Dimecres 29 març 2023

Dimecres 29 març 2023

Compartir

Amb ulls de dona i amb veu de dona

 

 Victòria Camps www.ateneubcn.org

Aquest 27 d’abril, l’Observatori Cultural de Gènere arrenca el cicle Amb ulls de dona que aquest 2015 dediquem a l’Ateneu Barcelonès a les dones de la cultura i que segueix al que el 2014 vam dedicar, també a l’Ateneu i sota el títol “Grans catalanes”.

A algunes de les grans dones que en el passat van excel·lir aquí per les seves aportacions, de l’actriu Margarita Xirgu a la pedagoga Rosa Sensat o l’escriptora Teresa Pàmies.

Ara reincidim amb grans dones de la cultura, però aquest cop ens hem volgut fixar en les que estan en actiu i són alguns dels noms més rellevants del nostre panorama. Parlarem amb elles en format entrevista, sempre el darrer dilluns de mes, durant tres mesos a la primavera (abril, maig i juny) i tres mesos a la tardor (setembre, octubre i novembre).

Les entrevistes aniran a càrrec de Maricel Chavarria, periodista de La Vanguardia, i de mi mateixa. I us asseguro que, si les nostres convidades es presten, i de ben segur que sí doncs són dones valentes, intentarem treure’ls tot el suc.

I és que les nostres grans dones de la cultura tenen molt a dir i volem preguntar-los moltes coses, tan referides a l’actualitat com a les seves disciplines professionals, que van de la filosofia al periodisme, passant per la dansa, el cinema, la literatura i la sociologia. Com no podia ser d’una altra manera parlarem abundantment de la seva experiència personal de ser dones en un món, encara, de forta empremta patriarcal. Se senten còmodes en el món d’avui, han pogut desenvolupar la seva feina en plena llibertat? I per descomptat els preguntarem pels seus projectes de futur, perquè creiem fermament que bona part del futur de la nostra cultura rau en les dones i en les seves veus sovint disidents.

No volem desvelar el contingut sencer del nostre programa, que durem a terme gràcies a l’ajut de l’Institut Català de les Dones, l’Ajuntament de Barcelona i la Institució de les Lletres Catalanes, i que no hauria estat possible sense la complicitat de l’Ateneu Barcelonès. Però esteu tots i totes convidades a la primera sessió, que com dic tindrà lloc el dilluns 27 d’abril i en la que entrevistarem a la filòsofa Victòria Camps, la filòsofa dona més rellevant de Catalunya i potser també de l’Estat Espanyol. Amb ella parlarem, entre altres coses, d’ètica i de bioètica, de virtuts públiques, d’educar per a la ciutadania i de la paradoxa de la individualitat, assumptes que ha tractat en profunditat a alguns dels seus llibres.

Insisteixo, les dones de la cultura a Catalunya tenen molt a dir i volem escoltar-les i mirar a través dels seus ulls. Volem omplir la Sala d’actes Oriol Bohigas de l’Ateneu Barcelonès en totes les sessions per demostrar que ens interessa els que diuen les dones, que ens fem eco de les seves reflexions i les seves opinions. Volem constatar que elles també són les dipositàries del saber, aquest saber que durant llarg segles ens ha estat arrabassat i que ja no és una pàtria exclusivament masculina sino que respira i viu també en les dones, que ara més que mai ocupen l’espai públic amb tot el dret.

 

*Ateneu Barcelonès. Dilluns 27 d’abril, a les 19h. Sala d’actes Oriol Bohigas. “Entrevista a Victòria Camps, filòsofa” a càrrec de Mª Àngels Cabré, escriptora i directora de l’OCGènere

Compartir

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Tona Gusi

Tona Gusi

Fundadora i Co-coordinadora de La Independent. També és psicòloga menció en Psicologia d'Intervenció Clínica i menció en Psicologia del Treball i les Organitzacions.

També et pot interessar