Dissabte 20 abril 2024

Dissabte 20 abril 2024

Compartir

Cap a l’1-O. Entrevista a Carme Forcadell, Presidenta del Parlament de Catalunya

 

 

video presentació – actualitat

 

Entrevistem la Presidenta del Parlament en una setmana clau i dies abans que el referèndum per l’autodeterminació de Catalunya es porti a terme. Han estat anys de propostes i mobilitzacions. Han estat setmanes de debats i accions polítiques en que Carme Forcadell ha estat una protagonista indiscutible, ara ella ens ho explica en primera persona per a La Independent.

Entrevista a Carme Forcadell, Presidenta del Parlament de Catalunya 

 

A partir del darrer debat parlamentari i la convocatòria del Referèndum, quin és l’ambient polític al Parlament i quin el treball que es desenvolupa?

És cert que l’ambient al ple va ser tens, fruit de les visions contraposades que hi havia. Però a fora de l’hemicicle això no és així, i les relacions són formals i correctes. En tot cas, donat el context, l’activitat legislativa és mínima fins després del referèndum. L’ambient és el propi d’una campanya de referèndum.

 

Com valora l’acció del Govern espanyol de les darreres setmanes. Quines són les accions que prendrà el Parlament en cas que no es pugui celebrar el referèndum tal com ordena fiscalia i el Govern central

M’hauria agradat que el Govern espanyol, davant una societat catalana que des de fa 5 anys demana un referèndum d’autodeterminació, hagués actuat com és propi de les democràcies avançades, com ho van fer els governs d’Anglaterra, o el Canadà envers un repte similar. Crec que el govern espanyol hauria d’haver acceptat acordar el referèndum. Malauradament, no ha estat així, i només hem rebut respostes judicials i policials que han vulnerat drets fonamentals.

Cal recordar que cinc dels set membres de la mesa hem rebut querelles; també els membres del govern; han amenaçat quasi 800 alcaldes; s’han prohibit actes polítics (a Catalunya i a diverses ciutats de la resta de l’Estat), s’han tancat més de 100 pàgines web, s’ha entrat a redaccions i impremtes; s’ha interceptat correspondència; s’han detingut càrrecs i treballadors del govern… En conclusió, hi ha hagut una clara ofensiva antidemocràtica per part de l’Estat.

Tanmateix, estic convençuda que el diumenge podrem votar de forma lliure, democràtica i pacífica, no contemplo cap altra possibilitat.

 

La querella de fiscalia contra la majoria de la Mesa del parlament no ha frenat una acció parlamentària considerada il·legal, en cas d’actuacions contundents contra el Govern quin serà el vostre paper?

Defensarem les institucions catalanes i continuarem al costat de les llibertats i els drets fonamentals. Volien que la Mesa fes de censora política de les diputades i diputats, i això és inacceptable en qualsevol democràcia. De la mateixa manera, enlloc del món s’entén que s’actuï contra governs per la celebració d’un referèndum o una consulta popular. El que està fent el govern espanyol reprimint la participació política és inaudit i impropi d’una democràcia.

 

Ha liderat des de la societat civil l’anomenat procés, ara el parlament té un paper clau i està entomant debats llargs, complicats i tensos, quin és el cost personal?

M’ha tocat exercir una responsabilitat complicada i exigent, a causa del context actual. I no és gens agradable rebre acusacions injustes, com les de ser parcial, quan crec que sempre he fet tot el possible i més per garantir els drets de totes i tots els diputats. Però això forma part de la lògica de la política partidista, i per tant, ja era previsible. L’avantatge és que des del primer moment sabíem que aquesta seria una legislatura curta i intensa, i saps que tot esforç val la pena.  

 

Diuen que la societat catalana està dividida. Què en pensa vostè i quins són els escenaris possibles des del 2 d’octubre.

La societat catalana ha estat, és i serà plural i diversa. La demanda d’un referèndum no ha dividit res, les urnes no divideixen, i així ho demostra la voluntat absolutament majoritària de la societat catalana de votar. El 2 d’octubre la societat continuarà plural i diversa, però haurà pogut exercir el seu dret a l’autodeterminació, sabrem què és el que vol la majoria de persones que participen políticament. I sigui quin sigui el resultat, Catalunya continuarà endavant.

 

Aquest diumenge on esperarà els resultats?

Estaré amatent als esdeveniments, i atenent els mitjans de comunicació internacionals al llarg de la jornada.

Compartir

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Drina Ergueta

Drina Ergueta

Periodista y antropóloga. Comunicación y feminismo son sus temas predilectos desde hace más de una década. Articulista en medios bolivianos y portales feministas de España/México.
Search

There is no Event

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

Finalitza Soledad Jarquín la gira internacional pel cas de feminicidi de María del Sol

Per Consorcio Oxaca Finalitza Soledad Jarquín la gira internacional després de judicialitzar el cas de...

Barcelona: Allò que una vida dibuixa / La Independent / Notícies Gènere

  En l’obra Per què veiem dinosaures en els núvols, les psicòlogues Montserrat Moreno i...

Que els infants no paguin la crisi!

Sota aquest lema, la FEDAIA fa un crida a unir esforços per combatre la pobresa...