Dimecres 21 febrer 2024

Dimecres 21 febrer 2024

Compartir

Catalunya. Estat Espanyol: Inés Martín Rodrigo guanya el Premi Nadal 2022

Per Alina Rudel. AmecoPress

La periodista i escriptora s’alça amb el guardó per la seva obra ‘Las formas del querer’, una oportunitat per ser publicada per l’editorial Destino, que pertany al Grupo Planeta

La periodista madrilenya Inés Martín Rodrigo ha obtingut el 78è Premi Nadal el passat dijous 6 de gener per la seva novel·la ‘Las formas del querer’, una obra que tracta la “memòria familiar i el poder transformador de la literatura”. Un manuscrit que Martín Rodrigo va presentar a concurs sota el pseudònim Candela Vázquez Soto, el títol del qual era ‘La vida que se fue’.

L’autora narra la història de la protagonista, Noray, que pateix una crisi emocional a causa d’“un dol inconsolable”. Un succés que l’obliga a refugiar-se en les paraules, descobrint així el seu efecte reparador quan comença a escriure una novel·la. “Com he fet jo tants cops”, ha recordat l’escriptora. Una trama que transcorre des de la Guerra Civil fins a començaments del segle XXI relacionada amb la realitat del moment. “Vaig decidir escriure aquesta novel·la buscant una mica de llum en mig dels temps tan foscos que ens està tocant viure, i no només per la pandèmia”, recalca. Per aquest motiu, la periodista ha volgut dedicar aquest premi a la seva mare, Aurora, que va morir quan tenia 14 anys. I a la seva editora, Belén Bermejo, que va morir el 2020. “La prova evident que les ficcions que inventem per a nosaltres mateixos, de vegades es fan realitat”, afegeix.

El certamen, convocat per l’editorial Destino, fou organitzat únicament per als mitjans de comunicació a l’Hotel Palace de Barcelona, sense la tradicional vetllada literària per segon any consecutiu a causa de la pandèmia.

Tot i això, la guanyadora ha estat molt agraïda de rebre el premi aquest any, dotat amb 18.000 euros, ja que és el centenari del naixement de l’escriptora Carmen Laforet. “La primera escriptora que va guanyar el Nadal encara que més aviat podríem dir que va ser el Nadal el que va guanyar Carmen Laforet”, ha afirmat Martín Rodrigo.

El jurat ha estat format per les escriptores Alicia Giménez Bartlett i Care Santos (Premi Nadal el 2017), i els escriptors Lorenzo Silva (Premi Nadal el 2000) i Andrés Trapiello (Premi Nadal 2003), i Emili Rosales. Una decisió que ha deixat enrere cinc finalistes que són: Carolina Redondo Fernández amb l’obra ‘El somni de Newton’; Albertine Simonet, ‘Un amor propi’; Almudena López Molina amb “Com encendre un foc” i Marta Camino amb la novel·la “El teatre enmig de l’oceà”.

D’altra banda, el Josep Pla ha estat per al periodista Toni Cruanyes per la seva obra ‘La Vall de la Llum’. Un homenatge a la vida del seu avi ia tota una generació que va sobreviure a una guerra com a infants i han hagut de fer front a una pandèmia, va manifestar l’autor.

Foto: arxiu AmecoPress.

Compartir

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Search

There is no Event

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

Assassinat d’honor o crim bàrbar ?

   Llegiu l’article en la versió original en anglès: Honor Killing Or Barbaric Crime? El...

Josefina Aranda Bezaury ¿Nueva rectora de la UABJO?

Josefina Aranda Bezaury en busca de la excelencia académica Josefina Aranda Bezaury es doctora en Antropología...

Estat espanyol: Com van els drets humans? / La Independent / Notícies Gènere

  L’Estat espanyol serà avaluat respecte a quina és la situació dels drets humans en...