Dilluns 26 febrer 2024

Dilluns 26 febrer 2024

Compartir

Barcelona: On eren les dones revolucionaries a la ciutat de Barcelona / LaIndependent / Notícies de Gènere

La ruta de les dones de la Barcelona Rebel és un recorregut guiat per l’historiador Salvador Lou durant  set dècades, des de 1909 fins a finals dels anys 70, en que explica sobre els principals moviment socials, aixecaments i processos revolucionaris succeïts a Barcelona i el rol específic que van jugar les dones lluitadores.

 

D’aquesta ruta històrica sobre dones, entre altres coses, destaca que “elles van ser peça clau en la Setmana Tràgica, les protagonistes de la vaga de dones del 1918 i de les protestes contra la Guerra del Marroc, les milicianes de la Guerra Civil o les militants clandestines sota el franquisme”. Una ruta que vol donar a conèixer quan i com es van aconseguir algunes de les grans conquestes històriques, com el dret al vot, a l’avortament o el divorci, però també a conèixer els grans passos enrere que es van imposar durant llargs períodes del segle XX. (*)

 

alt

 

 

 

Salvador Lou, es va llicenciar en Història el 2009, ja fa anys que realitzà amb gran èxit tot un seguit de rutes. I des de fa temps es veu obligat a utilitzar un megàfon perquè les seves “excursions” sempre superen les 10 persones i li agrada ser ben escoltat. Es considera un estudiós de l’historia de la ciutat i segueix investigant sobre la Barcelona dels últims 100 anys. Així ho explica el mateix: “Barcelona és una de les ciutats d’Europa en la qual més vegades i amb major intensitat els de baix s’han aixecat contra l’opressió i la injustícia social. El 2012 em vaig decidir a recollir aquestes accions i organitzar una sèrie d’itineraris, que ens porten al present amb les lluites que molts homes i dones van protagonitzar als seus carrers”.

alt

 

 

La ruta de les Dones de la Barcelona Rebel, es una de les que més li agrada fer i la desenvolupa amb un entusiasme i passió increïble: “A la ciutat les dones de diferents èpoques sempre han sigut “revolucionàries” Malgrat que les seves accions hagin quedat ocultes. M’agrada descobrir una història que la majoria de la gent no coneix. I a més arribo fins gairebé la actualitat…  És la Barcelona de les dones que no es troba a les guies. Cal descobrir-la”. La seva és una molt suggeridora activitat cultural, d’oci i de recuperació històrica, que com ell mateix defensa: “ És molt necessària just ara quan algunes d’aquelles conquestes es troben novament amenaçades”.

Les rutes les proposa en català i en castellà. Consulteu les properes convocatòries de la Ruta de les Dones 

Dissabte 7 de març, 11h (castellà ) 17h (català). Dissabte 21 de març, 4 d’abril i 18 d’abril (castellà), a les 17h. Diumenge 19 d’abril, 11 h (català). Diumenge 16 maig 11h, 17 h (castellà) i dissabte 30 de maig, 17h (castellâ)

(*) Cada ruta costa 12 euros. Lou ens ofereix a les dones que formin un grup a conveniència o que diguin que venen de part de La Independent que paguin només 10 euros

Compartir

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Julia López

Julia López

Periodista, amb més 40 anys d’experiència en el món de la comunicació i com a redactora de mitjans. Co-fundadora i coordinadora de l’Associació Món Comunicació (AMC).
Search

There is no Event

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

Actual

Un nou 8 de Març

    OPINIÓ Un nou vuit de Març ha picat a la nostra porta, en...

Argentina: 255 víctimes durant 2012 per feminicidi

Amelia Rosa va morir el 26 de febrer d’enguany i tenia 41 anys, vivia al...

Cubelles: III Trobada Aurora Garcia /La Independent / Notícies gènere

  Dissabte 28 de setembre tindrà lloc la III Trobada Aurora Garcia. Les seves companyes...