Diumenge 25 febrer 2024

Diumenge 25 febrer 2024

Catalunya: diferents mesures del Govern per millorar la salut sexual de les dones / La Independent / Notícies gènere

El Departament d’Igualtat i Feminismes implementa una Estratègia Nacional de Drets Sexuals i Reproductius per garantir una educació sexual feminista i amb perspectiva de drets. El Departament de Salut impulsa un Pla de millora de l’anticoncepció per noies menors de 29 anys i dones en situació de vulnerabilitat.

Segons les dades registrades del 2019 que disposa el Departament de Salut, actualment, prop d’un 24% de les dones en estat fèrtil té una segona interrupció de l’embaràs.

 

 

Els centres d’Atenció a la Salut Sexual i Reproductiva (ASSIR), informaran a les dones del nou Pla que s’implementarà a finals d’any amb 1 milió d’euros, i que facilitarà anticonceptius de llarga durada com l’implant subdèrmic o el DIU de coure. 

El conseller de Salut, Josep Maria Argimon,  ja va exposar al Parlament de Catalunya la intensió de continuar amb les polítiques de prevenció.

Per la seva banda, la conselleria d’Igualtat i Feminismes amb la consellera Tània Verge al capdavant, vol implementar un Estratègia Nacional de Drets Sexuals i Reproductius que posarà l’enfoc en què la informació sigui “accessible, veraç i contrastada, especialment pel que fa al dret a l’avortament”.  Verge vol: “una educació sexual feminista i amb perspectiva de drets, com a forma efectiva de prevenció dels embarassos no planificats i com a promoció d’una maternitat lliure decidida”.

La secretària de Feminismes, Montserrat Pineda, en la tasca de millorar la informació sobre l’avortament en els programes d’educació sexual a les escoles, afirma que:  “garantir el dret a l’educació en aquest aspecte, és imprescindible per tal de possibilitar que totes les dones i les persones gestants, i sobretot les més joves, puguin prendre decisions informades” i afegeix que cal: “eliminar l’estigma social i la criminalització que han de suportar les dones que avorten” .

 

Interrupcions voluntàries de l’embaràs a Catalunya

A Catalunya, l’any 2019 es van practicar un total de 21.926 interrupcions voluntàries de l’embaràs (IVE), 11.812 corresponien a dones d’entre 15 i 29 anys, el 70,35%  en una primera vegada mentre que un 20,85% ja se’ls havia practicat una interrupció voluntària de l’embaràs. La mitjana d’edat de les dones és de 29 anys i el 74,7% de les IVE es realitza abans de la setmana nou d’embaràs.

El 73,4% de les IVE realitzades corresponen a dones que viuen a la demarcació de Barcelona; el 9,4%, a dones de Girona; el 7,8%, a la de Tarragona; i el 4,0%, a la de Lleida. No totes les dones de Catalunya tenen la mateixa accessibilitat a aquesta prestació, per això el Departament de Salut treballa per corregir aquesta desigualtat ja que La Llei orgànica 2/2010, de 3 de març de la interrupció voluntària de l’embaràs garanteix, a tot Catalunya, l’accessibilitat a la prestació a totes les persones que ho sol·liciten.  

S’està treballant amb  l’IVE quirúrgic a Lleida sense prescripció mèdica al centre del SISCAT, la clínica MiNova Aliança. També està previst que es pugui realitzar un IVE quirúrgic a les Terres de l’Ebre.

 

Compartir

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Tona Gusi

Tona Gusi

Fundadora i Co-coordinadora de La Independent. També és psicòloga menció en Psicologia d'Intervenció Clínica i menció en Psicologia del Treball i les Organitzacions.
Search

There is no Event

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

Estat espanyol: Neix ‘Dones sense complexos’, un consultori en línia sobre anticoncepció i salut de les dones

En 48 hores es donarà resposta a cada pregunta sobre sexualitat i salut femenina en...

CONFERÈNCIA Biografia intelectual d’Iris Murdoch

El Seminari Filosofia i Gènere, del Grup de Recerca Consolidat Creació i Pensament de les...

L’Impem forma empresàries del Maresme perquè donin un impuls als seus negocis

El programa Dóna’t un impuls ha format 435 dones   L’Institut Municipal de Promoció Econòmica...