Divendres 29 març 2024

Divendres 29 març 2024

Compartir

Catalunya: llibertat d’expressió i llibertat d’informació vers 1-O / La Independent / Notícies gènere

Davant el tancament de webs, el registre d’impremtes, la detenció de gent per posar cartells, la suspensió de debats, col·loquis i actes diversos, així com l’entrada i avisos a diaris com: Vila Web Nació Digital, El Nacional.Cat, El Punt Avui i Racó Català, són moltes les veus de les i dels periodistes que ho estan denunciat.

El Col·legi de Periodistes de Catalunya reclama: “Prou coaccions als mitjans de comunicació. Garanties per la #llibertatInformació” y recorda que “El dret a la informació de la ciutadania és un pilar bàsic per a la democràcia i per aquest motiu la feina del periodista és un servei essencial”. També exigeix respecte al Codi Deontològic “perquè defensa uns mitjans de comunicació lliures, plurals i democràtics”.

 

 

Entre d’altres fets, el dimarts 12, el dimecres 13, el dijous 14 es produien les notícies de registres a empreses d’impressió i al setmanari local El Vallenc, i el divendres 15 la Guardia Civil demanava la identificació a les i als periodistes que cobrien la informació al carrer o que eren al seus llocs de treball quan aquesta força de seguretat de l’Estat entrava a les redaccions dels diaris abans esmentats. El divendres 15 i el disabte 16 ha continuat la mateixa situació.

Així piulava la periodista Sara González  (@_Sara_Gonzalez_): “La Guàrdia Civil m’ha fet identificar amb el DNI i l’ha fotografiat. Insisteixo: som periodistes!!”

I deia la periodista Neus Tomàs (@neustomas) responen i retuitejant eldiario.es: “No, no és normal obligar a periodistes a identificar-se sense cap raó. I la resta no hauriem de callar”.

La presidenta de Col·legi de Periodistes Neus Bonet (@nbonet_catradi) exclamava a la matinada: “Tornem aquí? La foto és de Manel Armengol #llibertatdexpressio @VilaWeb @naciodigital @elnacionalcat @elpuntavui @racocatala.”

 

 

Foto Armengol

 Actuació policial el 1976 contra manifestants. Foto Manel Armengol.

 

Unes hores abans el Grup Barnils (@GrupBarnils) oferia una Guia de Drets Per a periodistes: “Sobre el dret a la informació, a la llibertat de premsa i a la intimitat. Guia de drets: Breu guia per a periodistes per la recta final a l’1-O.”

I el Col·legi de Periodistes de Catalunya anva fent el seguiment de la situació des del primer dia d’intervencions policials:

“@periodistes_cat Prou coaccions als mitjans de comunicació. Volem garanties per la #llibertatInformació i respecte per la feina dels i les periodistes”.

@periodistes_cat denuncia les intolerables intromissions coactives de tribunals que posen seriosament en risc llibertat expressió i premsa”.

A @periodistes_cat condemnem registres a les redaccions. La informació, i el periodisme, és un dret ciutadà fonamental per la democràcia”.

“@periodistes_cat Els mitjans privats reben la visita de la Guàrdia Civil: @elpuntavui, @VilaWeb, @racocatala i @naciodigital”.

Finalment ahir, 14 de setembre” El Col•legi de Periodistes de Catalunya treia un Comunicat on exigeix respecte al Codi Deontològic ” perquè defensem uns mitjans de comunicació lliures, plurals i democràtics”, encapçalat amb aquesta reflexió:

Reunida la Junta de Govern del Col•legi de Periodistes de Catalunya amb caràcter extraordinari, va analitzar la situació informativa excepcional que viu Catalunya des de mitjans d’agost. La Junta representa un col•lectiu de més de 4.000 professionals, amb maneres de pensar diverses, però unides de manera voluntària per un element comú; la defensa del Codi Deontològic. Per aquest motiu es va acordar emetre un posicionament conjunt, insistint en la necessitat de defensar de manera escrupolosa el Codi Deontològic. ( Llegiu el Comunicat a La Independent).

En compliment d’aquest acord de la Junta, el comunicat destaca que “l‘actual situació jurídico-política que viu el país fa més necessari que mai recordar la necessitat de preservar un periodisme lliure d’ingerències de cap tipus: política, judicial o policial” i afirmen que cap situació, per excepcional que sigui, “ha de comportar un pas enrere a la llibertat d’expressió, un dret fonamental recollit a la Declaració Universal dels Drets Humans”. Recorda que : “Els professionals de la informació no poden estar subjectes a directrius de cap mena que limitin la llibertat de premsa”.

I entre d’altres valoracions i indicacions es recorda a les i als periodistes els principis bàsics de la  professió que recull el Codi Deontològic, la voluntat de defensar uns mitjans de comunicació lliures i responsables en el marc d’una societat plural i democràtica.

Recorda el Comunicat que l’exercici lliure de la professió no pot patir cap restricció, per excepcional que sigui la situació i de denuncia qualsevol interferència “vingui de la instància que vingui, especialment quan s’assenyala públicament i es persegueixen professionals i/o mitjans de comunicació. És especialment greu quan aquestes pressions venen de càrrecs o institucions públiques”.


 

 

Compartir

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Tona Gusi

Tona Gusi

Fundadora i Co-coordinadora de La Independent. També és psicòloga menció en Psicologia d'Intervenció Clínica i menció en Psicologia del Treball i les Organitzacions.
Search

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

Sara 1

Cinc anys del govern d’ EPN: Recança

  OPINIÓ Llàstima de 47 anys de feminisme i la parafernàlia digna i neta, que...

Catalunya: Vaga deTotes! Totes a la vaga! / La Independent / Noticies de gènere

Conviden a totes les dones a participar en una assemblea oberta* de dones, lesbianes i...

Luz Gabás, Premi Planeta 2022 i Cristina Campos, finalista

L'escriptora aragonesa Luz Gabás ha obtingut el Premi Planeta 2022 amb la novel·la 'Lejos de...