Dilluns 20 març 2023

Dilluns 20 març 2023

Barcelona capital del debat sobre la menopausa

S’ha inaugurat el Fòrum Dona i Menopausa, que durant 3 dies centrarà el debat en una etapa de la vida que en 30 anys afectarà 1000 milions de dones al món.

 

Aquesta tarda s’ha inaugurat el Fòrum Dona i Menopausa, a la Casa del Mar de Barcelona, en la seva segona edició després d’haver-se realitzat per primer cop a l’abril del 2010 amb el nom de I Saló de la Menopausa. Aquest any però ja ha tingut un precedent i per primer cop el Fòrum ha traspassat fronteres celebrant-se l’agost passat a Buenos Aires, Argentina.

Durant la inauguració Montse Roura, directora del Fòrum, ha explicat que el projecte va néixer arran de la seva pròpia entrada en la menopausa, “amb un supermercat de símptomes totalment desconeguts. Em vaig adonar que hi havia un gran desconeixement sobre el tema i vaig pensar en compartir tot el que estava descobrint”. D’aquesta manera va engegar el I Saló de la Menopausa i el portal www.ellayelabanico.com, que amb més de 200.000 visites s’ha convertit en un dels portals de referència sobre la dona i la menopausa en els països de parla hispana.

Roura ha destacat també que alguns dels principals objectius del Fòrum Dona i Menopausa son: “reivindicar que la menopausa deixi de ser considerada una malaltia i difondre els canvis físics i psicològics que succeeixen durant aquesta etapa de la vida, així com les eines disponibles per a la seva prevenció i tractament adequats”.

Per a la directora del Fòrum “donar visibilitat professional i personal a les dones a partir dels 50 anys” és també una de les fites de les jornades.

A la inauguració ha participat també la presidenta de l’Institut Català de les Dones, Montse Gatell, que ha felicitat les organitzadores del Fòrum Dona i Menopausa per la importància que “es generi i es difongui un nou coneixement que faciliti un canvi en l’ordre simbòlic respecte de la menopausa, imprescindible per transformar l’imaginari androcèntric que encara recau sobre aquesta etapa de la vida de les dones”. Gatell ha subratllat que “les dones, que encara dediquem el doble de temps que els homes a la cura dels altres, hem de tenir cura de nosaltres mateixes i, sobretot, hem de fer pedagogia i passar aquest coneixement a les dones més joves perquè no oblidin mai la cura del seu cos”.

La projecció del documental de Paula Palacios “Mujeres sin Pausa”, amb entrevistes a dones d’arreu del món de més de 45 anys ha tancat l’acte d’inauguració i el primer dia del Fòrum Dona i Menopausa.

La inauguració d’aquestes jornades coincideixen amb el 18 d’octubre, el Dia Internacional de la Menopausa, que se celebra des de l’any 2000 a partir d’un acord entre la Societat Internacional de la Menopausa (SIM) i l’Organització Mundial de la Salut (OMS). Al llarg dels dies 19 i 20 d’octubre, a través de conferències i tallers, el doctor Santiago Dexeus, la Dra. Leila Onbargi, de la Clínica Teknon o Francesc Segarra, de la Clínica del Son Estivill, oferiran una visió actualitzada dels símptomes i tractaments de la menopausa, que segons la OMS afectarà dins de 30 anys a més de mil milions de dones de cinquanta o més anys, el triple que al 1990.

La Clausura, el 20 d’octubre, del Fòrum Dona i Menopausa, comptarà amb les intervencions de la regidora de Dona i Drets Civils de l’Ajuntament de Barcelona, Francina Vila, i d’Anna Mercadé, directora de l’Observatori de dona i economia de la Cambra de Comerç de Barcelona.

Compartir

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Tona Gusi

Tona Gusi

Fundadora i Co-coordinadora de La Independent. També és psicòloga menció en Psicologia d'Intervenció Clínica i menció en Psicologia del Treball i les Organitzacions.

També et pot interessar