Divendres 19 abril 2024

Divendres 19 abril 2024

Compartir

Cinc cineastes denuncien les violències a Guatemala

Barcelona ofereix cinc pel·lícules d’aquest país centreamericà al Pati Llimona

A partir del 30 d’octubre es podrà veure gratuïtament a Barcelona, al Centre Cívic Pati Llimona http://www.bcn.cat/centrecivicpatillimona/, una mostra de cinema sobre Guatemala. L’associació cultural Crearte ha programat cinc pel·lícules que ofereixen un retrat actual, violent i emocional però també històric, de la realitat present i passada de Guatemala a partir de la mirada de directors de cinema com Verónica Riedel, Luis Argueta i Sergio Ramírez, entre d’altres.

A través d’aquestes filmacions, algunes en forma de documental i d’altres en forma de ficció, mostren diferents “relats intensos, emotius, interessants i captivadors”, com assenyala l’equip organitzador Crearte (http://www.creartebarcelona.org/). Aquestes pel·lícules tracten temes relacionats amb diferents violències quotidianes: la separació obligada de les famílies per les lleis de migració dels Estats Units, drames personals motivats pel tràfic de drogues, o el descobriment d’importants dades de la repressió militar exercida contra les comunitats indígenes i camperoles d’aquest país durant la llarga guerra que va acabar amb la signatura de la Pau el 1996.

Els arxius d’una tragèdia

L’alemany Uli Stelzner explica què son aquests arxius a la pel·lícula L’Illa, de 2009, (Veure tràiler de La Isla a Youtube). L’illa respon al nom del recinte dels comandaments de la Policia Nacional de Guatemala on es van trobar més de 80 milions de documents històrics del país i també de la guerra civil i de la repressió interna exercida contra la població camperola i indígena durant dècades.

Càpsules, de 2011, (Veure tràiler de “Cápsulas” a Youtube) és el nom de la pel·lícula que ha dirigit Verònica Riedel i reflecteix, amb la mirada d’un nen de 12 anys, com ‘afecta a la seva família l’economia de la droga i la manca de valors socials. Guatemala és avui un dels corredors de tràfic de drogues cap als EUA més importants al món.capsulas-cineguate1-300x199_baixa

Una altra de les filmacions dures és la del director Luis Argueta, titulada AbUSAts: La batuda de Postville, (Veure tràiler de AbUSed: La Redada de Postville a Youtube). Postville és una ciutat de l’estat nord-americà d’Iowa on, en aplicació de les lleis de migració, van organitzar un aparatós operatiu el 12 de maig de 2008. Aquell dia van arrestar 389 persones estrangeres i indocumentades, la majoria guatemalenques, que treballaven en una planta processadora de carn kosher. La situació va acabar en la deportació d’aquestes persones, però no de les seves filles i fills que es van quedar sols als Estats Units donat que eren ciutadans nascuts a aquell país. Amb això, es fa palès que “es trepitja la Constitució” [nord-americana] i no s’efectua “el degut procés a més d’ignorar els drets laborals i humans dels treballadors emigrants”. La monja sister Mary ho diu molt clar en aquest documental, assegura que aquell dia es va generar “una onada de devastació i por per la separació de les famílies”.

 

 

Sobre fe, esperança i resistència

La següent pel·lícula del cicle retrata l’experiència real del camperol Tomás Choc la filla del qual, Lucía, va ser segrestada gairebé de bebè per l’exèrcit guatemalenc. El pare va anar anotant en un quadern tota la seva experiència de lluita, resistència i supervivència “amb l’esperança de poder lliurar-lo algun dia a la seva filla”. Aquest film s’anomena Distància i és de 2011, (Veure tràiler de Distancia a Youtube). Dirigida per Sergio Ramírez, ha estat guardonada amb el premi a millor pel·lícula i millor direcció al Festival de l’Havana de Nova York el 2012.

I finalment, la pel·lícula Fe, de 2011, dirigida per Alejo Crisóstomo (Veure tràiler de Fe a Youtube) en la que s’explica com un pastor evangèlic s’introdueix a una de les presons de la capital de Guatemala per predicar però, alhora, tractarà d’entendre les motivacions d’un jove pescador que va matar una noia de 13 anys.

Compartir

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Tona Gusi

Tona Gusi

Fundadora i Co-coordinadora de La Independent. També és psicòloga menció en Psicologia d'Intervenció Clínica i menció en Psicologia del Treball i les Organitzacions.
Search

There is no Event

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

Txell Feixas, Premi Nacional de Periodisme i Mitjans de Comunicació

Txell Feixas, periodista col·legiada, guanya el guardó de la Generalitat de Catalunya pel seu rigor,...

La Trata creix per la desigualtat entre els gèneres i la manca d’igualtat d’oportunitats

Així ho recull la guia sobre trata amb fins d’explotació sexual presentada per secretària d’Estat...

ICD: Actes institucionals a Catalunya

El proper divendres 25 de novembre, Dia internacional per a l’eliminació de la violència envers...