Cancer de mama

Compartir

Catalunya: 979 dones van morir per cáncer de mama el 2017/ La Independent / Notícies Génere

Divendres passat 19 d’octubre, es va celebrar el dia mundial de càncer de mama. La incidència del càncer no cessa, és el tumor de mortalitat més freqüent en les dones. De l’últim període analitzat a Catalunya, es va trobar que la supervivència de les dones amb càncer de mama és del 86.5%, gràcies al programa de detecció precoç i les millores en els tractaments. No obstant això, el càncer de mama va provocar la mort a 979 dones l’any passat.

 

 

A Catalunya, es van diagnosticar 4.516 casos de càncer de mama, que representen el 28% de tots els tumors malignes i tot i que ha disminuït un 2,6% cada any, es preveu que finalitzant el 2018 s’hauran diagnosticat 2.088.849 casos. D’aquests casos, el 22,6% van ser diagnosticats en dones majors de 74 anys. Aquest augment en dones de més edat s’explica, majoritàriament, per l’augment en la població de dones de més de 74 anys.

S’estima que l’any 2025 se’n diagnosticaran uns 4.877, dels quals un 23,7% seran dones majors de 74 anys. La supervivència als 5 anys de les dones diagnosticades de càncer de mama és del 86,5%, una supervivència similar a la dels països europeus.

 

Detecció precoç i circuit de diagnòstic ràpid

A més d’aquests dos factors -la detecció precoç i les millores en els tractaments-, el Departament de Salut ofereix a les dones el Circuit de diagnòstic ràpid que facilita, davant la sospita d’un càncer de mama, un diagnòstic i un inici de tractament ràpids , sempre respectant els temps necessaris per a les proves diagnosticades cada vegada més complexes. A les Unitats de consell genètic s’atén a les dones i famílies amb un major risc de patir aquest tumor per oferi’ls-hi el seguiment més adequat al seu risc.

L’any passat es va convidar a 420.000 dones al programa de detecció precoç, un 66% hi va participar, permetent que es detectessin més de 1.200 tumors, bona part d’ells en fases inicials, quan la probabilitat de curació és superior.

De l’últim període analitzat a Catalunya es va trobar que la supervivència de les dones amb càncer de mama és del 86.5%, gràcies al programa de detecció precoç i les millores en els tractaments. No obstant això, el càncer de mama va provocar la mort a 979 dones l’any passat.

Mesures fonamentals per prevenir

La prevenció és un altre element bàsic per reduir l’impacte del càncer. Encara que no es coneixen les causes exactes del càncer de mama, el Codi Europeu contra el càncer recull un seguit de recomanacions per disminuir el risc de tenir un càncer de mama: mantenir un pes saludable i evitar l’obesitat -especialment després de la menopausa-, practicar activitat física regularment, reduir el consum d’alcohol i practicar la lactància materna.

De fet, donada la bona supervivència general d’aquest tumor, s’ha demostrat el benefici de mantenir un pes saludable i practicar activitat física regularment fins i tot després d’haver-ne patit un.

Compartir

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

També et pot interessar