Dijous 25 abril 2024

Dijous 25 abril 2024

Compartir

Ameco lliura els Premis ‘Prensa – Mujer ‘ 2013

Les periodistes aposten pel compromís

En l’acte va ser presentada la nova publicació: ‘La comunicación de género e inclusiva en tiempo de crisis”

Un acte de celebració de dones compromeses. Així va enquadrar la periodista Cruz Morcillo la trobada en què l’Associació Espanyola de Dones dels Mitjans de Comunicació (Ameco) va lliurar els Premis ‘Prensa -dona ‘2013 i presentar la seva nova publicació’

La comunicació de gènere i inclusiva en temps de crisi’ . Va ser ahir 23 d’octubre a la sala d’actes de l’Injuve a Madrid.

Les dones – periodistes en la seva majoria- que van intervenir en l’acte van coincidir a advertir un “retrocés en drets i en igualtat” dins i fora dels mitjans de comunicació, que s’està produint “amb l’excusa de la crisi” ia destacar la tasca formativa, reivindicativa i creadora de consciència del moviment feminista i les organitzacions de dones.

Una de les premiades, la periodista radiofònica Mariola Lourido, va dedicar el guardó, entre altres, a les feministes, i va animar a estar “més actives que mai” i a recolzar a les milers de dones que viuen sotmeses a la violència de gènere.

M ª José Montero, d’ACSUR Las Segovias, va ser l’encarregada de lliurar el guardó a June Fernández, una de les promotores del projecte de revista digital feminista “Pikara Magazine”, l’objectiu és fer periodisme sobre els temes més variats (transcendint els habituals de l’agenda feminista) amb frescor, espai per a l’humor, el plaer i la transgressió. “Som fresques, però no frívoles ni superficials”, va dir la jove en rebre el premi, defensant que “la perspectiva de gènere és garant del bon periodisme” i que “cal nomenar el moviment feminista”.

 

AMECO premiadas 3

 

D’esquerra a dreta, les tres premiades: M ª José Montero, June Fernández i Patricia Simón 

 

Canvi d’enfocament

Per la seva banda, Patricia Simón, en rebre el premi de mans de Marta Ortiz, secretària general de Ameco i expresidenta de Celem, ha advocat per la ” permanent formació de les periodistes ” en què les organitzacions socials realitzen una important tasca. Simón, sotsdirectora del diari digital “Periodisme Humà”, va emfatitzar en l’enfocament de “comptar a les protagonistes – víctimes de violència de gènere o de trata, per exemple- des de la seva fortalesa” i reconstruir aquestes històries de vida no només des de l’agressió puntual, sinó des d’ “el context que les posa en situació de vulnerabilitat i com elles són capaçes de sobreviure i superar-les”.

Una de les apostes més repetides en l’acte d’ahir va ser la del compromís i la militància en la defensa dels drets socials, com la salut i l’educació publiques, i de la igualtat.

Begoña San José, de la Coordinadora d’ Organitzacions de Dones per a la Participació i la Igualtat (Compi) , en la seva intervenció prèvia al lliurament de la Menció Especial a les periodistes de l’Amèrica Llatina, va cridar a la mobilització per l’ensenyament que des de la Marea violeta s’està defensant i que recorrerà els carrers de les principals ciutats del territori de l’estat espanyol avui 24 d’octubre.

Per la seva banda, Mercedes Hernández, per Mujeres de Guatemala, encarregada de recollir aquest reconeixement especial va lloar la tasca de les periodistes d’Amèrica Llatina que en els seus diferents països exerceixen un ardu treball d’investigació i denúncia principalment del Feminicidi i de les penoses condicions de treball i explotació que pateixen les dones, el que en molts casos les ha portat a posar en perill les seves pròpies vides i en alguns a perdre-les. “La seva tasca periodística col·loca a les dones sotmeses a la violència com subjectes i activistes i les treu d’estadi de coses”, va afirmar.

 

Història dels premis

Els Premis ‘Prensa – Mujer’, que enguany compleixen la VII Edició, bianualment destaquen la tasca informativa efectuada per col·lectius i dones professionals del periodisme a favor de la igualtat de gènere en l’últim any.

Són moltes les professionals que han rebut aquest premi al llarg de més d’una dècada, entre elles, Carmen Sarmiento, Monstse Boix, Teresa Aranguren, Sol Fuertes, Soledad Gallego Díaz, Pepa Bueno, Cruz Morcillo , Lucia Ruiz (Ràdio Vallekas), Rosa Maria Calaf, Montserrat Domínguez i “La Independent” (Agència catalana de notícies amb visió de gènere).

El jurat, format tradicionalment per nou representants d’organitzacions de dones i drets humans, va estar integrat en aquesta ocasió per: Cristina Pérez Fraga, de l’ Asociación Española de Mujeres de la Comunicación (Ameco) i presidenta del jurat; Consuelo Abril, per la Comisión para la Investigación de Malos Tratos a Mujeres; Ángela Cerrillos, per Mujeres Juristas Themis; Teresa Heredero, per Enclave Feminista; Mercedes Hernández, per Mujeres de Guatemala; Mª José Montero, per ACSUR Las Segovias; Elena Díez, per Amnistía Internacional; i Begoña San José, per la Coordinadora de Organizaciones de Mujeres para la Participación y la Igualdad (Compi).

 

Publicació

La presidenta d’ Ameco, Cristina P. Fraga, va ser l’encarregada de presentar el llibre ‘ La comunicació de gènere i inclusiva en temps de crisi ‘ , que forma part de la col · lecció “Gènere i Comunicació” , editada periòdicament per Ameco.

El text pretén, d’una banda, aprofundir en el significat i pràctica d’això tan complex com necessari: un periodisme inclusiu i de gènere, que contribueixi a transformar la realitat actual i construir un món igualitari. De l’altra, “per no desenganxar de l’actualitat”, es combina amb la “crisi ” tant econòmica , social, emocional i simbòlica, que ” envaeix ” en aquest moment a un 6 per cent de la població mundial, és a dir, els països hegemònics i desenvolupats.

Fraga va defensar un concepte de crisi com revolució i el compromís i la implicació del periodisme. “De quina objectivitat parlem si existeix desigualtat? “, Va preguntar retòricament.

 

AMECO Presentació llibre

D’esquerra a dreta i presentant el llibre: Teresa Mollá, Ana Requena, Cristina P. Fraga i Mercedes Hernández

 

Algunes de les autores, com Ana Requena, la valenciana Teresa Mollá i la guatemalenca Mercedes Hernández van ser al costat de Fraga presentant el contingut d’una publicació que ofereix diferents alternatives, a través de sis col·laboracions excepcionals, per insistir en la transformació de la comunicació en temps en què la crisi econòmica i social inunda, pels quatre costats, les nostres vides.

 


 

Compartir

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Tona Gusi

Tona Gusi

Fundadora i Co-coordinadora de La Independent. També és psicòloga menció en Psicologia d'Intervenció Clínica i menció en Psicologia del Treball i les Organitzacions.
Search

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

Desigualtats en polítiques de gènere entre candidates a les municipals

Set candidates barcelonines que integren les llistes de partits polítics per a les properes eleccions...

La dona sahrauí símbol de la resistència i la dignitat d’un poble

La dona sahrauí és admirable. Ha exercit un paper fonamental en la lluita per l’alliberament...

Catalunya: La Fundacion Surt ha elaborat un Estudi sobre l’impacte de la crisi durant la pandèmia / La Independent / Noticies Gènere

La Fundació Surt ha presentat l’estudi sobre l’impacte que ha tingut la COVID des d’...