alt

Compartir

Cal seguir lluitant pel lideratge de les dones a les tecnologies

 

Woman Lider Tic és la cinquena jornada internacional que organitza Dones en Xarxa a Barcelona.

El divendres 22 de novembre es va omplir la sala d’actes de Barcelona Activa. Unes cent persones hi van assistir per escoltar a dones ponents d’alt nivell, i van participar després de cada presentació i de cada una de les 5 taules que van tenir lloc durant tot el dia, que com en cada edició acaba amb la lectura amb la lectura d’un decàleg.

 

 

alt

 

 

 

Aquesta cinquena jornada internacional  #WomanLiderTic ha estat un espai inspirador per a les dones, que des de diferents àmbits de la tecnologia volen fer un pas endavant. Tal com va explicar Lourdes Muñoz Santamaria, la presidenta de Dones en Xarxa: “Malgrat que accedeixen més les dones a llocs de responsabilitat en el món de les tecnologies, però segueixen sent una minoria en la presa de decisió, tot i que les seves propostes tenen més influència cada vegada”. Aquesta trobada és una ocasió única per escoltar i tenir molt a prop a prestigioses dones “d’èxit”, ponents en el món de la tecnologia, que a través del seu exemple i a partir de les seves experiències i projectes, serveixin de mirall a altres dones i les animen a liderar projectes a l’àmbit TIC.+info a Dones en xarxa.

 

alt

Lourdes Muñoz

 

Soledad Guilera, Directora Executiva de Centre d’avaluació de polítiques basades en l’evidència” (cepe) de la Universitat Torcuato Di Tella, i docent de Ciutats Intel·ligents, va realitzar la ponència inaugural sobre el talent de les dones a l’àmbit digital. Ella ho te molt clar: “les dones tenen més habilitats de comunicació, el problema són les dificultats que troben pel camí. L’escletxa es corregeix només amb l’educació, cal invertir en equips multidisciplinaris, amb models a seguir”, i va remarcar que “la xarxa és fonamental per a créixer i aconseguir els nostres propòsits”.

 

Es necesari afavorir l’accesibilitat a les dones amb discapacitat

La segona taula sobre “tecnologies per a la inclusió” moderada per Bárbara Yuste, Doctora en Periodisme, experta en comunicació digital i Ana María González, technical Delivery Manager for Apps Domain a Microsoft, ens ha explicat la seva experiència sobre com la tecnologia pot millorar les condicions de vida, també per a les persones amb alguna discapacitat, que per ella “són persones que tenen habilitats diferents que cal estimular”. Per això, ha format equips multidisciplinaris a diversos llocs. I a Madrid comptà amb Sandra Timón, la primera persona sordacega que treballa a la companyia a nivell nacional.  “La diversitat és allò que ens fa grans i millors”. Ha explicat que la seva prioritat és que la tecnologia sigui inclusiva i accessible. “Els límits de la inclusió no existeixen. Cal trencar barreres i assumir riscos”, defensa aquesta directiva.

 

 

alt

 

 

A la taula d’Intel·ligència Artificial (IA) com a motor pel creixement i transformació de negocis, s’ha parlat de “la importància de les eines tecnològiques tant en les empreses com en l’administració”. Ester Manzano directora general de l’administració Digital de la Generalitat de Catalunya ha explicat  com el processament de dades facilita i fa accessible el procés de l’administració. Elena Flores, Directora de producte i servei de el Grup GACM Espanya, ha afirmat que “la predictivitat és necessària per l’anàlisi de la IA”. Joanne Pupo d’ Head of Digital AXA Group Operations ha reconegut que” l’intel·ligència artificial genera sentiments oposats i suposa una gran responsabilitat.” Carolina Pinart, de Global Product, Directora de New Generation Technologies de Nestlé va parlar de la millora tecnològica per món empresarial i pels negocis, amb l’aplicació de la introducció del processament del llenguatge natural i de la imatge.

 

 

alt

 

 

Cal animar a les noies a estudiar camps tecnològics

La taula sobre “Tecnologies d’ultima generació 5G, que generen oportunitats i solucionen necessitats”  i que ha estat coordinada per Meritxell Bautista co-fundadora de Fibracat, ha posat èmfasi en el caràcter co-creatiu i cooperatiu de la tecnologia 5G, que ja està aquí. Rosa Paradell directora de desenvolupament de negoci a i2CAT, ha afirmat que “cal potenciar que hi hagi més vocacions de professionals, que suposin una oportunitat per les dones”. Cristina Aranda, business Development Europe de TAIGER &  i cofundadora de MujeresTech, com experta en acció social feminista i tecnològica, vadefensar la importància de formar dones en aquest àmbit per servir d’inspiració a la resta. De la seva part, Montse Guàrdia, general Manager d’Alastra Blockchain Ecosystem va destacar la importància de que més noies s’interessin per les TIC, “Cal invertir la tendència, ja que hi ha menys noies que estudien carreres tecnològiques que anys enrere”.

Ha resultat especialment interessant la sessió especial sobre “les TIC per combatre la violència de gènere”. Totes les participants van estar d’acord en que “S’ha d’investigar sobre l’ús de la IA per l’anàlisi del llenguatge i imatges. Cal visibilitzar la violència a les xarxes mitjançant noves eines. És necessari el recull de dades unificades, per identificar perfils de risc i crear polítiques públiques en conseqüència”. Marisela Vásquez, va presentar la app per analitzar pràctiques sexistes a instagram amb Iniciativa Open Data. Eva Alfama de l’àrea de Drets Socials, Justícia Global, feminismes i LGTBI amb Bcnantimasclista, va parlar sobre el que s’esta fent a nivell municipal. Tant Maria Macià, Periodista i tècnica de dades a l’Observatori de Gènere i Dades Obertes com Karma Peiró, periodista especialitzada en TIC, van valorar “la importància de controlar les dades que sobre nosaltres hi ha a les xarxes, i saber cercar i interpretar les dades”.

Sylvie Lemaire ha parlat sobre la cápsula que va co-fundar WA4STEAM, que es refereix a una associació internacional de Dones Business Angels que busca incrementar i ajudar a les emprenedores en les àrees STEAM per expandir el seu projecte al màxim.

Les protagonistes de la taula de la “Xarxa de Dones del Sector digital” han destacat la importància de que “més dones han de fer networking ja que encara no hi estem acostumades i sobretot és necessari empoderar a les dones per a construir espais propis”. 

L’acte va finalitzar amb un breu resum del decàleg en el que s’ha treballat en aquesta edició, on es destaca les línies que cal seguir durant aquest 2019 sobre l’empoderament de les dones en l’àmbit de les TIC.

 

Mireu la programació. I podeu consultar més sobre les protagonistes participants.

Fotos de Julia. L.Tremols i de Dones en Xarxa (twiter)

Compartir

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Julia López

Julia López

Periodista, amb més 40 anys d’experiència en el món de la comunicació i com a redactora de mitjans. Co-fundadora i coordinadora de l’Associació Món Comunicació (AMC).

També et pot interessar