Dijous 30 maig 2024

Dijous 30 maig 2024

Compartir

Aniversari d’Antonina Rodrigo

 

 

Per Montse Fernández Garrido, advocada i mediadora

El passat dia 4 un nombrós grup d’amigues vam celebrar el 85 aniversari de la historiadora granadina Antonina Rodrigo.

 

Dones de tres generacions ens reunim prop de la Sagrada Família de Barcelona per a homenatjar la insigne escriptora, convidades per ella com fa cada any. Amigues de diverses comunitats de l’Estat espanyol i també de l’Uruguai i Xile. Dones de diferents ideologies: anarquistes, comunistes, republicanes, socialistes i totes feministes.

Hi havia escriptores, poetes, documentalista, cantants d’òpera, actriu, pintora, periodistes, professores, directora de cinema, mestres, dramaturga, pedagoga, historiadora, laborante i una advocada, jo.

Aquests desdejunis de celebració que repetim any rere any, sempre convidades per ella, són una absoluta meravella. La sororitat, la companyonia, l’empatia i tendresa entre totes, els riures i l’exposició de projectes de cadascuna són dignes de comentar.

Antonina Rodrigo no vol regals, però sempre n’obté molts, tots molt pràctics i necessaris.

Antonina és una dona admirable. Sent com és una reconegudíssima historiadora, està sempre disposada a atendre les seves amigues, humil, afectuosa, alegre, positiva, senzilla i generosa. I lluitadora sempre.

Autora de tants i tants llibres de biografies feministes: Mariana Pineda, María Lejárrega, Margarita Xirgu, Amparo Poch o Federica Montseny. I una de les millors especialistes espanyoles en Federico García Lorca. Una de les primeres estudioses de la igualtat de gènere i de la Memòria Històrica de dones rellevants i anònimes.

El seu últim llibre “Dones granadines represaliades ” (2.018) ha estat un llegat per als llibres d’uns altres dos insignes historiadors andalusos, Alfonso Martínez Foronda i Juan Hidalgo Cámara, que la van seguir en la recerca i publicació dels seus llibres sobre la repressió franquista contra dones de la seva terra.

Diu d’ella el poeta Pablo García Baena “destacada per la seva coherència amb el testimoniatge de la seva pròpia vida, pel constant manteniment de l’ètica civil i personal”.

Ha rebut una vintena de premis, d’entre els últims, la Medalla d’or al Mèrit de la Ciutat de Granada i la Medalla d’Andalusia. I probablement dels que més orgullosa se sent: un carrer i una Placeta de l’ Albaycin, Granada, el seu barri de naixement, porten el seu nom des de 2.018.

 

IMG-20200213-WA00062

 Antonina Rodrigo i Montse Fernández

Celebrem amb ella aquests 85 anys de vida tan rica en experiències i llibres. I li desitgem llarga vida, amb bona salut, envoltada sempre de bones amigues.

Compartir

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Search

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

Les maletes de les immigrants, una caixa de pandora contra els tòpics

Les migrades protagonitzen el calendari de 2011 de l’Institut Català de les Dones Les...

Limbo: la història d’un trànsit

La companyia teatral «L’Era de les Impuxibles» va estrenar el passat 5 de febrer...

Els drets humans a les polítiques del govern espanyol: Pla o estratègia?

El passat 14 de febrer el Congrés dels Diputats, amb 306 vots a favor, incloent-hi...