Dijous 25 abril 2024

Dijous 25 abril 2024

Compartir

Catalunya: Cal recordar a les dones periodistes a la República / La Independent / Notícies gènere

El passat 14 d’abril el grup República Feminista de Ca la Dona va organitzar un acte commemoratiu online amb motiu del 90è aniversari de la proclamació de la II República. 

 

L’acte “Dones periodistes a la República” volia rescatar i donar a conèixer el treball de les dones periodistes que van viure i exercir la seva pofessió durant la II República.

La xerrada va anar a càrrec de la periodista i antropòloga, Elvira Altés, autora del llibre “Les periodistes en el temps de la República” que va explicar l’aparició de les periodistes professionals en l’època republicana.

 

 

alt

 

Noms com el de la Maria Luz Morales, que va arribar a dirigir La Vanguardia quan va començar la guerra, Anna Murià, que també va dirigir Diari de Catalunya, al final de la contesa, Mercè Rodoreda, que fa una sèrie d’entrevistes als intel·lectuals de l’època a la revista Clarisme, Rosa Maria Arquimbau, que te una pàgina d’opinió Films & Soda, al diari La Rambla, o Irene Polo, una de les més brillants periodistes de l’època que va practicar diverses especialitats com el periodisme d’investigació, l’entrevista, etc., i encara s’hi poden afegir molts noms més, que tot i no haver rebut l’atenció i el reconeixement que mereixen esquitxen amb la seva firma els diaris de l’època republicana.

El moment polític va suposar una oportunitat per aquestes periodistes que ja escrivien en revistes femenines i en les pàgines i seccions adreçades a les dones per fer el salt a la premsa generalista tot construint nous discursos sobre els temes que marcava l’actualitat. E dret al treball, a l’educació, a ser elegibles i a votar, van ser alguns dels aspectes que van produir canvis en les mentalitats i en la legislació. Noves visions i grans esperances que estimularen les dones a emprendre nous camins com el del periodisme. L’acte de format virtual que va moderar la periodista Alícia Oliver va estar molt concorregut.

 

 

alt

 

 

X edició de la República Feminista

El grup de la República Feminista està format per diverses feministes de Ca la Dona que, des de fa 10 anys, pretenen recuperar, reconèixer i visibilitzar el paper i el treball de les dones en l’etapa de la II República. Al llarg d’aquests anys han tractat diverses temàtiques com les dones a l’exili, la deportació, les presons franquistes, les dones afusellades, el trauma de la guerra, les brigadistes, les mestres o les dones artistes.

El cartell és obra de Roser Pineda, i el punt i final de l’acte com sempre es fa cada any, encara que en aquesta ocasió va ser virtual, el va posar  la maga Glòria amb un número de màgia, que en cada funció adapta a la temàtica tractada.

[Per a comprar el llibre publicat a la coleccio Vaixells de Paper, del Col·legi de Periodistes consultar aquest enllaç]

Compartir

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Julia López

Julia López

Periodista, amb més 40 anys d’experiència en el món de la comunicació i com a redactora de mitjans. Co-fundadora i coordinadora de l’Associació Món Comunicació (AMC).
Search

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

Minnesota, la vaga d’infermeres del sector privat més gran de la història dels EUA

Per Sara Lahm. Sinpermiso Durant els últims 14 anys, Kelley Anaas, de 37 anys, ha...

La violència masclista es reprodueix a les societats 2.0, l’espai natural dels joves

Diverses entitats perceben que els esforços per modificar els rols tradicionals de desigualtat entre l’home...

Parir en temps de COVID-19, la incertesa

Per Ànima A. Ochoa Moctezuma. SemMexico  En els propers tres mesos, 537.000 dones hauran de...