Dissabte 20 juliol 2024

Dissabte 20 juliol 2024

Compartir

Amb motiu del Dia Internacional de la Síndrome de Down 21 de març

Una discoteca impedeix l’entrada a nou persones amb discapacitat intel·lectual·

Un jutge priva del dret a vot a dos adults amb síndrome de Down

La discriminació segueix present en la vida quotidiana de lespersones amb síndrome de Down

·

 Dissabte 2 de març, els responsables de la discoteca Puzzle de Sabadell van vetar l’accés de 9 joves amb síndrome de Down i altres discapacitats intel·lectuals, els quals anaven acompanyats de tres persones de suport de l’associació Andi Sabadell. El motiu al·legat pels responsables del local va ser que eren un “grup especial” i “si haguessin avisat una setmana abans se’ls hauria preparat una sala perquè estiguessin sols”.

Els mateixos joves van expressar el seu enuig. “Això no és discriminació?”, va preguntar un d’ells a l’encarregat que els barrava el pas. “Nosaltres tenim dret a entrar a qualsevol lloc com tothom!”, va exclamar un altre. Finalment, el grup es va traslladar a una altra discoteca, on va poder entrar sense cap problema. Andi Sabadell ha presentat denúncia per aquests fets davant la Fiscalia.

 

Al llarg dels últims mesos, el mateix jutge de Barcelona ha dictat dues resolucions pel qual priva del dret de vot a dos adults amb síndrome de Down, una mesura prevista per l’ordenament jurídic espanyol malgrat que la Convenció Internacional dels Drets de les Persones amb Discapacitat la rebutja expressament.

Aquesta convenció la va aprovar l’ONU l’any 2006 i va entrar en vigor el 2008. Dels dos recursos interposats per les famílies, amb el suport d’Aura Fundació, un s’ha resolt favorablement a l’afectat i sobre l’altre encara no hi ha sentència.

“Malgrat que s’ha avançat molt en els últims anys, fets com aquests demostren que a Catalunya encara hi ha àmbits de la societat on les persones amb síndrome de Down són objecte de discriminació; nosaltres exigim la plena aplicació de la Convenció Internacional de l’ONU, que garanteix la participació en qualsevol activitat social de les persones amb discapacitat, en igualtat de condicions respecte a qualsevol altre ciutadà”, afirma Pilar Sanjuán, presidenta de Down Catalunya.

“El foment d’una societat veritablement inclusiva és la principal raó de ser de les entitats que formen part de Down Catalunya –recorda Sanjuán–, i això passa per l’escola i el treball, però també per l’oci i la participació en tots els nivells de la societat”. Per això, afegeix, cal aprofitar el Dia Internacional de la Síndrome de Down (21 de març) per informar als qui encara no ho sàpiguen que “les persones amb discapacitat tenen exactament els mateixos drets i deures que tothom”.

 

Entitats en perill

Com bona part de les entitats del tercer sector, les associacions que formen part de Down Catalunya i d’altres que també es dediquen a donar suport a les persones amb trisomia 21 han vist com la disminució de les aportacions públiques està posant en perill la seva viabilitat futura. I els joves i adults amb síndrome de Down no són immunes al neguit que això genera.

Rosa Martín, una jove que forma part d’Aura Fundació, ens demana que no deixem passar el Dia Internacional de la Síndrome de Down sense recordar que moltes entitats poden desaparèixer si les administracions públiques segueixen retallant i suprimint ajuts. “Vaig entrar a Aura Fundació fa 19 anys i em van ajudar a madurar com a persona –explica Rosa–, sé que ho estan passant malament i per això demano que el govern o algun partit ens ajudi; i el mateix dic d’entitats com Caliu o Best Buddies, que fomenten el nostre temps d’oci i que han hagut de pujar quotes, molts amics meus s’estan donat de baixa perquè no les poden pagar”.

 

Curses solidàries*

Tres de les associacions que formen part de Down Catalunya celebren el Dia Internacional amb curses solidàries a les seves localitats. Es faran a Sabadell, Girona, Les Gavarres i LLeida

 

*Inscripcions i més informació a la seu d’AndiSabadell, Cursa Gavarres, Lleida

Compartir

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Picture of Tona Gusi

Tona Gusi

Fundadora i Co-coordinadora de La Independent. També és psicòloga menció en Psicologia d'Intervenció Clínica i menció en Psicologia del Treball i les Organitzacions.
Search

There is no Event

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

”Segarem ortigues amb els tacons”: totes les cares de la prostitució

Dirigida per Idoya Rossi, amb Marcos Luis Hernando (autor del text), vol parlar des de...

“Les dones hem aixecat les societats quan han estat devastades per les guerres”

Dorys Ardila va haver d’abandonar el seu país, Colòmbia, l’any 2003. Des de llavors continua...

Vila-Real. País Valencià: Suspesa la pretensió d’un restaurant de servir el sushi sobre el cos de dones

El propietari, Carlos Sales, del restaurant de Vila-real protagonista de la pol·lèmica, s’ha vist...