45.000 € per la Iniciativa, amb el suport de l’Agència Catalana de Cooperació.

Les defensores de DDHH són dones que exerceixen el seu dret a “promoure i procurar la protecció i realització dels drets humans i les llibertats fonamentals en els àmbits nacional i internacional”, el que inclou els drets “civils, polítics, sexuals i reproductius, econòmics i culturals “de les persones. De fet, la vivència en pròpia pell de la “discriminació per motius de gènere” genera en moltes dones un “fort compromís i empatia amb altres dones” que els porta a involucrar-se en processos col•lectius de defensa de DDHH . Les defensores de DDHH recullen informació sobre violacions de drets humans per part de diferents actors (exèrcit, paramilitars, guerrilla, narcotraficants, grups religiosos, multinacionals…), la difonen i denuncien aquestes violacions per aconseguir la rendició de comptes i la fi de la impunitat; acompanyen i donen suport a les víctimes, fan tasques d’educació i capacitació en matèria de DDHH i lluiten per l’aplicació dels tractats internacionals de drets humans presentant demandes davant diferents organismes competents en la matèria .

La Campanya 16 Dies d’activisme contra la Violència de Gènere és una iniciativa que va llançar per primera vegada el Centre per al Lideratge Global de les Dones (CGWL) el 1991. Des d’aleshores, la Campanya, recolzada per UNIFEM (Unitat de l’ONU per a l’Equitat de Gènere i l’Empoderament de les Dones), manté el seu activisme global cada any, tot fent visible la violència contra les dones com a violació dels drets humans. La campanya va del 25 de novembre, Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència contra les Dones, al 10 de desembre, Dia Internacional pels Drets Humans. El 29 de novembre, Dia dels defensors i defensores dels drets humans, Calala crida a la solidaritat amb les defensores de DDHH a Centreamèrica, i l’1 de desembre, Dia Internacional de Lluita contra el VIH/sida, alerta sobre la feminització de la pandèmia.

Calala-Fons de Dones és una fundació feminista d’àmbit estatal, que promou els drets, la participació i l’empoderament de les dones, particularment a Llatinoamèrica i el Carib, però també a l’Estat espanyol, a través de la mobilització de persones i recursos per enfortir les seves organitzacions, xarxes i moviments. Calala treballa per aconseguir una forma alternativa de redistribució de la riquesa entre els països del Nord i els del Sud, que permeti a tots, especialment a les dones, avançar cap a la justícia i el canvi social. Calala dóna suport als col • lectius de dones que es troben en major risc d’exclusió i vulneració de drets, de manera que treballa sobretot amb organitzacions de dones joves, indígenes, migrades, treballadores domèstiques i sexuals.

Més informació:

Maria Palomares Arenas, directora executiva: 93 301 17 93; www.calala.org

El Diagnóstico sobre Violencia contra Defensoras de Derechos Humanos en Mesoamérica, (Iniciativa Mesoamericana de Mujeres Defensoras de DDHH, 2010 està disponible per a consultes de mitjans de comunicació a l’oficina de Calala a Barcelona.

Compartir

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Picture of Tona Gusi

Tona Gusi

Fundadora i Co-coordinadora de La Independent. També és psicòloga menció en Psicologia d'Intervenció Clínica i menció en Psicologia del Treball i les Organitzacions.
Search

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

Catalunya. Estat Espanyol: Inés Martín Rodrigo guanya el Premi Nadal 2022

Per Alina Rudel. AmecoPress La periodista i escriptora s’alça amb el guardó per la seva...

Dona Crea-Crea Mujer 2023, torna la creació escènica amb nom de dona

El Festival DONACREA CREA MUJER s’inaugura el divendres 17 de novembre i tindrà lloc cada...

Lesbianes, mai no existirem?

OPINIÓ De Safo a Martina Navratilova, quantes lesbianes coneixes? Pregunto a les classes de...