logo surt

Compartir

Catalunya: Surt fa formació per llocs de feina inclusius amb persones trans, intersex i no binàries

L’informe del projecte europeu Inclusion 4 all centrat en Catalunya detecta que cal més esforços per promoure la igualtat d’oportunitats a l’àmbit laboral amb més capacitació i sensibilització de professionals de recursos humans per prevenir la discriminació de les persones trans, no binàries i i intersex als entorns de treball.

Tal i com exposen des de Surt “la discriminació en l’àmbit laboral per raó d’orientació sexual, identitat o expressió de gènere està prohibida per normativa a Catalunya. Tot i així, els estudis demostren que les persones trans, intersex i/o no binàries freqüentment pateixen assetjament i exclusió en els entorns laborals, i també en els processos de selecció. Un dels objectius del projecte ha estat recollir informació sobre les experiències laborals de les persones trans, intersex i/o no binàries – inclosos els processos de cerca de feina – i detectar les seves necessitats i demandes en aquest àmbit”.

Alba Elvira, coordinadora de projectes de recerca de Surt afirma que: “La formació és urgent i hauria d’anar acompanyada d’accions específiques per fomentar l’empoderament i la sensibilització de les persones trans, intersex i/o no binàries en relació els seus drets i les possibles formes de resposta en cas de discriminació i exclusió laboral”

Segons l’informe l’àmbit en què es detecten més situacions discriminatòries són els processos de selecció i contractació de personal. El passing (identificació a simple vista de la condició trans), el nivell educatiu, la situació administrativa, la diversitat funcional, l’edat, entre d’altres, són alguns dels factors que encara poden limitar més les seves oportunitats de presència al mercat laboral formal.

Ja en els entorns laborals les persones trans, intersex i no binàries poden trobar-se ambients hostils, un tracte inadequat (per exemple obviar el pronom i el nom sentit o la revelació de dades confidencials). Les violències més usuals que pateixen són l’assetjament psicològic, verbal i sexual (en aquest ordre). I aquestes violencies les exerceixen membres de la plantilla i, en segon lloc, càrrecs superiors directes. Elvira confirma que la causa que hi hagi poques denuncies es deu a “la por a patir assenyalament o exclusió, la por a les represàlies laborals i la desconfiança envers el sistema”.

La recerca s’ha realitzat a través d’una enquesta en línia i d’entrevistes a persones trans, intersex i/o no binàries i, també a professionals de recursos humans i de l’ocupació, del sector públic i privat.

La formació que proporciona Surt contra la discriminació laboral a empreses i organitzacions i professionals de recursos humans, tant del sector públic com del privat, està enfocada a superar el desconeixement sobre com desplegar polítiques actives per garantir entorns laborals inclusius i i la prevenció de la discriminació envers les persones trans, intersex i no binàries. Aquesta formació es fa en una sessió de 4 hores, en dos dies i franges horàries diferents*.

*– Grup 1. Dijous 16 de juny de 10:00 a 14:00 hores
– Grup 2. Dijous 30 de juny de 15:00 a 19:00 hores

La formació combinarà una part més conceptual i una altra de pràctica, com l’anàlisi de casos pràctics. Cal inscripció prèvia.

El projecte “Inclusion4all, cap a llocs de feina inclusius”està finançat per la Unió Europea en el marc del programa Drets, Igualtat i Ciutadania. Està coordinat per l’organització Háttér (Hongria) i impulsat per una associació de 4 organitzacions més d’arreu d’Europa: la Fundació Surt (Espanya), la Universitat de Brescia (Itàlia), Transgender Netwerk Nederland (Països Baixos) i Zagreb Pride (Croàcia).

Compartir

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Tona Gusi

Tona Gusi

Fundadora i Co-coordinadora de La Independent. També és psicòloga menció en Psicologia d'Intervenció Clínica i menció en Psicologia del Treball i les Organitzacions.

També et pot interessar