Dimarts 23 abril 2024

Dimarts 23 abril 2024

Compartir

A Varsòvia, les dones tornen sortir al carrer contra la llei de l’avortament

        

@Kamila Stepien/Le Pictorium Agen/DPA

Després d’una setmana que semblava que havia baixat la intensitat de les protestes Strajk Kobiet, Vaga de dones, ha fet sortir als carrers de Varsòvia, altre vegada, a milers de persones.

La majoria dones però també molts homes, contra la reforma de l’avortament i pels drets de les dones, en mig d’una forta presència policial.

La policia polonesa ha fet servir gasos lacrimògens per repel·lir una manifestació que era pacífica. Durant tot aquest dimecres 18 de novembre, però especialment a partir de les 16pm, el Parlament del país estava completament acordonat amb tanques protectores i les forces de l’ordre impedien que ningú s’hi pogués acostar ens ha explicat Xavier Farré, un català traductor de literatura polonesa.Vaga de dones, diu, van publicar un manifest que a més de defensar els drets de les dones, critiquen la privació de democràcia i de la majoria dels drets de les persones al país. 

La protesta volia bloquejar el Parlament. La situació ha obligat a transformar-la en una marxa pel centre de Varsòvia com ja van fer milers de persones a finals d’octubre, després que es fes pública la decisió del Tribunal Constitucional que va decretar contrari a la Constitució l’avortament en cas de malformacions del fetus.

L’oposició ha denunciat que la policia havia agredit i arrestat a alguns dels seus diputats durant les protestes. El diputat Krzsztov Gawskowski, de l’Aliança de l’Esquerra Democràtica ha denunciat des de la tribuna del Congrés que el líder del seu partit Wlodzimierz Czarzasty havia estat colpejat i detingut. La diputada del partit Plataforma Ciutadana (PO), Monika Wielichowska ha denunciat l’ús desproporcionat de la força, segons el diari Gazeta Wyborcza.

 

 

                                                                    Polonia.2

                                                                                                     @Agencja Gazeta

 

Durant la gran concentració viscuda a Varsòvia la sentència, que pràcticament prohibeix l’avortament al país, encara no ha estat publicada al butlletí oficial de l’estat, condició necessària perquè la norma entri en vigor.

En la marxa que s’ha pogut seguir a través del Facebook de KOD amb Darita Nowak, una polonesa que viu a Barcelona, els manifestants protestaven també contra J. Kaczynski, el líder del partit que governa el país, Llei i Justícia (PiS) y les seves posicions ultraconservadores y d’extrema dreta que va impulsar la demanda davant al Constitucional un tribunal. Els manifestant diuen que la legislació actual legalitza de facto l’eugenèsia i hi estan en contra.

La protesta s’ha estès també a l’Església catòlica que s’ha posicionat moltes vegades contra l’avortament.

“Hi ha una relació -continua en Xavier Farré– de poders entre el govern i els estaments de l’església que va molt lligada. Aquest és un tema contra el que lluita el moviment Strajk Kobiet, vaga de dones”.

 

 

Polonia 4

 

La veu dels la ciutadania polonesa:

Les protestes de les dones i la societat volen canviar les estructures de l’Estat polonès.

Xavier Farré, traductor de literatura polonesa, amb més de quinze anys de residència a Cracòvia diu que: “És molt positiu que hagi sorgit aquest moviment perquè indica que la societat polonesa canvia més ràpidament que les seves estructures de l’estat que es mantenen anquilosades . L’església, per raons històriques, té un poder encara massa fort i ha radicalitzat la seva tendència conservadora”.

Rozalia Sasor, cap del Centre d’Estudis Catalans de la Universitat Jagellònica de Cracòvia afirma que “La vaga ha de continuar fins a assolir els objectius. Espero que aquest moviment potenciï grans canvis dins la societat polonesa. Strajk Kobiet vol un canvi substancial en les posicions del Govern fins que l’avortament sigui legal”. “L’objectiu de la proposta, continua Sasor, era satisfer les demandes de l’Església polonesa i reforçar l’Aliança entre el PiS i l’Església que, per ara, la gent l’ha pogut aturar. L’actual Tribunal Constitucional no té legitimació legal per dictar sentències. El Govern l’utilitza pels seus fins polítics”.

