Diumenge 23 juny 2024

Diumenge 23 juny 2024

Compartir

Chemor Ruiz: És estratègic i urgent eradicar la pobresa

 

Foto:revistaamiga.com

És estratègic eradicar la pobresa i la desigualtat, garantir els drets humans, posar-los al centre i atendre l’economia de la cura, afirma Patricia Chemor Ruiz, Secretària General del Consejo Nacional de Población (CONAPO), quan es refereix als acords de Montevideo 2013.

Consens que planteja 100 mesures per aconseguir el desenvolupament d’Amèrica Llatina i el Carib.

La funcionària, presidenta de la Segona Reunió de la Conferència Regional sobre Població i Desenvolupament d’Amèrica Llatina i El Carib que se celebra a la ciutat de Mèxic, va dir que és impostergable garantir a la joventut condicions de vida i urgent atendre la situació dels pobles indígenes.

A la regió hi ha 85 milions d’afroamericans, 44 milions d’indígenes, 71 milions de persones adultes, 107 milions de nens i nenes, 111 milions d’adolescents, 106 milions de joves i 108 milions de migrants, va afegir la servidora pública.

 La secretària general de CONAPO va destacar que els acords de Montevideo van comprometre als governs a eliminar la discriminació, el racisme i canviar la cara de pobresa i desigualtat.

Aquesta reunió, que acabarà dijous vinent, farà un balanç del que s’ha aconseguit i examinarà, amb una guia precisa, com desenvolupar polítiques públiques per fer front als canvis poblacionals.

Un aspecte substantiu és que als països de la regió es garanteixi la justícia, el desenvolupament lliure de la infantesa i l’apoderament de les dones.

En el seu moment la vice ministra de Salut d’Uruguai, Cristina Lustemberg, va afirmar que el seu país, així com Canadà, tenen les taxes més baixes de mortalitat materna a Amèrica. No obstant això, va afegir que el govern d’Uruguai enfronta altres problemes com l’envelliment, però han aconseguit avenços en l’accés als serveis amb qualitat de salut sexual i reproductiva, i treballen per eliminar la violència contra les dones i el feminicidi.

Com a convidada especial, ja que l’última reunió de Població i Desenvolupament es va realitzar a la capital uruguaiana, Montevideo, va afirmar que cal pensar en les nenes i els nens, fins a 48 mil neixen cada any al seu país, que no té més de tres milions i mig d’habitants.

Cristina Lustemberg va explicar que a l’Uruguai hi ha un sistema nacional de cures, aquests assumptes -va dir- hauran d’examinar-se en la reunió iniciada avui a Mèxic, perquè s’estenguin a tot el continent.

A la inauguració d’aquesta reunió hi van assistir vuit secretaris d’Estat i una dotzena de titulars del gabinet ampliat del govern d’Enrique Peña Nieto, entre elles, la presidenta de l’Institut Nacional de les Dones, Lorena Cruz Sánchez, que dijous coordinarà la taula de gènere d’aquesta reunió.

 

Compartir

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Picture of Amada Santos

Amada Santos

Fotoperiodista i Socióloga. Activista Feminista, Defensora DDHH i Cooperant. Presidenta de la XIDPIC.Cat. Co-coordinadora i Editora de La Independent. Coordinadora Internacional a la RIPVG
Search

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

Granollers: DOCUMENTAL “DONES, RESISTÈNCIA I EXILI, EN LA VIDA QUOTIDIANA”

Llibreria La Gralla – NotíciesPRESENTACIÓ AUDIOVISUAL  PROJECCIÓ DEL DOCUMENTAL“DONES, RESISTÈNCIA I EXILI, EN LA VIDA...

Tere Molla buena

Temors i dubtes

OPINIÓ Avui més que una reflexió exposaré els meus dubtes i les meves pors...

Crida a l’acció de la Campanya pel Dret a l’Avortament

8 de febrer de 2012 ***************************** 1985. Seqüela. El nostre cos, la nostra terra. Les...