Divendres 31 maig 2024

Divendres 31 maig 2024

logo Women for Independence

Compartir

Carolyn Leckie, independentista escocesa: La independència és amb les dones o no serà

La democràcia a Escòcia és una gran oportunitat de prendre el control i el poder. És una valuosa oportunitat d’escriure una nova Constitució on la igualtat de gènere sigui el seu fonament principal, sobretot d’escriure un nou futur per al nostre país.

 wfi1

 Carolyn Leckie amb altres companyes activistes de Women for Independence. © WFI

Aquesta setmana, La Independent ha dialogat amb Carolyn Leckie, activista i representant de Women for Independence (WFI), que va ser a Barcelona compartint la seva experiència col·lectiva amb diversos grups de dones. Carolyn és una dona amb molta energia, clara en les seves idees i amb la ferma convicció que tot procés d’independència ha de passar primer per la independència de les dones.

Women for Independence és una xarxa oberta i diversa de dones que tenen com a objectiu millorar la seva representació en la vida pública i política de tota Escòcia. Compta amb més de quaranta grups locals actius, fins i tot després de culminat el procés del referèndum. Des que es va fundar, a principis de 2012, han treballat incansablement per les causes de la independència d’Escòcia i per generar canvis constitucionals que puguin consolidar la democràcia, amb la implicació protagònica de les dones en els espais de decisió.

Explica’ns com sorgeix Women for Independence.  Per què les dones decideixen participar en el procés d’independència d’Escòcia?

Tot va sorgir el gener de 2011. Vam estar reflexionant un grup de dones amb idees similars en relació a la necessitat estratègica de tancar la bretxa de gènere en el procés independentista, de comprendre que les dones havíem de implicar-nos de manera protagònica. A més, teníem poca confiança en l’èxit d’una campanya liderada només per homes, que es presentaven amb vestit i corbata en els mitjans televisius. També consideràvem que les dones necessitaven d’una organització autònoma, que pogués donar poder a les seves capacitats en la recerca de la seva pròpia independència. I després d’un procés de diàlegs col·lectius amb diversitat de dones va sorgir WFI a Escòcia. 

wfi2

Assemblea de dones. © WFI

Quins són els punts clau de l’agenda de les dones per la independència?

El Govern del Regne Unit amb les retallades d’austeritat ha impactat de manera desproporcionada damunt les dones. Cada vegada són més dones, nens i nenes que pateixen la pobresa. Per a nosaltres, aquest Govern no estava funcionant i no està funcionant. Per això, la democràcia a Escòcia és una gran oportunitat de prendre el control i el poder. És una valuosa oportunitat d’escriure una nova Constitució on la igualtat de gènere sigui el seu fonament principal, sobretot d’escriure un nou futur per al nostre país. Aquesta és la nostra gran motivació.

WFI està impulsada només per feministes? Com s’han organitzat?

No. Nosaltres deliberadament hem creat una organització oberta, inclusiva i pluralista per a totes les dones. Però no hi ha dubte que les nostres accions han estat i són feministes. I cada vegada més, les dones que s’han implicat activament s’identifiquen com a feministes. Sens dubte, aquest procés és important. Crec que l’experiència col·lectiva és un valor de milers de veus. Som una xarxa de grups locals autònoms. Cada grup de dones determina les seves prioritats locals. Recentment, ens hem reunit en una conferència de mil dones on, a través dels mitjans participatius, hem compartit diversitat de punts de vista sobre les prioritats estratègiques i organitzatives de WFI a nivell nacional.

Quin significat polític té per a les dones la independència escocesa? Les dones van participar-hi abans del procés de referèndum?

Sí. Les dones van estar involucrades activament. Han lluitat perquè les seves veus i prioritats es tinguin en compte. Moltes de nosaltres tenim experiència de militància en partits polítics i hem lluitat perquè la política incorpori objectius de gènere, com ara reconeixement de capacitats en igualtat, representació equitativa en els espais de decisió i visibilitat pública. Això ha afirmat en les dones la nostra convicció acte organitzar-nos.