Iwona Koscielecka, doctoranda de la Universitat de Gdansk i membre del Consell de direcció del GIRES (Amsterdam) explica:”Les protestes que van començar el 23 d’octubre continuen i han de continuar. Més de 80 ciutats a Polònia, 20 a l’estranger i les enquestes mostren que els polonesos i les poloneses estan contra la decisió vinculant del Tribunal Constitucional y que només el 14% del país dona suport a l’Església i al Govern. No volem tenir a Polònia les lleis contra l’avortament més dures d’Europa”.

 

 

          Polonia.5 1                                                     

 

 

El Govern de Polònia contra dels drets de les dones

1.- Xavier Farré: Durant molts anys aquí a Polònia es veu que hi ha hagut un important retrocés dels drets humans de les persones y també dels drets de les dones. Això es veu clarament en temes com l’avortament o els drets del col·lectiu LGTB. I tot això es degut a una radicalització de l’Església i dels partits de l’extrema dreta que governen.

2.- Rozalia Sasor: La coalició governant formada per partits d’ultra dreta: sobre tot Llei i Justícia (PiS) i la Confederació de la Llibertat i la Independència sembla que ha volgut satisfer les demandes de l’Església polonesa. No sabem si aquesta reforma del avortament que el fa un dels més durs d’Europa, s’aplica ara perquè Jaroslaw Kaczynski ja està en el govern o simplement perquè es pensaven que era el moment oportú perquè no hi hauria reacció ciutadana a causa de la pandèmia i s’han equivocat.

3.- Iwona Koscielecka: Aquí a Polònia la coalició governant no fa la diferència entre govern i religió. Ha intentat implementar la decisió del Tribunal Constitucional sota la influència de l’Església i organitzacions radicals com “pro-vida” que protegeix els fetus en fase terminal i no la vida de les dones embarassades. A Polònia la idea de “protegir la vida” és una cortina de fum que només protegeix ideològicament a cada fetus terminal i no veu a les dones com éssers humans. Malgrat que Polònia va ratificar la Convenció de Nacions Unides sobre els Drets Humans el 1993 els incompleix sistemàticament.

 

 

 Polonia.6

 

 

El Futur l’ha de decidir la gent

Xavier Farré: Strajk Kobiet té molta visibilitat i ha ajudat a entendre a molta gent que els canvis són necessaris. Espero que es noti a les properes eleccions presidencials. Desitjo que en surti un govern amb tendències més socials i més obertes que proposin un trencament real de poder amb l’església. Ara el país està dividit pel resultat de les darreres eleccions. Si no hi ha un canvi per voluntat dels ciutadans serà molt difícil aconseguir més canvis en l’esfera social i en els drets de les dones.

Rozalia Sasor: Strajk Kobiet demana un canvi substancial de la llei de l’avortament tal con ha estat proposada pel Constitucional. Estem travessant una situació similar a les que van passar a Irlanda, i a Espanya. Per això jo dic que el futur de les dones segur que és pot canviar.

Iwona Koscielecka: Continuarem per aquest camí ja que les vagues són l’únic camí que el Govern de Polònia tem. Les dones poloneses hem rebut molta ajuda de l’exterior. El Parlament Europeu s’ha posicionat, encara que no sigui competència seva. Tenim el Tribunal Europeu de Drets Humans que és l’òrgan on ha d’arribar la qüestió dels drets humans y de la dona a Polònia, perquè el conveni Europeu de Drets Humans és viola a molts nivells de la Constitució polonesa.

 

Més informació a l’article: 

Polònia: Reduir a les dones a ser una incubadora

  

Compartir

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Teresa Carreras

Teresa Carreras

Periodista, activista i feminista. Secretaria de la XIDPIC.CAT-XIPVG. Coordinadora de GAMAG Europa, expresidenta APEC. Corresponsal setmanari El SIGLO, Ha treballat a RTVE.
Search

There is no Event

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

Jornades ¡Dona, la plenitud comença als 40!

Les jornades ¡DONA, la plenitud empiea als 40! celebrades a la Fundació Teknon van tenir...

Barcelona: FemArt, Jornades Tallers oberts + EM-PLAT-ACCIÓ / La Independent / Notícies Gènere

   FEM ART  convida a conèixer l’art de la xarxa d’artistes participant a les jornades...

Més del 50 per cent de mexicanes amb VIH va ser víctima de violència

A Mèxic no hi ha polítiques públiques que atenguin aquesta problemàtica Mèxic DF, 29 novembre...