Dilluns 15 juliol 2024

Dilluns 15 juliol 2024

Compartir

Catalunya: L’ICD: 25 anys de polítiques de dones / La Independent / Notícies gènere

El Govern de la Generalitat ha commemorat els 25 anys de l’Institut Català de les Dones (ICD), en un acte institucional presidit per la vicepresidenta del Govern, Joana Ortega, la consellera de Benestar Social i Família, Neus Munté, i la presidenta de l’ICD, Montse Gatell.

 

 

 

 

L’ICD i 25 anys de polítiques de dones

Quan l’ICD es va crear, l’any 1989, les polítiques de dones no existien. L’evolució d’aquestes polítiques ha portat a que, actualment, tot allò que fa l’Administració per a la ciutadania passa per una anàlisi prèvia de gènere, l’autoritat femenina i que el simbòlic femení sigui permeable a l’acció pública.

L’ICD s’ha convertit en un referent pel que fa a les polítiques de gènere i gaudeix d’un reconegut prestigi a Catalunya, Espanya i Europa. Ofereix atenció directa a les dones a través de les oficines que té en el territori, amb assessorament jurídic i psicològic. Posa a disposició de la ciutadania la Línia 900 900 120 d’atenció a les dones que travessen situacions de violència masclista, que està operativa dia i nit. A més, ha establert una estreta col·laboració amb ajuntaments i consells comarcals per impulsar l’atenció de proximitat. Aquesta col·laboració ha sugnificat l’establiment d’una Xarxa de 100 Serveis d’Informació i Atenció a les Dones que atén anualment a prop de 28 mil dones.

En la història de l’ICD cal destacar fites com l’impuls de la Llei 5/2008, de 24 d’abril, del dret de les dones a eradicar la violència masclista; la introducció de la perspectiva de gènere en l’àmbit normatiu, o la realització i divulgació del primer estudi sobre victimització femenina.

L’ICD també ha realitzat nombroses campanyes i programes de sensibilització contra la violència masclista. Destaquen especialment els programes adreçats a prevenir relacions abusives entre nois i noies adolescents i joves.

Altres actuacions són la recuperació i visiblització de les aportacions de les dones a la societat a través d’un catàleg d’exposicions itinerants, de publicacions especialitzades, estudis i actes, així com també la formació especialitzada adreçada a professionals, i l’impuls de l’associacionisme.

Compartir

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Picture of Amada Santos

Amada Santos

Fotoperiodista i Socióloga. Activista Feminista, Defensora DDHH i Cooperant. Presidenta de la XIDPIC.Cat. Co-coordinadora i Editora de La Independent. Coordinadora Internacional a la RIPVG
Search

There is no Event

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

Fins el 17 de juliol per presentar candidatures als X Premis Francesc Candel /La Independent/notícies gènere

Aquest dimecres 17 d’abril s’han presentat en roda de premsa les bases* dels X...

IDHC: 13è Curs de formació en drets humans per a actors del desenvolupament

El Curs està dirigit a cooperants al terreny, tècnics de gestió de projectes, mitjans de...

Les Dones Primer

LES DONES PRIMER. Impactes diferencials, propostes i lluites de les dones en situacions de...