Dimarts 20 febrer 2024

Dimarts 20 febrer 2024

Compartir

Cinc dones i dos col·lectius femenins rebran enguany la Creu de Sant Jordi

El Govern de la Generalitat de Catalunya ha acordat concedir la Creu de Sant Jordi a 29 personalitats i 15 entitats que s’han destacat pels serveis prestats a Catalunya en la defensa de la seva identitat o, més generalment, en el pla cívic i cultural. L’acte de lliurament tindrà lloc el proper dia 27 d’abril, a les 19 hores, al Saló Sant Jordi del Palau de la Generalitat. Cal denunciar públicament la minsa selecció de premiades, tant en la categoria de personalitats com d’entitats. Des de La Independent, però, volem visibilitzar el treball de les dones que rebran el guardó:

Montserrat Figueras i Garcia (Barcelona, 1942): Soprano.

 

 

Per la seva valuosa contribució a la recuperació de la música antiga, amb una trajectòria estretament vinculada a Jordi Savall, amb el qual ha fundat grups com Hespèrion XX, la Capella Reial de Catalunya i Le Concert des Nations, a més del segell discogràfic Alia Vox. La seva exigència, sensibilitat i talent artístic han merescut reconeixement internacional.

 

 

Maria Dolors Bassols i Teixidor (Banyoles, 1935): Mestra. En reconeixement a la seva valuosa trajectòria, posada al servei de la formació i del creixement personal de la infància i de la joventut, i dedicada també a la formació de les persones educadores. Cal destacar la tasca que ha dut a terme com a presidenta de l’Associació Professional Serveis Educatius de Catalunya.

 

Montserrat Colomer i Salmons (Barcelona, 1922): Treballadora social. En reconeixement a la qualitat de la seva atenció, des de la ciutat de Barcelona, a les persones i els entorns que pateixen majors necessitats. I també per una tasca investigadora i docent que ha contribuït al desenvolupament social del nostre país a partir de l’aplicació de noves tècniques professionals.

 

aconcepcio_ferrer_ok

 

Concepció Ferrer i Casals (Ripoll, 1938): Política. Per la seva trajectòria dins del catalanisme i de l’europeisme i especialment per haver estat una de les primeres diputades catalanes al Parlament Europeu. En l’àmbit internacional ha estat, entre d’altres càrrecs, vicepresidenta de la Unió Mundial de Dones Demòcrata Cristianes. És autora de llibres de temàtica europeista.

 

Maria Dolors Renau i Manén (Barcelona, 1936): Psicòloga, pedagoga i política. Per la seva tasca en aquests àmbits i especialment per haver estat una de les primeres diputades catalanes al Parlament Europeu. Dirigí l’àrea de Relacions Internacionals de la Diputació de Barcelona i l’escola d’educadors especialitzats Flor de Maig. També ha estat diputada al Congrés i ha presidit la Internacional Socialista de les Dones.

aMaDolorsRenauok

 

Col·lectiu de Dones en l’Església: En el vint-i-cinquè aniversari d’un grup de reflexió i d’acció que treballa per aconseguir una major presència de les dones en els òrgans de direcció de l’Església Catòlica. Per la importància que aquest objectiu té per a la comunitat cristiana, d’acord amb uns valors d’igualtat, fraternitat i justícia que, en la nostra època, són àmpliament compartits.

 

Congregació de Germanes Carmelites de la Caritat–Vedruna: Per la destacada tasca que, des de fa cent vuitanta-cinc anys, realitzen a Catalunya, singularment en el sector educatiu. En tot aquest temps, diverses generacions s’han beneficiat de la línia pedagògica de la institució -continuadora de l’obra de la religiosa Joaquima de Vedruna- i del seu compromís amb les persones.

Compartir

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Search

There is no Event

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

Barcelona: CONFERÈNCIA: El diari d’Eva Heyman, 1944 / La Independent / Notícies gènere

L’escriptor Mihály Dés, fundador de la revista de cultura Lateral, impartirà la classe magistral titulada “Viaje...

Najat El Hachmi guanya el Premi Sant Joan 2015

    L’escriptora Najat El Hachmi, és la guanyadora amb la novel·la “La filla estrangera”...

Barcelona: Exposició fotogràfica de Laia Abril: Sobre l’avortament / La Independent / Notícies Gènere

Una història de misoginia – Capítol U: sobre l’avortament i les repercussions de la falta...