patriciagabancho2

Compartir

Barcelona: Mor la periodista col·legiada Patrícia Gabancho / La Independent / Notícies Gènere


El Col·legi de Periodistes de Catalunya lamenta profundament la mort de l’escriptora i periodista col·legiada, Patricia Gabancho, a causa d’un càncer de pulmó. Gabancho havia estat membre de diferents juntes de govern del Col·legi i membre del Grup de Treball de Cultura.

      

 

 

La Junta de Govern lamenta la notícia de la seva mort avui dimarts, als 65 anys, com a conseqüència d’un càncer de pulmó, i expressa el seu condol a la seva família, companys i amics.

Involucrada històricament amb el Col·legi de Periodistes de Catalunya, Patricia Gabancho va formar part de la mateixa Junta de Govern, com a vocal. També va ser membre actiu del Grup de Cultura del Col·legi i del Consell de la Informació de Catalunya, òrgan adscrit al Col·legi de Periodistes i que vetlla per la garantia deontològica dels i de les periodistes de Catalunya.

Patricia Gabancho va néixer a l’Argentina el 1952, on va començar a estudiar català a arran de la seva relació amb catalans exiliats al país. L’any 1974, amb 22 anys, va venir a Catalunya, on ha viscut des de llavors i on va es va convertir en una ferma activista a favor de la cultura i la llengua catalanes. Gabancho ha publicat assajos històrics, llibres sobre temes culturals, sobre tango, urbanisme, història i política catalanes. La llengua ha estat una altra de les seves passions: va analitzar amb cura la situació del català i també la seva supervivència. Algunes de les seves obres més destacades són: “A la intempèrie”, una crònica de la transició catalana;  “El preu de ser catalans”, sobre la relació de la cultura catalana amb el mercat; i “Crònica de la independència”, un llibre de periodisme-ficció.

Guanyadora del Prudenci Bertrana, l’any 2012, amb “La néta d’Adam”, la seva primera novel.la, li va permetre reconstruir la seva nissaga familiar i fer un exercici d’introspecció personal. 

Com a periodista ha estat una col·laboradora habitual dels mitjans de comunicació, tant de la televisió, com de la ràdio i de la premsa.

 

Compartir

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Amada Santos

Amada Santos

Fotoperiodista i Socióloga. Activista Feminista, Defensora DDHH i Cooperant. Presidenta de la XIDPIC.Cat. Co-coordinadora i Editora de La Independent. Coordinadora Internacional a la RIPVG

També et pot interessar