En l’actualitat, després del resultat del referèndum, quin és el balanç que fas de la participació de les dones en aquest procés?

Crec que la participació de les dones ha millorat considerablement. La seva implicació protagònica i el perfil de lideratge han augmentat a través de la campanya. Hem guanyat poder, i els partits polítics i altres sectors de la societat ens reconeixen. Ara busquen la nostra cooperació i aprovació. La bretxa de gènere es va reduir amb el suport a la independència. La majoria de les dones menors de 55 anys van recolzar la independència i hem aconseguit un important impacte. 

wfi3

 Activistes. © WFI

La lluita per la independència en la història humana sempre ha tingut una participació activa de les dones. No obstant això, la participació de les dones ha estat invisible en els espais de representació i presa de decisions. Què va marcar la diferència amb la presència de les dones en aquesta lluita?

En general, el moviment ha estat divers i vibrant. Es va assegurar una amplitud de veus. Els principals mitjans de comunicació s’esforçaven per mantenir-se al dia i no només entrevistaven als portaveus habituals. Vam aconseguir millorar la presència de les dones a nivell mediàtic. Definitivament, aconseguirem una major igualtat de representació i participació en la campanya, en les reunions públiques i en els debats. Women for the Independence es va posicionar en el seu rol dins de la campanya pel sí.

Has assenyalat que la interpretació dels moviments socials per la independència a Escòcia, especialment de les dones, és prendre el resultat del referèndum com la consolidació d’un moviment independentista que mira cap al futur, i que no ha estat un fracàs. Quins són els reptes que haurà de consolidar aquesta iniciativa? Quin paper clau té WFI?

El moviment en el seu conjunt continua creixent. Ha començat un procés de canvi. La gent s’està mobilitzant per continuar amb el procés independentista. WFI continuarà lluitant i apostant per la implicació de les dones en la seva pròpia independència i per la independència d’Escòcia. El que segueix sent difícil és aconseguir un consens estratègic a través de tot el moviment, sobretot perquè tingui èxit, vibrant i divers. Aquest serà el principal desafiament.

La Independència té, en la població que l’impulsa, el desig d’un model diferent de país. Quin model de país per a Escòcia desitgen les dones?

En general, un sistema equitatiu, just, igualitari i extremadament democràtic. La consolidació de la democràcia és el més important. Per tant, no existeix un model específic. Escriure el nostre futur independent és el treball de la gent, és a dir, que sigui un projecte democràtic revolucionari.

Quin missatge donaries al moviment català de les dones per la independència? Quines lliçons apreses de WFI vols compartir amb les dones de Catalunya?

Que la Independència necessita les dones. I les dones necessiten la independència. L’alliberament de les dones és necessària per a l’alliberament nacional. Les dues vindicacions van unides i són inseparables. L’autonomia de les dones no és un obstacle per a la independència, és un mitjà per aconseguir-la. Els homes han de donar suport a la autonomia de les dones, si volen aconseguir l’autonomia del seu país i preparar el terreny per construir una societat igualitària en un nou país. L’alliberament no és només sobre el futur, es tracta de la forma en què practiquem la política d’avui. 

wfi4

 Activistes. © WFI

Compartir

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Search

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

Darreres paraules a Sara Zanghi

OPINIÓEl passat 10 d’abril, la poeta i novel·lista Sara Zanghi ens va deixar. Poc coneguda...

L’ICD endega la campanya #CorregimlaDesigualtat

La campanya #CorregimlaDesigualtat pretén reivindicar una Catalunya líder en la incorporació del talent de les...

maribel

La hipocresia dels governs occidentals i els refugiats i refugiades

OPINIÓ Centenars de milers de persones ofegades al mar, fugint dels conflictes armats i...